Slovenija
43348 ogledov

To naj bi bil v resnici razlog, da so se Italijani odpravili nazaj domov

Italijanski zdravstveni delavci Ministrstvo za obrambo
Dokumentacije, ki bi jo potrebovali za samostojno delo, niso predložili, saj sploh niso vedeli, da jo morajo. Lahko bi jo pripravilo ministrstvo za obrambo, a je ni.

Slovenski obrambni minister Matej Tonin in italijanski obrambni minister Lorenzo Guerini sta se že pred časom dogovorila, da bo v Slovenijo prišlo skupno 30 zdravstvenih delavcev iz italijanske vojske.

Bolnišnično osebje je bilo v tistem času namreč izredno obremenjeno in izgorelo, zato bi jim vsaka pomoč prišla prav. A kmalu po njihovem prihodu se je začelo zapletati.

Ob njihovem prihodu med 5. in 7. decembrom je minister za zdravje Janez Poklukar napovedal, da bodo italijanski zdravstveni delavci ostali in pomagali vsaj do konca leta, a očitno do tega ne bo prišlo. 15 delavcev, ki trenutno pomagajo v UKC Ljubljana, naj bi odšlo nazaj domov že 20. decembra, poroča N1.

Kot je danes na novinarski konferenci pojasnil Poklukar, je v zadnjih dneh pomembno padlo število hospitaliziranih bolnikov zaradi covida-19. V tem trenutku je manj kot 750 hospitaliziranih pacientov. ''V tem trenutku zmoremo sami, zato smo se po osnovnih spoznavnih procesih v slovenskem zdravstvu in vojski dogovorili, da se vojaki vrnejo domov.''

Poudaril je pomen solidarnosti in dodal, da bodo ostali v kontaktu za morebitne nadaljnje potrebe. 

Italijanski zdravstveni delavci Slovenija Jih bomo domov poslali prej kot načrtovano?

Nimajo dokumentacije

Eden od razlogov, da odhajajo predčasno, je po pojasnilih UKC Ljubljana padec števila covidnih bolnikov, enako pravijo v Mariboru, a po informacijah omenjenega portala naj bi bil resnični razlog za njihov predvsem birokracija. Italijanski zdravstveni delavci namreč nimajo dovoljenja za samostojno delo, zato niso mogli zares razbremeniti zdravstvenih delavcev. Dokumentacije, ki bi jo potrebovali za samostojno delo, na ministrstvu za zdravje namreč niso prejeli ne s strani delavcev ne s strani ministrstva za obrambo. 

Ministrstvo za obrambo bi očtino želelo, da bi zdravstveni delavci pred prihodom dokumentacijo pripravili kar sami, po neuradnih informacijah N1 pa ti sploh niso vedeli, da jo morajo, saj naj jim tega nihče ne bi povedal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • dusko89 20:04 17.december 2021.

    Čestitam vladi za dobro organizacijo. Kaj sploh znajo in razmišljajo!? Vabijo tujo vojsko, ki je bila okupator!? Sicer pa res bolje da spadamo pod Avstrijo, bo vsaj red.

  • ico8 17:28 17.december 2021.

    Rdeci mozolji, pa kaj si boste se izmislili!??? Ko je bila kriza na vrhu oz. zelo pohvalno, pred sesutjem zdravstva, je vlada organizirala v naprej rezervno pomoc, ki bi vam rdecim glistam pomagala preziveti necepljenost. Vedno ste bili butasti, vedno ...prikaži več za oslovsko klop v OS, ampak vedno veliki na gobcu! To je vse kar premorete, to in nic vec, GNIDE!!!

  • QSprm 17:15 17.december 2021.

    Pogruntali so da so tle se precej vecji korona teroristi kot uni doma. Poleg praznih bolnic seveda. Razkuhani spageti so pa baje izbili sodu dno.