Slovenija
114272 ogledov

To je o šolanju prihodnji teden povedal Kacin

Učenec
Pristojni ministri bodo danes tehtali sproščanje nekaterih ukrepov.

"Ključno vprašanje, na podlagi katerega se bo iskalo odgovore, je, kako bo s šolo prihodnji teden," je o podaljšanju ukrepov v prihodnji teden povedal uradni vladni za covid-19 govorec Jelko Kacin. "V drugi polovici današnjega dneva se bomo pogovarjali  s pristojno ministrico in drugimi pristojnimi ministri, če bi morda bil kje kak ukrep, ne zato, ker so se razmere popravile, ampak zato, če bi bilo kak ukrep nujno treba sprostiti."

Učenec - soba Covid-19 Slovenija Ministrstvo namignilo, kako bo s poukom prihodnji teden

Skrbi jih število hospitalizacij

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da se na ministrstvu dogovarjajo in predlagajo ukrepe glede na stališča strokovne skupine, ki se ravna po podatkih, ki jih vsakodnevno spremljajo. "Ključen je zdravstveni sistem in zmogljivost - dokler je število sprejetih pacientov v bolnišnice večje od odpuščenih, bi ravnali preuranjeno, če bi se začeli pogovarjati o sproščanju ukrepov," je dejal Gantar. "Smo pa glede na odločitev ustavnega sodišča dolžni tedensko spremljati in preverjati potrebnost ukrepov."

"O ukrepih ne odločam sam, a glede na obremenitev zdravstva je moje mnenje, da bi bilo kratkoročno preuranjeno govoriti o sproščanju ukrepov."

Tomaž Gantar, minister za zdravje

Gantar je poudaril, da so nekatere številke relativno optimistične, a še ne pomenijo tistega trenutka, ko bi se lahko v kratkem začeli pogovarjati o sproščanju ukrepov. "Ko bomo imeli zanesljive podatke, da smo res izšli iz drugega vala, lahko znova ter na podlagi epidemioloških podatkov predlagamo, kje je smiselno stopiti korak nazaj in vsem skupaj s sproščanjem ukrepov olajšati življenje," je dejal Gantar. 

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Covid-19 Slovenija Jelko Kacin sporočil spodbudno novico

Visok delež pozitivnih testov

Direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman, ki je tudi član svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je za RTV SLO v nedeljo povedal, da sam sproščanja ukrepov ne bo predlagal, dokler ne pripeljemo številk v normalno področje, t. j. dvomestnih številk, ki jih bo lahko obvladala epidemiološka služba s sledenjem kontaktov.

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Covid-19 Slovenija To je glede sproščanja ukrepov napovedal Kacin

Opozoril je tudi na visok delež pozitivnih okužb med vsemi testiranimi, ki se trenutno giblje okoli 25 odstotkov. WHO ocenjuje, da je mora biti delež pozitivnih okužb pod pet odstotkov, da jo lahko epidemiologi obvladajo s sledenjem stikov. 

Da bodo ukrepi za omejevanje širjenja virusa trajali še nekaj časa, je v včerajšnjem govoru napovedal tudi predsednik vlade Janez Janša.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.