Slovenija
1482 ogledov

To v resnici pomeni število okuženih v rubriki Tujina

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Na NIJZ so podrobneje razložili, kako beležijo primere okužb in ovrgli Kacinove trditve.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je na novinarski konferenci danes povedal, kaj naj bi pomenilo "večje število ljudi, ki so v rubriki TUJINA covid-19 pozitivni". Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) naj bi zaprosil za pregled zadnjih petih primerov okužb, ki so bile v Slovenijo vnešene iz tujine, in sicer so bili to primeri iz Francije, Nemčije, Hrvaške, Švedske in Avstrije. "Epidemiologi preko ankete v vsakem primeru posebej poizvedo, kje bi pri zboleli osebi prišlo do okužbe. Pri večini gre za vnešene, importirane okužbe, kar pomeni, da so se okužili v tujini," je pojasnil Kacin.

A pozor: kot je dejal Kacin, to še ne pomeni, da je vseh pet tujih državljanov. "To lahko pomeni, da so to tudi naši državljani, ki so bili na delu v tujini, se tam okužili, prišli v Slovenijo ter bili odkriti kot covid pozitivni. Ampak ko iščemo 'darovalca', ki jih je 'približal' covidu-19, se na ta način ugotovi, od kod je ta okužba pravzaprav izvirala," je še dodal.

Ker bi to lahko posledično pomenilo, da so v rubriki TUJINA lahko tudi Slovenci, ki imajo torej stalno prebivališče v katerikoli občini, smo se za dodatna pojasnila obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje, kjer so sistem beleženja razložili precej drugače kot Kacin.

"V tabelo "Po občinah" se razporejajo pozitivni primeri, ki imajo stalni ali začasni naslov v Republiki Sloveniji, se pravi državljani Slovenije. So pa v tabelo vnešeni tudi tujci (označeno kot TUJINA), ki pa stalnega naslova v Sloveniji nimajo. Torej TUJEC je opredeljen glede na bivališče, ne glede na to, kje se je okužil," so pojasnili.

Slovenski državljani, ki so se okužili recimo na službeni poti v tujini, so bili torej zavedeni glede na občino stalnega bivanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 18:54 26.maj 2020.

    Glede na to, da je Kacin očitno trobilo vlade, bi bilo zaželjeno, da ne razlaga zadev na pamet in po navodilih vlade ampak, da so zadeve preverjene pri strokovnjakih. Definitivno so v vlladi laiki, ki si domišljajo, da vedo več ...prikaži več od strokovnjakov medicinske stroke (absolutno tudi druge stroke niso izvzete, kar se tiče, ne samo laičnih, ampak napačnih razlag vlade). Ne, ni žalostno, to je katastrofalno!