Slovenija
31444 ogledov

To Simič svetuje vsem delavcem, delodajalcem in zaposlenim

Ivan Simič Reševalni pas/Twitter
Simič je povedal tudi, kdaj bodo samozaposleni prejeli denarno pomoč.

"Drugi paket t. i. korona zakona bo sprejet do konca meseca. Zajema rekorden obseg finančnih sredstev, spisan je bil v rekordno kratkem času," je na današnji tiskovni konferenci povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Vsa vprašanja v prvem paketu niso bila vključena, zato so jih naslovili v drugem paketu. 

"Namen tega zakona je pomagati državljanom in gospodarstvu, da čim lažje prebrodijo krizo, ki nas je doletela. Zakonodaja za prvi paket je bila pripravljena v 13 dneh, zato so nastale težave, ker zadeve niso bile informacijsko podprte," pa je dejal Ivan Simič, član vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije za državljane in gospodarstvo.

Trije sklopi zakona

A se je po njegovih besedah Finančna uprava RS (FURS) dobro organizirala, umaknili so nekatere manj razumljive obrazce, kmalu bodo pripravili nove.

Korona zakon bo veljal od 13. marca do 31. maja, razdeljen pa je na tri sklope, je poudaril Simič: čakanje na delo zaradi višje sile, univerzalni mesečni dohodek za samozaposlene in plačilo prispevkov za delavce.

Sredstva bodo lahko vrnili brez obresti

FURS je prejel že 16 tisoč izjav samostojnih podjetnikov, je dejal Simič. "Nekatere pa zdaj zanima, ali naj obrazec izpolnijo le za en mesec ali za vse tri - predlagamo, da kar za tri. Zavezanci naj to vzamejo kot pomoč," je dejal. Zaveda pa se, da se mnogi bojijo, kaj bo, če bodo konec leta ugotovili, da ne izpolnjujejo pogojev. "V tem primeru se lahko naslednje leto samoprijavijo na FURS in vrnejo sredstva brez obresti," je obljubil. 

Obresti naj bi jim zaračunali le v primeru, če bi namerno zavedli FURS.

Nadomestilo bo moglo dosegati minimalno plačo

Kako pa bo s čakanjem na delo? "Tisti bodo dobili 80 odstotkov svoje plače, s tem da sredstva morajo dosegati minimalno plačo, maksimalno pa lahko delavci dobijo 1753 evrov mesečno," je pojasnil in dodal, da je treba te delavce prijaviti državi.

Povedal je tudi, da bodo vsem, ki potrebujejo pomoč z izpolnjevanjem obrazcev oz. izjav, pomagali na FURS-u in na Zavodu za zaposlovanje. 

Varovalke v zakonu

Vsi delavci, ki še delajo, bodo prejeli krizni dodatek v višini 200 evrov mesečno, država pa bo delodajalcu povrnila dve tretjini vseh prispevkov. "Vsi tisti delodajalci, ki bodo dobili povrnjene prispevke, bodo morali nujno izplačati 200 evrov dodatka delavcem - ta dodatek bo oproščen vseh davkov. Nekateri se sicer bojijo, da če bodo prejeli nakazilo, ga bodo morali vračati, a v drugem delu zakona bo to urejeno," je obljubil.

Samozaposleni, ki bodo zaprosili za pomoč, bodo prejeli temeljni mesečni dohodek. Tisti, ki bodo dokument preko e-davkov vložili do 18. 4., bodo sredstva prejeli 24. 4., tisti, ki bodo vložili do 30. 4. bodo sredstva prejeli 10. 5., tisti, ki bodo vložili do 31. 5. pa bodo prejeli plačilo 10. 6. V teh dveh mesecih jim ne bo treba plačati akontacije dohodka iz dejavnosti. 

"Pomoč je namenjena tistim, ki jo rabijo. V zakonu so zato varovalke, da ne pride do zlorab," je poudaril Simič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • onxxx 10:21 16.april 2020.

    Zakaj pravite da krizni dodatek znaša 200 eur za mesec marec,če ste poleg objavili tudi datum pričetka pandemije torej od 13.3 do 31.3. ? Včeraj sem prejel 106 eur za ves čas dela-torej skoraj 50 eur manj kot študent,socialec in ...prikaži večin podobne kategorije,ki niso odhajale na delo..Če slučajno pride do drugega vala,vam nakažem 100 eur in ostanem doma,pa lep dan še naprej.

  • 007 09:24 16.april 2020.

    Telko pogojov so za s.p. postavili, ka na konci 75% s.p. de še nazaj denar davalo.

  • Avatar Markiolenna
    Markiolenna 00:52 16.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com