Slovenija
3189 ogledov

To je edina možnost za Šiška

Andrej Šiško Mitja Florjanc / mediaspeed.net
Vodja Štajerske varde Šiško popoldne pred preiskovalnega sodnika.

Vodjo Štajerske varde Andreja Šiška bodo predvidoma ob 14. uri privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru. Šiško, za katerega je preiskovalni sodnik v soboto zjutraj odredil 48-urno sodno pridržanje, je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

"To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič," je v soboto dejal Šiškov odvetnik Viktor Osim. Pričakuje, da bo preiskovani sodnik vodjo Štajerske varde Šiška izpustil iz pridržanja. Če pa bi se sodnik odločil za pripor, odvetnik napoveduje pritožbo na zunajobravnavni senat.

Ključen bo njegov zagovor

"Edina možnost, da ne predlagamo pripora, je samo to, da nas pridržani prepriča s svojim zagovorom, kar pa se v preteklosti ni dogajalo," pa je v soboto vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič odgovoril na vprašanje, ali namerava tožilstvo vložiti predlog za pripor. Pojasnil je še, da je današnje zaslišanje Šiška pred preiskovalnim sodnikom predvideno za 14. uro, sodno pridržanje pa se bo izteklo v ponedeljek zjutraj, okoli 6. ure.

Volitve 2017 Andrej Šiško Slovenija Šiškovi podporniki protestirali pred sodiščem

Šiško štajerska varda | Avtor: Facebook Facebook

Pred mariborskim sodiščem se je v soboto dopoldne sicer na shodu v podporo Šišku zbrala manjša skupina njegovih privržencev in njegova starša.

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je sicer na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da je iz objav z zborovanja domnevno paravojaške enote Štajerska varda, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Sum ščuvanja k nasilni spremembi

Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Andrej Šiško Zadeva štajerska varda Slovenija Šiška odpeljali, spregovorila njegova mati: "To je sramota!"

Kriminalisti so po četrtkovih hišnih preiskavah pridržali dve osebi, a so po pojasnilih policije zoper eno osebo že v četrtek pridržanje odpravili. Šlo naj bi za člana izvršnega odbora SDM Mateja Lesjaka. Za Šiška se je 48-urno policijsko pridržanje izteklo v soboto zjutraj, ko so ga policisti s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil sodno pridržanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Albertotomba 16:00 09.september 2018.

    Sicer ne poznam siskebapa ampak kdo bo branil svojo domovino ki je itak v kurci toti nasi pajaci ziher ne :)

  • Žurnalček 13:34 09.september 2018.

    Z lesenim kijem posred čela in zdravo !

  • saso27 11:58 09.september 2018.

    Ogromno znakov kaznivega dejanja. Hoja po zelenici, plašenje ogroženih živalskih vrst....

Sorodne novice