Slovenija
11 ogledov

"To je izdaja zaupanja državljanov"

slovenija 14.06.11 Goran Klemencic, komisija za preprecevanje korupcije, kpk, fo Nik Rovan
Premierka Bratuškova obžaluje odstop članov KPK. Komisija raje odstopila, kot da bi preiskala korupcijo v bankah in MOL-u, meni Janša. Da gre za črni petek, se strinjajo tudi zaposleni na KPK.

Predsednica vlade Alenka Bratušek obžaluje odstop članov Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Želi si, da bi ponovno premislili glede odstopa in nadaljevali začeto delo. Po njenem mnenju je komisija do danes opravila veliko delo, zato tudi težko razume sedanji odstop iz protesta ali nemoči. "S KPK je imela moja vlada vedno odprt dialog, še posebej aktivno je z njimi sodelovalo ministrstvo za finance pri zakonu o slovenskem državnem holdingu," je zapisala Bratuškova v sporočilu za javnost.

Poudarila je, da je treba vsa opozorila KPK jemati zelo resno. "Želim si, da bi senat glede odstopa ponovno premislil in nadaljeval začeto delo. Slovenija je na težki poti gospodarskega in moralnega okrevanja, zato ne smemo obupati na pol poti," je zapisala.

Črni petek za boj proti korupciji

Zaposleni na KPK so današnji dan označili kot črni petek za boj proti korupciji. "Razočarani smo, da so razmere v Sloveniji, ki ne dovoljujejo komisiji opravljanja njenega mandata, tako slabe, da so pripeljale do odstopa vodstva KPK. Tako kot vodstvo tudi zaposleni komisije zaprepadeni opažamo, da pri svojem delu vse prepogosto naletimo na popoln zid, ki ga ustvarijo namenoma togi odzivi na naša opozorila in mnenjski voditelji, med drugim iz vrst političnih strank, ki jim ravno te razmere, na katere komisija opozarja, najbolj ustrezajo."

"To je neresno"

Nekdanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je nad odstopom vodstva razočaran. "To je neresno, neodgovorno in izdaja zaupanja tako slovenskih državljanov kot tudi strokovnega osebja v komisiji," je dejal in dodal, da je njihov odstop slaba popotnica za prihodnjo ekipo. Boj proti korupciji po njegovem mnenju zahteva lastnosti, kot so vztrajnost, potrpežljivost, nepopustljivost "in po današnjem dejanju je očitno, da ti trije teh lastnosti nimajo".

"V tej državi je treba delati in se boriti proti korupciji in KPK je bila na dobri poti," je dejal. Komisija, ki odstopa, je imela politično podporo, ki je bila izražena tako v sprejemu zakonodaje kot tudi v materialni podpori. Kar se zakonodaje tiče, je imela komisija po Kosovem mnenju "zagotovo dovolj proste roke za ustrezno delovanje".

Pahor razume, a se ne strinja

Predsednik države Borut Pahor je dejal, da člane razume, a se z njihovo odločitvijo ne strinja. "Menil sem, da bi si prav zaradi navedenih razlogov komisija morala še naprej vztrajno prizadevati za potrebne spremembe, ki zadevajo pravno kulturo in pravno državo," je zapisal v odzivu. Senat je prosil, naj mu pripravijo celovit paket sprememb ali dopolnitev relevantnih zakonov, kar so tudi obljubili. Pahor je še obljubil, da si bo prizadeval za čimprejšnje imenovanje komisije.

"Ciljno usmerjeni napadi na nadzorne in druge državne institucije dobivajo že takšne razsežnosti, da terjajo resen in takojšen razmislek o primernosti prevlade političnega nad strokovnim diskurzom v vseh segmentih družbe, ter o tem, kaj kot država sploh želimo," je v kratkem odzivu za STA sporočil tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča Gregor Strojin.

V prihodnje bi se dalo veliko narediti

Predsednika DZ Janka Vebra preseneča protestni odstop senata protikorupcijske komisije, saj bo to po njegovem mnenju zagotovo upočasnilo reševanje težav s korupcijo. V odzivu je poudaril, da sta DZ in Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zadnjem času dobro sodelovala in dosegla velik premik. Oblikovali so zakonske rešitve za financiranje političnih strank in kampanj, intenzivno so potekali tudi pogovori glede poročila Greco. Zelo resno so razpravljali, kako priti do strokovnjaka, ki bo v DZ svetoval, kako delovati, da čim bolj izključijo tveganja koruptivnih dejanj. Zagotovo pa bi se dalo tudi v prihodnje narediti zelo veliko, v tej luči pa je z odstopom KPK ta priložnost zamujena, ugotavlja Veber.

Poziv k spremembam zakona

V Pozitivni Sloveniji obžalujejo odločitev senata KPK, saj so po besedah vodje poslancev PS Janija Möderndorferja namreč danes že vidni tudi prvi rezultati preteklega in sedanjega dela. Poudaril je, da je škoda, da ni šla KPK pogumneje naprej s tistim, kar je začela, a opozoril, da je odstopiti najlažje. Möderndorfer je pojasnil, da ima vodstvo KPK še vedno možnost, da si premisli, in bo v primeru takšne odločitve imelo tudi podporo PS. V nasprotnem primeru pa je po njegovi oceni smiselno čim prejšnje imenovanje novih članov senata in posledično nadaljevanje že začetega dela.

V odzivu je stranka Zares zapisala, da je razlogov za protestni odstop več kot dovolj, a tudi razlogov za nadaljevanje z delom. Ocenili so, da je komisija opravila veliko delo. Poudarili so, da se prizadevanje za transparentno politiko in odgovorno ravnanje z javnimi sredstvi ne sme ustaviti. "Zato pozivamo vse parlamentarne stranke, da takoj pristopijo k spremembam zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in vanj vgradijo tiste predloge in pobude, ki jih je posredovala KPK in druge organizacije," so še zapisali.

"Današnji odstop vodstva #KPK je gotovo opozorilo, da je proces očiščevanja slovenske družbe in politike zastal. Želim si, da najdemo moč za nove korake v pravo smer, saj se nam čas izteka," je na Twitterju komentiral predsednik SD Igor Lukšič.

"Odstop vodstva KPK je izjemno zaskrbljujoč dogodek, saj je komisija pod sedanjim vodstvom opravila orjaško delo pri razčiščevanju korupcije. Glavno odgovornost za odstop nosijo tisti politiki, ki so sistematično rušili avtoriteto komisije, jo diskreditirali in zaničevali njene odločitve. Odstop je zlovešče znamenje nevarnosti, da bo v Sloveniji lopovščina zmagala nad poštenjem. Tega državljanke in državljani Slovenije ne smemo dovoliti," je zapisal Gregor Virant, predsednik DL.

"Gotovina se vozi v kamionih iz države"

Predsednik SLS Franc Bogovič je izpostavil, da smo v tednu, ko se odstopi iz obupa ali protesta kar vrstijo, v tednu, ko se v kamionih vozi gotovina iz države. V naši državi je res nekaj hudo narobe, je dodal. A to po njegovi oceni ni le nezaupnica politiki, temveč zlasti nedelovanju organom pregona in pravosodja.

Predsednica NSi Ljudmila Novak odstop senata KPK razume kot alarm za vse organe pregona. "Če odstopi minister zato, ker je nemočen in ne more zmagati v boju s korupcijo, če zato odstopi celotna KPK, je to jasen znak, da je v državi nekaj hudo narobe in da se moramo bolj resno spopasti s korupcijo," pravi Novakova. "KPK se je trudila in marsikaj ugotovila, kaznovati pa nikogar ne more. To bodo morali narediti pristojni organi."

"Komisijo bi bilo treba ukiniti"

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je dejal, da je "KPK s svojim neobičajnim ravnanjem naredila veliko škode. Sprejeti bi bilo potrebno zakon, ki bi tako komisijo ukinil". Odstop je ocenil kot dober in dodal, da lahko pričakujemo bolj smiselno zakonsko določitev prerazporeditve pristojnosti drugim organom. "Škodo, ki jo je povzročila KPK, bomo plačali vsi."

Predsednik SD Janez Janša je na Twitterju odstopu komisije namenil več tvitov. "KPK raje odstopila, kot da bi preiskala korupcijo v bankah in MOL. Celo pri letalskih kartah @gregor_virant ni slo. Kriva seveda opozicija." "V totalitarnem ozračju Janševe vladavine je KPK očitno lahko uspešno delala, v sproščenem desoc okolju F21 in @vladaRS AB pa nekako ne gre?" Vprašal se je tudi, ali je današnja "patetična farsa" namenjena "tlakovanju poti za vstop vojakov F21 v strankarsko politiko".

Vodstvo ni zdržalo pritiskov

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) odstop obžalujejo. "Menimo, da ta odstop prav v času najbolj potrebnega boja zoper korupcijo simbolizira tragičnost razmer v Sloveniji. Očitno celo tako odločno vodstvo KPK ni zdržalo vseh pritiskov, ki so se v zadnjih mesecih zgrnili nanj."

Vse pristojne so pozvali k stopnjevanju boja proti korupciji in ne zgolj nadaljevanju le-tega. Poudarili so, da je odgovornost vseh, ki bodo soodločali o novem vodstvu komisije, izjemnega pomena. "Če ne bomo v Sloveniji zagotovili osnovnega spoštovanja do takšnih ustanov, ne bomo mogli zgraditi novega, nujno potrebnega zaupanja v družbi," ocenjujejo.

Gre za zadnje opozorilo

Na odstop so se odzvali tudi v društu Integriteta, kjer današnje dogajanje razumejo kot "zadnje opozorilo, da politiki in nosilci funkciji sprejmejo odgovornost za slabo stanje v državi". Ob tem opozarjajo, da je "prelaganje odgovornosti za rešitve na institucije nadzora in organe pregona in pričakovanja, da bodo te rešile vse probleme v družbi, absurdno za zdravo demokracijo". Predsednica društva Simona Habič je v izjavi zapisala, da politika z nižanjem sredstev onemogoča normalno delovanje neodvisnih institucij z zniževanjem sredstev za delovanje in z izvajanjem političnih in osebnih pritiskov.

Komentarjev 20
  • astibo8020 20:53 02.december 2013.

    Strinjam se z njihovim odstopom, če dejansko nimajo pristojnosti, temveč lahko le s prstom kažejo. Politika, se pa seveda ne bo zganila, ker ji to ni v interesu. S tem bodo problematizirali zadevo in upam, da bo pritisk javnosti naredil svoje.

  • astibo8020 20:49 02.december 2013.

    Za čefurje nas imajo že ves čas, tako kot so avstrijci čefurji za švabe.

  • dragec 16:16 30.november 2013.

    ZA PREDSEDNIKA NOVE KPK PREDLAGAM JANŠI, ZA NJEGOVEGA NAMESTNIKA ZOKIJA IN ČLANICO NOVAKOVO IZ NS