Slovenija
6212 ogledov

To so najmanj poslušni ljubljanski svetniki

mestni svet MOL Reševalni pas/Twitter
Vpogled v delovanje ljubljanskega mestnega sveta nam ponuja nekaj zanimivih primerjav.

V letu 2021 je Mestni svet Mestne občine Ljubljana opravil deset rednih sej. V vsakem mesecu, z izjemo junija in avguusta, je bila na sporedu ena. Skupno so svetniki v aktualnem mandatu župana Zorana Jankovića razpravljali in glasovali na 28 sejah.

Platforma Parlameter vse od začetka mandata in prve seje v decembru 2018 spremlja delo svetnikov in rezultate posreduje na svoji spletni strani. Ustvarjalci platforme beležijo prisotnost na glasovanjih, usklajenost glasovanj s pripadajočim svetniškim klubom ter število vloženih vprašanj in pobud.

Mestni svet MOL šteje 45 svetnikov. 24 jih prihaja iz Liste Zorana Jankovića (LZJ), deset iz vrst SDS, trije iz Levice, po dva iz NSi in SD, eden iz Liste kolesarjev in pešcev, trije so samostojni svetniki.

In kdo med svetniki je najbolj vesten? Devet jih ima prisotnost na glasovanjih nad 95 odstotkov, vsi so iz LZJ. Najmanjšega števila glasovanj se je udeležila nekoč Jankovićeva tesna sodelavka, zdaj pa samostojna svetnica Maša Kociper - le 44 odstotkov. Sledi ji samostojni kolega Dragan Matić z 62 odstotki, takšno stopnjo prisotnosti ima tudi Milan Jakopović iz Levice.

Mestni svet MOL | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Po številu vloženih vprašanj in pobud močno izstopa eden in edini svetnik Liste kolesarjev in pešcev - Janez Stariha. Vložil jih je kar 65. Zelo dejavni so še Mojca Škrinjar iz SDS (51), Asta Vrečko iz Levice (36) in že omenjeni Matić (35).

Množica svetnikov ni sprožila niti enega vprašanja ali pobude. Iz vrst vladajoče LZJ so tako prišle le štiri iniciative, od tega je tri prispeval Grega Ciglar, na začetku mandata svetnik Levice. Kot svetnik te stranke je tudi vložil vse tri pobude. Edino pobudo, ki je dejansko prišla iz vrst županove liste, je sprožil Marjan Sedmak.

Inštitut Danes je nov dan, ki je ustvaril platformo Parlameter, v naslednjih mesecih načrtuje še sodelovanje s tremi občinami – Ajdovščino, Lendavo in Hrastnikom.

In kdo je bil najmanj poslušen svoji svetniški skupini oziroma klubu? Če izvzamemo samostojne svetnike, ki niso vezani na program stranke ali liste, in že omenjenega "selivca" Ciglarja, je v nasprotju s kolegi največkrat glasoval Anže Miklavec iz LZJ (32%). S te liste mu sledita Emilija Mitrović Miloš (25%) in Iztok Kordiš (22%).

V vrstah druge največje svetniške skupine SDS je bil najbolj "svojeglav" Uroš Minodraš (31%), večkrat se s strankarskimi kolegi niso strinjali še Mojca Škrinjar (27%), Matjaž Vede (23%) in Ana Zagožen (23%).

Dva svetnika NSI sta neusklajeno glasovala v 12 odstotkih primerov, dva svetnika SD v 14 odstotkih, trije preostali svetniki Levice pa v 16 odstotkih.

Najbolj so bili s kolegi usklajeni Sedmak, Julka Žibert, Aleš Čerin, Danilo Šarić, Dunja Piškur Kosmač, Francka Trobec, Tomaž Kučič in Tone Podobnik iz vladajoče LZJ.

Ljubljana turizem Popotnik Neverjetno, za kako prestižno nagrado se poteguje naša prestolnica
Komentarjev 6
  • LukovPrevoj 07:48 28.januar 2022.

    To je naš pravni sistem, kjer v pravdi zmaga samo tisti, ki je nakradel ogromno denarja.

  • bljitva 13:19 27.januar 2022.

    Golob=Jankovic...tko da če vam tak način delovanja odgovarja, potem ne spadate v Evropo ampak na Balkan.

  • Stane Adamič 11:34 27.januar 2022.

    Baje je zelo uspešen podjetnik??? Odpisali so mu cca 29 miljonov evrov dolga, Stožice razpadajo in VI meni, kako uspešen podjetnik je???? Slovenski volilec a boš šel ponovno po poti IA ,IA, IA...