Slovenija
51275 ogledov

To Ruparju in protestnikom odgovarja Mesec

Luka Mesec Flickr/Vlada RS
Protestniki so na tretjem shodu ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober znova napolnili ljubljanski Trg republike.

Shod so tokrat razširili na vsesplošni vladni protest. Premierja Roberta Goloba in vlado pa so pozvali k odstopu ter razpisu ponovnih volitev. Protestniki so se tokrat sprehodili tudi po ljubljanskih ulicah.

Predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je na shodu pozdravil vse, ki so "obljub, govoričenja in posmehovanja vladajoče klike siti že po 10 mesecih njihovega vladanja". Vlado in Goloba je pozval k odstopu, ker "dejstva kažejo, da z veliko hitrostjo drvimo v bankrot države". Pozval je, naj vlada denar poišče pri svojih milijonih, reveže pa naj pusti, saj dodatnih bremen ne bodo prenesli, niti dovolili.

Po njegovih besedah bi višje pokojnine prinesel tudi nadzor nad blagajno Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). "Revizija bi odkrila nič koliko nesmiselno porabljenega denarja, ki bi ga sicer lahko dobili upokojenci," je dejal in zahteval, naj računsko sodišče izvede takojšnjo revizijo zavoda.

Okrog deset tisoč protestnikov se je tokrat sprehodilo po ljubljanskih ulicah in ob spremljavi harmonike kričali "Vlada dol" in "Hočemo penzije".

Inštitut 1. oktober zahteva, da jih vlada vključi v pogajanja za višje pokojnine, predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika pa naj iz pogajanj odstranijo. "Če bi se boril za upokojence, bi podprl zakon, ki smo ga vložili na prejšnjem shodu za 20-odstotni dvig pokojnin in bi nas nepreklicno in brezpogojno podprl, pa nas ni," je prepričan Rupar.

Iz državnega zbora so jih sicer večkrat obvestili, da vložen zakon o dvigu pokojnin potrebuje dopolnitev. "Obljubim vam, da bomo shode organizirali, dokler naše zahteve ne bodo uresničene," je obljubil protestnikom. Ponovil je, da med drugim zahtevajo pokojnine v višini najmanj 750 evrov in 13. pokojnino.

Dejal je, da vlada napoveduje tudi druge "drastične in nesmiselne ukrepe, vsi pa gredo na škodo upokojencev", kot so podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, novi davki in dvig starostne meje za upokojitev. Trdi da se pokojninska reforma, ki jo napovedujeta minister za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in generalni direktor Zpiz Marijan Papež ne bo izšla "po njihovih sanjah".

Rupar, sicer tudi nekdanji poslanec SDS, je razočaran tudi nad predsednico republike Natašo Pirc Musar, saj se ni odzvala na pismo v katerem so jo pozvali, naj se zavzame za ljudsko iniciativo upokojencev. Pirc Musar je sporočil, da protestniki niso pod vplivom nobene stranke, da zavračajo delitev na leve in desne ter da jih drži le "stiska in borba in ponosno slovensko srce".

V Inštitutu 1. oktober so oblikovali peticijo za zaščito pravic upokojencev, ki jo bodo vložili na komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti v DZ, je napovedal podpredsednik inštituta Igor Černoga.

V njej zahtevajo, naj komisija predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič predlaga, da nemudoma izpelje standarden postopek za obravnavo zakona o izrednem povišanju pokojnin, vlada pa naj nemudoma prične z izvajanjem interventnih ukrepov, s katerimi bi pomagala upokojencem in upokojenkam in do 1. junija pripravi reformo pokojninskega sistema. Pripravijo naj tudi reformo zdravstvenega sistema in zakona o dolgotrajni oskrbi, pozivajo.

Organizatorji so na shod povabili tudi Goloba, Pirc Musarjevo, Klakočar Zupančičevo in Mesca. Nihče se povabilu ni odzval.

Mesec je protestnike "nagovoril" z objavo na facebooku.

"Vlada se zaveda stiske upokojencev. Pokojninski sistem, kakršnega smo gradili zadnjih 30 let, pušča kar 18,9% vseh upokojencev v revščini. Problem je posebej očiten med starejšimi ženskami, ki živijo same, teh je v revščini skoraj četrtina, invalidsko upokojenih pa kar 37%. Tudi splošne ravni pokojnin nam niso v ponos. Povprečna pokojnina za 40 let delovne dobe in dopolnjenih 65 let starosti je sicer 985 evrov, a ne moremo mimo dejstva, da je 51% pokojnin manjših od 827 evrov," je v uvodu zapisal Mesec.

"Vlada se trudi to popraviti, a ne bo šlo čez noč. Pokojninski sistem namreč letno stane skoraj 6,7 milijard evrov, 5,4 milijard zberemo s prispevki v pokojninsko blagajno, ostalo prispeva proračun. Letos smo v sistem že dodali več kot 300 milijonov evrov, poleg tega smo zajamčeno pokojnino, ki je bila še pred enim letom 620 evrov, povečali na 688 evrov. A za temeljitejšo odpravo revščine med upokojenci bomo potrebovali dogovor o spremembi pokojninskega sistema.

Ruparjev SDS je imel že trikrat škarje in platno

Na Ministrstvu za delo na tem delamo že od jeseni in v kratkem bomo odpravili javno razpravo, ki bo imela dva cilja:

1. Poiskati odgovor na vprašanje, kako v Sloveniji do dobrih pokojnin. Kako v naslednjih 30 letih izgraditi boljši sistem od tega, ki smo ga imeli zadnjih 30 let in ki daje zgoraj omenjene rezultate?

2. Kako odpraviti revščino med upokojenci? Kaj so za našo družbo dopustni minimumi?

Kot rečeno, možne odgovore na obe vprašanji na ministrstvu že pripravljamo. Bomo pa okoli njih morali oblikovati družbeni konsenz. Dobre pokojnine bomo imeli le, če bomo v pokojninski sistem zaupali in zato vanj tudi vplačevali, vlagali. Upokojence, ki danes protestirajo, zato razumemo in slišimo," je zapisal Mesec, a potem kritično nadaljeval.

"A pobudniki teh protestov ne ponujajo verodostojnih odgovorov na nobeno od teh vprašanj. In niti jih niso v preteklosti. Konec koncev je bil Pavle Rupar dolgoletni član stranke, ki je bila v zadnjih 30 letih trikrat na oblasti, sistema, na katerega se danes jezi, pa niso ne prvič, ne drugič in ne tretjič reformirali, da bi postal bolj pravičen ali solidaren – prej obratno," je zaključil Mesec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 76
 • Avatar Leon
  Leon 09:27 02.april 2023.

  Upokojenci so kanonfuter SDS .🍺🍺

 • Avatar Antikrist3
  Antikrist3 15:34 01.april 2023.

  Rupar je spet nategnil upokojence. Za avtobusni prevoz jim je računal 15€, brez sendviča in pingo soka, čeprav imajo upokojenci breplačen javni prevoz!

 • onxxx 15:19 01.april 2023.

  Važno da je za socialce, migrante in bivše izbrisane takoj,vsi pa imajo poleg tega še zastonj zdravstvo zase in za pol balkana ki so ga privlekli v banana republiko. Levi moroni, samo za info, vlada bo odletela, ker nesposobnežev penzionisti ...prikaži več ne bodo več volili.

Sorodne novice