Slovenija
3741 ogledov

To je glede odpiranja italijanske in avstrijske meje napovedal Kacin

Jelko Kacin gov.si
Epidemiološki podatki v Italiji so po ocenah epidemiologov pomirjujoči in se izboljšujejo.

"Italijanski inštitut za nacionalno zdravje bo dal predlog italijanski vladi, kaj se bo odločila, je njihova pristojnost," je na današnji novinarski konferenci na vprašanje glede sprememb pri prehajanju italijanske meje povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Ko se bo italijanska vlada odločila za sprostitev prometa med njihovimi regijami, se bo na to odzvala slovenska vlada. Do tedaj ni nobenih sprememb pri prehajanju italijanske meje."

Podatki v Italiji so pomirjujoči in se izboljšujejo

Italijanska epidemiologinja Flavia Riccardo iz italijanskega Istituto Superiore di Sanità, ki je bila danes na obisku v Sloveniji, je glede odpiranja italijanskih mej povedala: "Mi, kot italijanski NIJZ, informiramo in nudimo podatke sprejemalcem odločitev. Lahko komentiram, da so ti podatki pomirjujoči in se stalno izboljšujejo. Kar zadeva samo odločitev, je politična."

mejni prehod Rateče Slovenija Kako smo odpirali in zapirali meje; kdo laže?

Mario Fafangel iz slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje je o morebitnem odprtju italijanske meje povedal, da je epidemiološka situacija ugodna. "V kolikor bi prišlo do potnikov, ki se gibljejo izven Slovenije, bo veljalo to, kar že sedaj velja za sedanje dnevne migrante," je dejal Fafangel. "Pomembna je pozornost, pomembno je, da se potniki zavedajo, kakšno je tveganje v državi, v katero potujejo."

Na obisk prihaja italijanski zunanji minister

Kacin je poudaril, da na obisk v Slovenijo prihaja italijanski zunanji minister Luigi Di Maio, kar je namenjeno izmenjavi podatkov.  "Govorimo o postopku, ko bo naš NIJZ ugotovil, da je situacija v Italiji dovolj ugodna, bo dal predlog," je dejal Kacin. "Dokler tega ne bo, tudi politične odločitve ne bo. Do takrat policije na mejah ne bodo dobile nobenih navodil, da morajo ukrepati kakor koli drugače kot sedaj. Italijani, ki gredo v domovino in pridejo nazaj, morajo zaenkrat v 14-dnevno karanteno."

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod 14-dnevna karantena Slovenija Spet spremenili odlok o prehajanju meje

Tudi glede avstrijske meje je ponovil, da bo treba počakati na politično odločitev. "Minister Di Maio jutri potuje na Dunaj, spremljali bomo, kaj se dogaja med Italijo in Avstrijo," je dejal Kacin. "O tem, kdaj se bo Avstrija odločila kaj več na polju blažitve ukrepov, vas bomo sproti obveščali."

Glede tretjih držav stanje nespremenjeno

Glede tretjih držav stanje ostaja nespremenjeno. "Če je oseba slovenski državljan in se vrača v Slovenijo, nima karantene," ponavlja Kacin. "V kolikor bi se slabo počutil, je dolžan poiskati zdravniški nasvet. Slovenski državljan ima pravico priti v državo, pogovarjamo se o ukrepih, ki so potrebni, če bi se po povratku slabo počutil. Enako velja za osebe, ki imajo stalno ali začasno bivališče v Sloveniji."

koronavirus COVID-19 Slovenija meja z Italijo Slovenija "Prehod meje s Hrvaško bo popolnoma sproščen s 1. junijem "

Dodal je, da NIJZ pripravlja še posebno kategorijo, t. i. države zahodnega Balkana, od koder v Slovenijo prihaja veliko delavcev. "NIJZ pripravlja epidemiološko sliko za vsako državo posebej," je dejal Kacin. "Zadnja ocena je, da v dveh državah situacija ni dovolj dobra, a se izboljšuje. Vlada je dolžna enkrat tedensko oceniti epidemiološke razmere, pri čemer lahko doda še kakšno državo na seznam."

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 19:17 02.junij 2020.

    glede na nove okužbe in trenutno stanje pri nas, je vsakemu otroku jasno, da italijani letos žal ne morejo prosto potovati po EU. sicer se mi smilijo, ampak drugače je ves trud v slo,at,hr popolnoma zaman. ker so že dolgo ...prikaži več v karanteni in glede na njihov temperament in svobodomiselnost, bodo seveda v primeru odprtih mej masovno potovali, kar pa je tempirana bomba in igranje z novim valom okužb.