Slovenija
1362 ogledov

To je največja grožnja za Slovenijo, pravijo kandidati

soočenje Anže Petkovšek Soočenje kandidatov za predsednika republike na TV Slovenija.
STA je predsedniškem kandidatom zastavil več vprašanj na temo ruske agresije, migracij in Nata. Čeprav se sama stališča do vojne v Ukrajini razlikujejo, vseeno vsi kandidati podpirajo mirovna pogajanja.

V sklopu soočenja je STA kandidatom zastavila naslednja vprašanja: 

1. Katere so po vašem mnenju največje grožnje miru v Sloveniji?

2. Kakšno je vaše stališče do vprašanja migracij in kako ocenjujete dosedanje pristope k reševanju te problematike? Ali podpirate ograjo na meji?

3. Kako vidite pozicijo Slovenije v Natu? Bi se morala Slovenija v tej skupnosti drugače pozicionirati?

4. Kakšno je vaše stališče do vojne v Ukrajini, ki se sooča z rusko invazijo? Se strinjate z dosedanjo politiko Slovenije, da se podpira Ukrajino z vsemi možnimi sredstvi? Kaj bi sami osebno naredili v prizadevanjih za rešitev krize?

Milan Brglez

Milan Brglez | Avtor: Profimedia Profimedia
Največja grožnja miru v Sloveniji je spremenjeno varnostno okolje v soseščini in v državah nekdanje Jugoslavije ter energetska in prehranska kriza.

Ukrajini je treba najprej pomagati z orožjem, da se obrani pred rusko agresijo. Sočasno (ne šele pozneje) pa je treba iskati diplomatske rešitve.

Slovenija ima priložnost, da se v Natu uveljavi kot zanesljiva partnerica. Menim, da bi tu lahko okrepili tudi diplomatsko delovanje Slovenije v Natu.

Migracije so stvarnost, s katero moramo znati upravljati. Ograje nisem nikoli podpiral.

Anže Logar

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Anže Logar Saša Despot
Trenutno so največja grožnja miru ruska agresija na Ukrajino in s tem povezane hibridne grožnje. Ruski napad se nas še kako tiče, vpliva na energetsko in prehransko varnost, zato sem zaskrbljen nad včasih medlo slovensko podporo Ukrajini. Trdna in trajna podpora deluje odvračalno tudi za vse druge avtokratske režime, ki se morda igrajo s podobnimi mislimi o osvajalskih pohodih.

Slovenija mora krepiti kredibilnost v Natu z izpolnjevanjem zavez in aktivno prispevati k miru v svetu.

Podpiram sprejem in integracijo beguncev po zakoniti poti. Je pa treba razlikovati med begunci in ekonomskimi migranti. Podpiram nadzor na meji s pomočjo sodobnih sredstev nadzora.

Janez Cigler Kralj

Janez Cigler Kralj | Avtor: Saša Despot Janez Cigler Kralj Saša Despot
Nobena evropska država si v tako zaostrenem mednarodnem okolju varnosti ne more zagotavljati sama. Slovenija mora izpolniti dane zaveze Natu, s čimer prispeva predvsem k večji lastni varnosti. Hkrati krepi tudi moč Nata.

Ukrajina se bori za vrednote EU, zato smo ji dolžni brezpogojno pomagati. Kot predsednik bom storil vse za nadaljevanje pomoči z vsemi sredstvi, hkrati si bom prizadeval za diplomatsko reševanje spora.

Migracije morajo biti zakonite. Evropa ne more sprejeti vseh, ki si vanjo želijo. Tam, kjer ograja na meji ne ovira normalnega življenja, naj se ohrani. Kjer bo odstranjena, naj država zagotovi varnost z večjo prisotnostjo policije in vojske.

Miha Kordiš

Miha Kordiš | Avtor: Facebook Facebook
Največja grožnja miru je Nato in sodelovanje v njegovih operacijah. Dokler Slovenija ne izstopi iz Nata, bi morala aktivno nasprotovati politikam ZDA, Velike Britanije in drugih jedrnih držav.

V Ukrajini ne poteka vojna med Rusijo in Ukrajino, temveč spopad med Putinovim militarizmom in zahodnim imperializmom. Brez dogovora na ravni Biden-Putin se bo vojna težko končala, zato bi se zavzel za novo srečanje Moskve in Washingtona v Ljubljani.

Resnična problematika migracij niso begunci na mejah, ampak vzroki, zaradi katerih zapustijo domove: vojne, ekonomska in okoljska opustošenja, ki jih jedrne države svetovne ekonomije povzročajo na periferiji. To je treba rešiti.

Nataša Pirc Musar

Nataša Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Nataša Pirc Musar Saša Despot
Izpostavila bi kibernetske grožnje, potencialne konflikte, oborožene spopade, posledice klimatskih sprememb, naravne nesreče, energetsko krizo in morebiten prekinjen dostop do dobrin. Zaradi članstva v Natu imamo največjo garancijo varnosti, naš položaj je prek delovanja strokovne diplomacije ustrezen.

Podpiram pomoč Ukrajini glede na njene potrebe in naše zmožnosti. Ključna pa so pogajanja, rešitve bi iskala v bilateralnih, regionalnih ali multilateralnih formatih.

Pri reševanju vprašanja nezakonitih migracij so potrebni spoštovanje človekovih pravic, postopnost in analiza stanja. Umik ograje zahteva prilagoditve nadzora meje, treba je tudi dobro sodelovati z državami Zahodnega Balkana.

Vladimir Prebilič

dr. Vladimir Prebilič, župan, Občina Kočevje | Avtor: Iztok Pipan, TV Medvode Dr. Vladimir Prebilič na novinarski konferenci v Medvodah, 7. julija 2022. Iztok Pipan, TV Medvode
Grožnja miru je socialna nepravičnost, ki je v zahodnih družbah pogost izvor konfliktov.

V Ukrajini je treba iskati poti k miru in mirnim pogajanjem. Pošiljanje orožja ni rešitev. Pozval bom k mirovni konferenci in pogajanjem na najvišji ravni.

Dane zaveze Natu je treba spoštovati, sicer se krni mednarodni ugled. Lahko pa redefiniramo, kaj smo sposobni zagotoviti, in potem to uresničujemo.

Migracije so neizbežne, najti je treba rešitev za njihovo ustrezno upravljanje in omejitev nezakonitih migracij ter njihovih humanitarnih posledic. Ograje niso sistemska, še manj pa humana rešitev. V prihodnosti nas čakajo večje migracije, ki bodo posledica klimatskih sprememb.

Sabina Senčar

Sabina Senčar | Avtor: Anže Petkovšek Dr. Sabina Senčar, kandidatka za predsednico RS. Anže Petkovšek
Največja grožnja miru je poslabšanje blaginje zaradi energetske krize, prehranske odvisnosti, inflacije, visokih davkov, zaprtja v epidemiji in prenizkih plač.

Ob vojni v Ukrajini bi sprožila iniciativo za čimprejšnji začetek mirovnih pogajanj. Pošiljanje orožja bo vojno podaljšalo. Vsaka vojna se konča za pogajalsko mizo. Če se pogajanja začnejo prej, bo manj žrtev.

Do Nata sem zadržana, saj preveč sledi interesom globalnega kapitala. Primer je napad na Libijo pod pretvezo širjenja zahodne demokracije.

Ker migracij ne moremo preprečiti, se moramo vprašati o njihovem vzroku in ga odpraviti. Migrantom pa moramo ponuditi možnost, da se integrirajo v družbo. Sem proti ograji na meji.

Janez Cigler Kralj Slovenija Janez Cigler Kralj: Bojim se, da bi bil tam kot predsednik izžvižgan Anže Logar Slovenija Logarja podpirajo tudi v tej stranki
Komentarjev 3
 • Avatar Antikrist1
  Antikrist1 07:11 11.oktober 2022.

  Bravo Kordiš. Edini ki realno gleda na svetovno sranje, ki so ga zakuhali Američani!

 • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 18:14 10.oktober 2022.

  Definitivno volim Sabino Senčar

 • QSprm 16:16 10.oktober 2022.

  Najvecja groznja in hkrati najvecji unicevalci naroda so ravno tile pateticni pozerji. Razen Sencarjeve so vsi le bolestni degeneriranci in sluzabniki rezima. Licemerski oportunisti, katerim ni mar ne za narod se manj pa za dobrobit drzave.