Slovenija
30838 ogledov

Preverite, če ste tudi vi prejeli položnico s previsokim zneskom!

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Če ste slučajno prejeli napačno položnico, jo morajo dobavitelji preklicati in poslati novo ali pa razliko poračunati pri naslednji. Na ministrstvu pozivajo, naj odjemalci v primeru napake pri obračunu tega reklamirajo pri svojem dobavitelju električne energije.

Vlada je že marca izdala odlok o začasnem neplačevanju določenih prispevkov za električno energijo, ki so sicer običajen sestavni del položnice. S tem je znesek na položnicah znižala za približno 20 %. 

Zdaj pa so na ministrstvu za infrastrukturo za lažje razumevanje ugodnosti pripravili tudi podrobno razlago posameznih postavk na prejetih računih.

Na mesečni položnici plačujemo mesečno porabljeno energijo (kWh) in strošek omrežja – omrežnino. To plačujemo glede na porabljeno energijo, del omrežnine pa se plačuje glede na obračunsko moč (kW/mesec), ki je odvisna od jakosti glavne varovalke in je zapisana na vsakem prejetem računu.

A poleg energije in omrežnine plačujemo še:

  • prispevek za delovanje operaterja trga, sorazmerno s celotno (VT+MT) mesečno porabljeno energijo (kWh),
  • prispevek za energetsko učinkovitost, sorazmerno s celotno (VT+MT) mesečno porabljeno energijo (kWh), 
  • prispevek za spodbujanje obnovljivih virov (OVE) in soproizvodnje toplote in elektrike z visokim izkoristkom (SPTE) – ta prispevek se plačuje sorazmerno z obračunsko močjo (kW/mesec),
  • trošarino glede na porabljeno celotno energijo (MT+VT) ter
  • 22-odstotni davek na dodano vrednost

Do 31. maja pa nam prispevka OVE SPTE ne bo treba plačati, prav tako je vlada postavila ceno obračunske moči za tri mesece na nič.

Kako točno se bo to poznalo na vaših položnicah, lahko preverite TUKAJ.

60 tisoč položnic že odposlanih

Na ministrstvu pa vseeno opozarjajo, da sta bila ukrepa vlade in Agencije za energijo uveljavljena šele 21. marca, ko je bilo okrog 60 tisoč položnic za marec že poslanih. Nekateri odjemalci bodo zato morda prejeli napačne položnice. A dobavitelji jih bodo preklicali in poslali nove ali pa razliko poračunali naslednjič, obljubljajo na ministrstvu.

"Če odjemalec meni, da gre pri obračunu za napako, naj račun reklamira pri svojem dobavitelju. Način reklamacije in kontaktni podatki dobavitelja so vidni na računu," še pozivajo na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ineros 18:02 16.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Markiolenna
    Markiolenna 00:54 16.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • micktore 21:58 15.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice