Slovenija
4143 ogledov

O teh ukrepih bo vlada razpravljala še danes

Seja vlade vlada janševa vlada Vlada RS
Vlada bo o predlogu petega paketa pomoči razpravljala danes zvečer.

Vlada bo že zvečer razpravljala o predlogih petega protikoronskega zakona. Med drugim prinaša dodatek za delo zaposlenim, ki delajo v neposrednem stiku z obolelimi s covidom-19, podaljšanje čakanja na delo za določene panoge ter ponovno izplačilo temeljnega dohodka samozaposlenim, ki so zabeležili padec dohodka zaradi covida-19.

Hojca voziček star starostnik upokojenec upokojenci starostniki Slovenija V domovih za starejše omogočili delo študentom in upokojencem

Dodatek za nevarno delo

Dodatek za delo zdravstvenih in socialnih delavcev, ki delajo neposredno s covid-19 pacienti oz. v rdečih conah, naj bi znašal 50 odstotkov bruto osnovne urne postavke.

Sofinanciranje opreme

Vlada naj bi tudi sofinancirala vzpostavitev enomesečne zaloge osebne varovalne opreme javnim zdravstvenim zavodom ter jim sofinancirala nakup medicinske opreme. Tudi v socialnih zavodih naj bi vlada sofinancirala zagotavljanje zaščitne opreme, z zakonom pa naj bi uredila tudi možnost začasne razporeditve kadrov med izvajalci.

Nadomestilo za starše otrok do 5. razreda

Vlada naj bi predlagala tudi nadomestilo za starše otrok do 5. razreda, ki jim je odrejena karantena oz. ne morejo v vrtec ali šolo, in sicer v višini 80 odstotkov osnove.

Testiranje na covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Čakanje na delo

Med predlaganimi ukrepi je tudi podaljšanje ukrepa čakanja na delo za določene panoge do konca leta. Gre za delodajalce s področja turizma, sejmov, industrije dogodkov, pa tudi za avtobusne prevoznike, ki jim bodo prihodki letos glede na lani upadli za več kot 30 odstotkov.

Temeljni dohodek za samozaposlene

Vlada naj bi bila tudi pripravljena znova zagotoviti mesečni temeljni dohodek samozaposlenim, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu; natančneje naj bi šlo za 40-odstotni upad prihodkov v letošnjem glede na lansko leto. Tem samozaposlenim naj bi za mesece od oktobra do decembra zagotavljala po 700 evrov in jih oprostila plačila prispevkov. V primeru karantene naj bi država samozaposlenim delno povrnila izgubljeni dohodek v višini 350 evrov.

Sindikati se želijo še pogajati

Reprezentativne sindikalne centrale so vlado dopoldne pozvale, naj ta teden še ne sprejme predloga petega protikoronskega zakona, temveč nadaljuje usklajevanja s socialnimi partnerji oz. iz zakona izvzame neusklajene predloge.

Ivan Simič Predlogi Slovenija Poenotenje potnih stroškov za vse, plača deset dni kasneje

Pred obravnavo na vladi bo predlog popoldne znova na mizi socialnih partnerjev na izredni seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Najnovejša napoved Umarja

Vlada se bo seznanila tudi z najnovejšo napovedjo Umarja, ki jo potrebuje pred dokončno pripravo proračunskih dokumentov. Podrobnosti še niso znane, zadnje številke urada iz junija letos pa kažejo na skrčenje bruto domačega proizvoda v letu 2020 za 7,6 odstotka ter nato 4,5-odstotno rast v letu 2021. Umar bo sicer jesensko napoved po vladni seznanitvi predstavil na posebni novinarski konferenci.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • SonnyBlack 17:26 23.september 2020.

    brezpredmetni ukrepi...ker je korona izmisljotina...