Slovenija
10525 ogledov

To ljudje sporočajo vladi Janeza Janše

Vlada Janeza Janše na Brdu pri Kranju Vlada RS
Najnovejša anketa Vox populi kaže, da je podpora vladi na najnižji ravni doslej.

Vlada je v tokratni javnomnenjski raziskavi ponovno zabeležila rekordno nizko podporo, saj njeno delo kot neuspešno ocenjuje 70,2 odstotka vprašanih, kar je za 2,9 odstotne točke več kot minuli mesec, kaže tokratna anketa Vox populi, ki jo za časnika Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia. Kot uspešno je delo vlade ocenilo 26,1 odstotka vprašanih.

Največ ljudi bi volilo SDS

izredna seja državni zbor | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Če bi bile volitve v državni zbor v nedeljo, bi največ vprašanih še vedno volilo največjo koalicijsko stranko SDS. Volilo bi jo 18 odstotkov vprašanih oziroma 0,9 odstotne točke manj kot v zadnjem merjenju.

Sledile bi ji SD s 13,1 odstotka podpore (aprila 13,2) in LMŠ z 8,2 odstotka podpore (aprila 10,1). NSi bi volilo 7,3 odstotka vprašanih (aprila 7,4). Sledi Levica, ki bi jo v tokratnem merjenju volilo 7,3 odstotka anketirancev (aprila 6,9). Parlamentarni prag bi prestopila še stranka SAB, ki bi jo tako kot aprila podprlo 3,6 odstotka vprašanih.

Sledi stranka SLS, ki je v tokratnem merjenju prejela 1,9 odstotka podpore (aprila 1,2). SNS bi volil odstotek vprašanih (aprila 0,2). Podpora je nekoliko narasla tudi SMC, ki bi jo volilo 0,6 odstotka vprašanih (aprila 0,3), in stranki DeSUS, ki bi jo tokrat volilo 0,5 odstotka vprašanih (aprila 0,3).

Naraslo je število neopredeljenih volivcev, upadlo pa število vprašanih, ki ne bi volili. Tako je 32,9 odstotka anketirancev odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (aprila 28,7), 4,4 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo (aprila 7,4).

Po izračunu in na podlagi glasov opredeljenih volivcev bi SDS prejela 28 sedežev v državnem zboru, SD 20, LMŠ 13, NSi 11, Levica 11, SAB pa pet.

Igor Zorčič "absurd" Slovenija Zorčič sejo zaključil, še preden se je začela

Novakova še naprej na vrhu lestvice

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov še naprej ostaja nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je februarja z mesta vodilnega izrinila predsednika republike Boruta Pahorja. Tretje mesto še naprej zaseda predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon.

Na četrtem mestu ostaja predsednik DZ Igor Zorčič, sledijo evropski poslanec Milan Brglez, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD Dejan Židan, predsednik NSi Matej Tonin in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov zaključuje predsednica SAB Alenka Bratušek.

Predsednik vlade in stranke SDS Janez Janša je zasedel 21. mesto, predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa zadnje, 22. mesto.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer. Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 11. in 13. majem na vzorcu 700 oseb.

Pošta Slovenije Slovenija Konec veselja: Slaba novica za vse, ki nakupujete prek spleta

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 53
  • Ender3 08:57 18.maj 2021.

    Aktivist sporoča, da je na Trstenjakovi izredno stanje, zmanjkuje uporabniških imen, dan pa bo še dolg in naporen ob sendviču in soku. Ivek izgublja na lotu, sreča jim obrača hrbet.

  • Toni 08:31 18.maj 2021.

    Koprivce, ste tu? Ura je za komentirat in podpret JJ!

  • bogdan76 06:16 18.maj 2021.

    Ljudje vemo daso komunisti okradli narod sedaj jokajo koniso pri koritu .