Svet
2534 ogledov

Lestvica stabilnosti v času covid-19: Slovenija za Hrvaško

Maske na vladi Vlada RS
Na lestvici stabilnosti v času covid-19, ki jo je izdelalo podjetje iz Londona Deep Knowledge Group so se s pandemijo najbolje spoprijeli v Izraelu. Slovenija je uvrščena za Hrvaško. A na lestvici so nekatere zelo sporne ugotovitve.

Lestvica umešča države po stanju stabilnosti v času korona krize. Londonsko podjetje Deep Knowledge Group je upoštevalo številne podatke in izdelalo družbenopolitični okvir, ki zagotavlja najboljšo stabilnost v času zdravstvene krize.

 | Avtor: DKG DKG

Ni tako, kot se zdi Svet Novinarka razkriva resnico o švedskem boju s COVID-19

Lestvica temelji na štirih glavnih merilih. Prvo je učinkovitost karantene, pri katerem so upoštevane vse podrobnosti od karantenskega obdobja do kazni za tiste, ki ga kršijo in prepovedi potovanja. V drugem je vključeno spremljanje in diagnosticiranje okuženih, na primer kakovost testiranja. Tretji kriterij je učinkovitost vladnega odziva, ki je precej široko opredeljen, četrti pa je pripravljenost na nujno zdravljenje, na primer število respiratorjev in bolnišničnega osebja ter postelj v enotah intenzivne nege.
Izračun je vsaki državi na lestvici varnih prinesel določeno število točk. Več točk ima država, višje je uvrščena na lestvici.

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Na rezultatih leži velika senca dvoma

Prvouvrščeni Izrael ima 632 točk, sledi mu Nemčija s 631 točkami, do petega mesta sledijo Južna Koreja, Avstralija in Kitajska. Od naših sosed je Avstrija uvrščena na visoko 12. mesto (616 točk), Madžarska na 14. mesto (613 točk), Hrvaška je na 35. mestu s 560 točkami, Slovenija pa na svetovni lestvici stabilnosti londonskega podjetja zaseda 40. mesto s 550 točkami. 

Janez Janša Zdravje WHO in covid-19: Janša podprl Trumpa

Senco dvoma na rezultate in lestvico mečeta predvsem podatka, da sta pred Slovenijo po ocenjevanih merilih uvrščeni tudi državi, kot sta Belgija, kjer je do zdaj zaradi covid-19 umrlo že 4.157 ljudi in Turčija, ki ima več kot 65 tisoč okuženih in več kot 1.400 mrtvih. Pred Slovenijo so se uvrstile številne evropske države: Švica, Danska, Nizozemska, Norveška, Belgija, Finska, Luksemburg, Češka, Monako, Lihtenštajn, Ciper, Grčija, Estonija, Poljska, Irska, Slovaška in Latvija, za Slovenijo pa so se na primer zvrstile Portugalska, Španija, Italija, Francija in Velika Britanija. 

koronavirus covid-19 test | Avtor: Epa Epa

Kljub nekaterim zelo spornim podatkom, kot sta na primer uvrstitvi Belgije in Turčije, so lestvico objavili vodilni svetovni mediji, tudi Forbes in Spiegel. Za nemški tednik je ustanovitelj DKG Dimitrij Kaminski pojasnil, zakaj se je Nemčija uvrstila na visoko drugo mesto in zakaj so Izraelce uvrstili na prvo mesto.

Koronavirus v Franciji COVID-19 Svet COVID-19: Zdravstveni tehnik razkriva tragične zadnje besede bolnika

Izrael uporabil Mossadove metode

Ocenjevalci pojasnjujejo, da je bila Nemčija glede na veliko število okuženih do zdaj zelo uspešna in učinkovita pri zaustavljanju širjenja okužb in bo imela tudi v gospodarskem smislu po koncu pandemije prednost pred drugimi državami. 
DKG namreč že najavlja nove lestvice, na katerih bo države uvrščali glede na gospodarsko ranljivost ali geopolitično tveganje v času pandemije. Nekateri, na primer izraelska vlada in sam premier Benjamin Netanyahu, pa so se na svojem Facebook profilu že pohvalili s prvim mestom na lestvici DKG.

Kot rezultat tega so nekateri izraelski mediji podvomili v verodostojnost DKG in zapisali, da je Kaminski moskovski poslovnež, ki se bolj ukvarja s kripto valutami kot političnimi uvrstitvami. Ker pa so lestvico objavili tudi mediji iz Nemčije in ZDA, se je vrednost londonskega podjetja povečala. V Izraelu je okuženih več kot 12 tisoč ljudi, do zdaj je po uradnih podatkih za posledicami okužbe umrlo 123 ljudi. Izraelska vlada je že v prvi polovici marca začela spremljati mobilne telefone državljanov, da bi jim prek posebne aplikacije sporočala, ali se nahajajo na isti lokaciji kot kateri izmed okuženih in jih poslala v izolacijo. Posledično naj bi bila vlada Benjamina Netanyjahuja deležna kritik zaradi kršitev zasebnosti, vendar pa so Izraelci že v preteklosti uporabljali številne policijske metode za zagotavljanje varnosti svojih državljanov.

Policija koronavirus nadzor | Avtor: Profimedia Profimedia

Covid-19, UKC Ljubljana covid-19 Slovenija Superračunalnik Univerze v Mariboru pomaga pri iskanju zdravila za covid-19

To je vladi omogočilo, da nekatere od njih uporabi tudi v boju proti virusu. Znana obveščevalna agencija Mossad se je vključila v nakup testnih kompletov in respiratorjev na mednarodnem trgu. Prvih sto tisoč testov je Mossad kupil 19. marca. Izrael je naredil okoli 13,5 tisoč testov na milijon prebivalcev, kar je na primer manj od Slovenije, kjer smo naredili več kot 17 tisoč testov na milijon prebivalcev.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 10:09 15.april 2020.

    Na koncu bo odločal foto finiš . Uspešnost zdravstvenega sistema , pa ne bo mogoče ocenjevati , kolk respiratorjev imaš v skladišču še na voljo ampak kolko testiranj je kdo izvršil , kolko je obolelo ter index umrlih , njihovo ...prikaži več število deljeno s skupkom njihovih let . Za SLO je ta index 1225 , za Srbijo pa 1558 . Prepričan sem , da bomo na vrhu ! Nemčija vodi umrle v Domovih posebej !

  • lulibuc 09:49 15.april 2020.

    to bi lahko objavili za 1. april

  • Harrison 09:39 15.april 2020.

    Švica na 11. mestu. Te bu.dale nimajo pojma!