Slovenija
76054 ogledov

To so novi ukrepi, ki jih bo sprejemala vlada

Bojana Beović Tamino Petelinšek/STA
Zaradi visokih številk novih okužb vlada napoveduje nove ukrepe.

Ob skoraj 2.000 testih v soboto je bilo potrjenih 168 primerov okužbe s koronavirusom. Gre za zelo slabe podatke, saj je delež pozitivnih na koronavirus glede na izvedeno število testov kar 8,66-odstoten.

Koronavirus Slovenija IJS predstavil zadnje projekcije širjenja covid-19 v Sloveniji

"Vlada bo v prvi polovici prihodnjega tedna predstavila možne naslednje ukrepe, ki bi jih morali uveljaviti takoj, če želimo ustaviti širitev," je za Radio Slovenija napovedal uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

"Ne gre za strašenje. Če ima najbolj razvita država zahodnega sveta ne le politično, ampak tudi zdravstveno krizo, v kateri predsednika države zdravijo z eksperimentalnimi zdravili, potem je to najmočnejša ilustracija, da so razmere resne."
Jelko Kacin, vladni govorec 

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je med možnimi ukrepi omenila omejitev števila ljudi v lokalih in trgovinah. "V gostinskih lokalih, trgovinah, servisnih dejavnostih ... je treba izrecno omejiti število ljudi, da se prepreči gneča," je za Radio Slovenija povedala Beovičeva. 

V Dnevniku na nacionalni televiziji je omenila tudi omejitev zbiranja do deset ali celo do šest oseb, razen organiziranih zbiranj z upoštevanji navodil NIJZ. 

"Smo že na meji, ko bomo nove postelje lahko pridobili le tako, da bomo vplivali na izvajanje drugih programov. To ogroža ne le tiste, ki se okužijo, ampak tudi ostale."

Bojana Beović, vodja strokovne skupine za TV SLO

Dodala je, da morajo sprejeti tudi dogovor glede uporabe hitrih testov. "Dogovor moramo sprejeti, kako se bomo ravnali glede izvajanja hitrih testov, ker je potreba po testih ogromna," je povedala Beovićeva. 

Koronavirus Slovenija Podatki za soboto: številke zelo slabe

Prihodnji teden se zaradi širjenja epidemije odpirata dve novi covid bolnišnici, obstoječe covid bolnišnice pa bodo razširile svojo dejavnost. 

Vlada je sicer v petek pozno zvečer na dopisni seji sprejela nekaj novosti glede ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Sprostila je pravila glede nošnje mask v šolah in vrtcih ter predpisala obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Seja vlade vlada janševa vlada Covid-19 Slovenija Vlada zaradi širjenja covid-19 spet sprejela nove ukrepe

Institut Jožef Stefan sicer v Projekciji širjenja covid-19 v Sloveniji ugotavlja, da znaša reprodukcijsko število R 1,3 (podvojitveni čas 19 dni ob 3 uvoženih/dan) in je rahlo padlo, kar nakazuje, da se morebiti že pozna osveščanje medijev v zadnjem obdobju o pomembnosti doslednega izvajanja samozaščitnih ukrepov.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 15
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:37 05.oktober 2020.

    Kaj je narobe z maskami ?

  • joze127 09:37 05.oktober 2020.

    Jelko Kacin je preveč neposreden, Za bučke iz permisivne vzgoje, polnih čustvenih zablod in brezdelja in brez cilja bi moral začeti lagati tako kot velika večina naših novinarjev ali tov. Fajon. Ona bi bistveno bolj čustveno, predvsem pa PRAZNO predstavljala, ...prikaži več covid-19. Takrat bi bili šele državljani zmešani. Ko pogledate zadnji naročen PS na "naši" TV vidiš da bučki res pašejo skupaj. Godčeva pa bo vsak čas prevzela štafeto uslužne gospe v hiši Cvetja.

  • Tomaz_321 09:22 05.oktober 2020.

    Kva je zdej pol... A je najbolj, da se kar na kaka EXA planet prežarčimo, dokler ne mine ta vaš "namišljen in ZELO DOBRO PREMIŠLJEN covid"???