Slovenija
686 ogledov

To je novi šef SDH

Žiga Debeljak Špela Mohorič
S septembrom bo uprava SDH dvočlanska.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je danes za novega predsednika uprave družbe imenoval Žigo Debeljaka. Funkcijo bo nastopil 1. septembra, po izteku mandata dosedanjega prvega moža Janeza Žlaka, ki se je s tega položaja predčasno sporazumno umaknil. Iz uprave SDH konec avgusta odhaja tudi Peter Drobež, so sporočili iz SDH.

Žlak položaj predsednika uprave SDH konec meseca zapušča po slabih dveh letih; položaj je nastopil 7. oktobra 2020. Konec junija je z nadzorniki sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata.

Nadzorni svet, ki mu zakon o SDH pri iskanju kandidatov za upravo nalaga ali izvedbo mednarodnega javnega razpisa ali iskanje pred kadrovske agencije, je novega predsednika uprave iskal prek kadrovske agencije Profil. Ta je oblikovala nabor več potencialnih kandidatov, s kandidati ožjega izbora so opravili strukturirane razgovore, nominacijska komisija pa je nadzornemu svetu v imenovanje predlagala Debeljaka.

Žiga Debeljak Slovenija Debeljakova uprava bo morala na sodišče

Nadzorniki so ga imenovali soglasno

Nadzorniki SDH so Debeljaka imenovali soglasno, in sicer na podlagi poglobljene ocene, upoštevajoč strokovne, strateške, operativno-vodstvene, organizacijske in osebnostne kompetence ter tudi specifične kompetence, so pojasnili v družbi.

Predsednica nadzornega sveta Karmen Dietner je po imenovanju izpostavila, da so pred SDH intenzivni in strokovni procesi pripajanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) k holdingu, priprave letnega načrtovanja upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2023 ter priprave strokovnih podlag za novo strategijo upravljanja.

"Žiga Debeljak ima bogate vodstvene izkušnje ter močan nabor strokovnega znanja in kompetenc, ki jih SDH potrebuje tako za uspešno izvedbo navedenih projektov kot tudi za nadaljnji razvoj institucije in ključne dejavnosti upravljanja v prihodnosti. Veselimo se sodelovanja z njim in mu želimo uspešno delo," je poudarila Dietnerjeva.

Debeljak je prepričan, da bodo s sodelavkami in sodelavci v SDH ter novimi, ki se jim bodo pridružili s prevzemom dejavnosti DUTB, "uspešno in odgovorno uresničevali začrtane strategije upravljanja državnega premoženja v zelo zahtevnih in negotovih gospodarskih okoliščinah ter uveljavljali najboljše prakse korporativnega upravljanja v družbah s kapitalsko naložbo države".

Tretji član uprave trenutno ni predviden

Iz uprave SDH konec meseca sicer odhaja član Peter Drobež, ki je z nadzorniki sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. S septembrom bo torej uprava SDH dvočlanska, poleg Debeljaka bo v njej še dosedanji član Janez Tomšič. Tretji član uprave trenutno ni predviden, so še sporočili iz SDH.

Debeljak (letnik 1971) je sicer univerzitetni diplomirani inženir računalništva in magister poslovodenja in organizacije. Trenutno je zaposlen kot direktor skupine Advico, ki se ukvarja s poslovnim in finančnim svetovanjem ter finančnimi in računovodskimi storitvami v Sloveniji in Srbiji. Pred tem je bil član uprave za finance v Gorenju in direktor holdinških družb Gorenje v Avstriji in na Nizozemskem. Med letoma 2006 in 2012 je vodil Mercator, pred tem je bil član uprave za finance in ekonomiko v Gorenju.

Žiga Debeljak Slovenija Debeljak iz Mercatorja nazaj v Gorenje

Debeljak, ki je od nedavnega tudi predsednik nadzornega sveta Gen energije, naj bi sodil v krog Gibanja Svoboda, za katerega je sodeloval tudi na pogajanjih za koalicijsko pogodbo. Tudi po imenovanju na čelu SDH naj bi ostal v upravnem odboru DUTB, saj da gre, kot je pred dnevi pisal časnik Delo, za neizvršno funkcijo. To naj bi bilo povezano tudi s tem, da bodo DUTB zaradi izteka življenjske dobe najpozneje do konca leta pripojili k SDH, zato naj bi bilo smiselno, da ima nad tem pregled ena oseba.

Debeljak bo sicer že šesti predsednik uprave s podeljenim polnim mandatom od začetka delovanja SDH. Doslej so holding poleg Žlaka vodili Matej Pirc, Marko Jazbec, Lidija Glavina in Gabrijel Škof, začasno pa dvakrat še nekdanji nadzornik Igor Kržan. Polnega mandata na čelu SDH ni izpeljal še nihče.

dezurni@styria-media.si

Žiga Debeljak Prodaja Mercatorja Slovenija Debeljak ne bi imel nič proti prodaji Srbom

 

Komentarjev 1
  • Ender3 17:01 23.avgust 2022.

    Ojoj, še en nesposoben, recikliran model. Kaj res ne premoremo ljudi, brez nahrbtnika iz preteklosti..Svoboda nam odteka v odslužene kadre...