Slovenija
3691 ogledov

Zorčič sejo zaključil, še preden se je začela

Igor Zorčič Državni zbor/Sušnik Matija
Poslanke in poslanci na začetku majske seje niso potrdili predlaganega dnevnega reda redne seje DZ. Ob 84 navzočih poslancih je za dnevni red glasovalo 42 poslancev in proti 42. Predsednik DZ Igor Zorčič je tako sejo DZ zaključil, še preden se je začela. Premier Janez Janša in vodja poslancev SDS Danijel Krivec sta glasovanje označila za absurd.

Na dnevnem redu današnjega dela redne seje je bilo odločanje, ali bo DZ zahteval mnenje predsednika republike Boruta Pahorja na to temo. Za nadaljevanje seje je bilo predvideno odgovarjanje premierja Janeza Janše in ministrov na poslanska vprašanja. V nadaljevanju tedna pa naj bi DZ odločal o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janše ter predlogu za razrešitev predsednika DZ Zorčiča.

Janša: "Absurd na kvadrat"

Za predlagani dnevni red so sicer glasovali poslanci DeSUS, SNS in koalicije z izjemo dveh odsotnih poslancev SDS in enega odsotnega poslanca SMC, proti pa so bili poslanke in poslanci preostalih opozicijskih poslanskih skupin z izjemo enega odsotnega poslanca SD. Odsotna sta bila tudi poslanca narodnih skupnosti.

Premier Janša se je na glasovanje že odzval na Twitterju in ga označil za "absurd na kvadrat". "Predsednik DZ Igor Zorčič je glasoval proti dnevnemu redu redne seje, ki jo vodi. In s tem preprečil obravnavo vrste pomembnih rešitev za ljudi, pa tudi ustavne obtožbe, ki jo je vložila opozicija," je zapisal in dodal ključnik #butale.

Takšnega zapleta niso pričakovali

Da je absurd, da Zorčič glasuje proti dnevnemu redu seje, ki jo je sklical, je v izjavi za medije v DZ ocenil tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Kot je dejal, takšnega zapleta ne pomni, pa je že dolgo v parlamentu. Glasov imajo sicer dovolj, vendar pa takšnega zapleta niso pričakovali, je dodal.

Spomnil je, da je bila ključna točka seje ustavna obtožba. "Da glasujejo proti svoji točki, je zame nerazumljivo. Očitno se bojijo glasovanja o predsedniku DZ," je pripomnil. Tudi glasovanje o razrešitvi Zorčiča je bilo namreč na dnevnem redu seje.

Napovedal je, da se bodo glede na poslovniške možnosti še posvetovali o prihodnjih korakih. Ocenjuje pa, da takšno spreminjanje delovnega procesa v DZ ni primerno.

Prvak LMŠ Marjan Šarec pa je povedal, da v opoziciji niso potrdili dnevnega reda, "ker bi na seji potrjevali zakone, ki so uspeli na odborih z nelegitimno večino".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • Pbrdbo2 15:53 17.maj 2021.

    Edina rešitev je omejiti število mandatov na dva, ter prepoved prestopa med poslanskimi skupinami.

  • Stane Adamič 15:10 17.maj 2021.

    Kot se sliši je iz koalicije odstopil zaradi bodočih obljubljenih poslov njegove žene, če pade vlada. A je to človek časti? Gleda ozko samo na interese svoje družine, brez hrbtenice, že dvakrat zamenjal tabor (kjer dajo več), a je to moralen človek?

  • Jernej65 14:05 17.maj 2021.

    Na tak način parlament ne more več učinkovito delovati. Prejšnjo vlado je uničila Levica, ker je hotela imeti največji vpliv na odločanje, kljub temu da uradno ni bila del koalicije. To vlado pa uničuje največja stranka SDS, ki bi rada ...prikaži več svoje ideje vsilila tudi 75% ljudi, ki jih kategorično zavračajo. Deljenje na leve in desne je preveč očitno. V praksi je tako, da se večina ljudi požvižga na leve in desne in čaka na učinkovito vlado. Zadnji ki je to znal je bil Janez Drnovšek.