Slovenija
13723 ogledov

To je razlog, da ne ukinejo kovancev za cent ali dva

Kovanci Anže Petkovšek
Ste se kdaj vprašali, zakaj imate tako težko denarnico, v kateri je polno skoraj nič vrednih kovančkov?

"Predlagam, da se zneske, s katerimi operira država, zaokroži na 10 centov, tiste večje pa lahko na večje vrednosti," je eden od predlogov na spletnem portalu Predlagam.vladi.si.

Predlagatelj ocenjuje, da bi lahko na ta način prihranili veliko časa in nepotrebnega manipuliranja s centi, kot je 0,3 cente pri spremembi cen naftnih derivatov. "Sprememba je tako mizerna, da stane ves postopek zamenjave cen, pa čeprav je avtomatiziran, več kolikor država zasluži ali državljani prihranijo," ocenjuje in predlaga, da se cena ne spremeni, če sprememba ni vsaj cent ali več.

Meni tudi, da bi lahko te spremembe uporabili kot pripravo na ukinitev kovancev za 1, 2 in mogoče še 5 centov, ker je "to samo balast v denarnicah, brez omembe vredne vrednosti denarja". 

Bankovec za 50 evrov Slovenija Od torka v obtoku nov bankovec

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, pojasnjujejo, da Slovenija skladno z evropsko uredbo iz leta 1998 izdaja kovance v evrih ali centih. "Slednja določa, da serija eurokovancev zajema osem apoenov v razponu od enega centa do dveh eurov," razlagajo pri ministrstvu.

Finska in Nizozemska zaokrožujeta

Dodajajo, da glede na veljavne evropske predpise eurokovanci zajemajo osem apoenov, ki se uporabljajo v državah članicah, ki so prevzele euro. "Znano je, da Nizozemska in Finska že vrsto let uporabljata pravilo zaokroževanja zneskov pri gotovinskih plačilih na 5 centov, vendar pa kovanci za 1 in 2 centa tudi pri njih niso bili v celoti umaknjeni iz obtoka," razlagajo pri ministrstvu.

O vprašanjih, povezanih z nadaljnjo izdajo eurokovancev za en in dva centa, je potekala tudi razprava v okviru Evropske unije. "Že leta 2012 sta Evropski parlament in Svet od pristojnih institucij zahtevala, da preučijo uporabo različnih apoenov eurokovancev in eurobankovcev na podlagi meril stroškov in podpore javnosti," pojasnjujejo pri ministrstvu. "Glavni elementi te razprave so bili visoki stroški proizvodnje in obdelave eurokovancev za en in dva centa glede na njuno nominalno vrednost, znatno zmanjšanje količine (velika izguba) teh kovancev v obtoku in manjša kupna moč teh dveh majhnih apoenov."

denarnica | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Razprava ni šla v smer ukinitve

Razprava pa se je osredotočala tudi na vprašanje inflacije oziroma zaznane inflacije, in sicer zaradi zaskrbljenosti v širši javnosti, da bi morebitni ukinitvi izdaje kovancev ter njunemu umiku iz obtoka lahko sledilo zvišanje maloprodajnih cen. "Takratna razprava se ni prevesila v korist umiku omenjenih dveh kovancev," pojasnjujejo pri ministrstvu. "Glede na to, da gre za dinamično aktivnost uporabe zakonitega plačilnega sredstva, se spremljanje učinkov na ravni Evropske unije nadaljuje, kar spremlja tudi ministrstvo za finance."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Džoser
    Džoser 18:51 12.september 2017.

    Spoštovani komentatorji kje je vaše spoštovanje do denarja?Če vam tako malo pomenijo ti kovanci večjih bankovcev niste vredni.

  • fiston 16:12 12.september 2017.

    kaj je ta pameten, naj plačuje s kartico kot jaz. Ne bi rekel, da so oni kovanci ravno brezvredni, samo so pa težki, mi smo včasih one pare iz pleha imeli... Sicer ne vem, ampak je kar razlika ali daš ...prikaži več za liter mleka recimo 80 ali 90 centov...., recimo na tak način potem lahko vsak dan v trgovini pustiš po evro, pa je že 30 evrov na mesec. No lahko pa predlagatelj višek pusti tudi na blagajni, pa jih ne bo imel, pa bo samo en znesek zaokrožen.

  • munja 15:16 12.september 2017.

    čimprej je potrebno ukinit te brezvredne kovance, ker ni v članku zaznati nobenega pametnega razloga za neukinitev. Cene pa popraviti enkrat za spremembo navzdol, ne navzgor