Slovenija
14121 ogledov

To lahko pričakujemo v naslednjih urah

Naliv bralka
Danes in jutri možni dolgotrajni nalivi. Krajevno lahko pade ponekod tudi okoli 200 mm dežja.

"Od srede zvečer do danes do 18. ure je v večjem delu države že padlo od 40 do 60 mm, krajevno do okoli 100 mm dežja," pravijo na agenciji za okolje. "V naslednjih 24 urah bo predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije še lahko padlo od 50 do 100 mm, krajevno lahko tudi okoli 200 mm dežja. Med 60 in 120 mm dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe. Glavnina padavin bo padla ponoči." Nastajali bodo izraziti padavinski pasovi, ki se, tako na agenciji, lahko dalj časa obnavljajo in razširijo tudi proti vzhodu Slovenije. 

"Po trenutnih napovedih še en padavinski maksimum pričakujemo v prvem delu noči na soboto, nato bodo padavine v drugem delu noči na soboto slabele in v soboto dopoldne ponehale," še dodajajo. Za danes in jutri je za večji del države razglašen oranžni alarm zaradi velikih količin padavin.

alarm vode vreme | Avtor: Arso Arso

Ponekod reke že poplavljajo. "Kolpa poplavlja v svojem celotnem toku, visokovodni val se širi v spodnji tok, kjer bo poplavljala tudi ponoči. V zgornjem toku Kolpa trenutno upada, poplavljajo pa tudi nekateri njeni pritoki," pravijo na agenciji za okolje. Kot je povedal Janez Polajnar, je Kolpa dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih. V Osilnici in Kostelu poplavlja v podobnem obsegu kot pred desetimi dnevi. Po besedah županje Alenke Kovač je znova poplavilo od 10 do 15 hiš, cesta Osilnica-Kostel je zaradi poplavljenega cestišča zaprta.

V Kostelu je bil po besedah župana Ivana Črnkoviča ponoči vodostaj Kolpe okoli pol metra višji kot pred 10 dnevi, čez dan pa je nekoliko upadel. Tudi tam Kolpa poplavlja v približno enakem obsegu kot ob zadnjih poplavah. Poplavilo je več cest in hiš, bojijo se, kaj bo prinesla noč, saj še vedno močno dežuje. Edina pozitivno po njegovih besedah je, da hudourniki niso tako močni, kot so bili ob poplavah pred 10 dnevi.

Zaradi močnega dežja so imeli danes težave v Zagorju ob Savi, kjer je hudourniški plaz v naselju Podkraj v Zagorju ogrožal stanovanjsko hišo. Neurja in meteorna voda so med drugim povzročali težave v Celju, Velenju, Trbovljah, Hrastniku, Šmarju pri Jelšah in Škocjanu.

"Poljanska Sora je začela poplavljati v spodnjem toku, v zgornjem toku pa se pretok trenutno zmanjšuje. Gradaščica ima v zgornjem toku ustaljen pretok, v spodnjem toku se povečuje in bo v naslednjih urah še naraščala. Ljubljanica se razliva na območja običajnih poplav in bo naraščala tudi še ponoči, prav tako njeni pritoki. Ponoči se bodo razlivale tudi manjše reke na Dolenjskem, na območju osrednje Slovenije in na Gorenjskem. Ob dolgotrajnih nalivih bodo možna tudi poplavljanja meteornih in zalednih voda v več delih države."

arso opozorilo vode | Avtor: ARSO ARSO

Jutri bo še oblačno in deževno. Pojavljale se bodo nevihte z nalivi, ki bodo verjetnejši na zahodu države. Manj dežja bo na severovzhodu države. 

V soboto dopoldne bo dež večinoma ponehal. Delno se bo razjasnilo. Zapihal bo jugozahodnik, topleje bo. V nedeljo in ponedeljek bo deloma sončno in toplo vreme z jutranjo meglo po nižinah.

Od ponedeljka do sobote kaže na deloma sončno in suho vreme. Po nižinah se bo pojavljala jutranja megla. Temperature se bodo zjutraj gibale med 5 in 10, najvišje dnevne pa okoli 20 °C. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:10 29.september 2022.

    ARSO pogleda v nebo in pove če bo deževalo. Ko reke poplavijo pa razglasijo rdeči alarm . To bi tud baba Vanga znala napovedati. Butale!