Slovenija
24 ogledov

To sezono za tretjino manj denarja

Zasneževanje v Kranjski Gori Matej Kalan
Če se bo nadaljevala, bodo žičničarji iskali pomoč pri državi. Posledice bo čutil tudi turizem.

Zaradi tretje zaporedne zelene zime je izpad prihodkov slovenskih žičničarjev v primerjavi z večletnim povprečjem vsaj 30-odstoten, ocenjuje predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek. “Nekateri centri imajo večji izpad, nekateri manjši pa sploh še ne obratujejo,” pravi.

Problem za zimski turizem

“Precej centrov je v likvidnostnih težavah. Sprotne obratovalne obveznosti jim še uspe pokrivati, kar se tiče investicijskih vlaganj, pa so že težave in sredstev primanjkuje,” pojasnjuje. Kljub temu Jesenšek ostaja optimist in upa, da se bodo vremenske razmere izboljšale ter bodo začeli normalno obratovati. “Če pa se stanje ne izboljša, bomo zagotovo potrebovali pomoč države, vsaj za ohranjanje delovnih mest,” dodaja.

Ne gre samo za žičničarje, ampak za celoten turizem, poudarja. “Mi smo samo del te verige, ki lahko za sabo potegne učinek domin. Treba je narediti vse, da se to ne zgodi, saj gre za kar nekaj zaposlenih in se obrne kar nekaj BDP,” sklene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.