Slovenija
1743 ogledov

To v zvezi z domnevno utajo davka pravi Vilfan

Peter Vilfan Saša Despot
Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Peter Vilfan je sporočil, da Furs ni izdal nobene odločbe niti izrekel globe njegovemu športnemu društvu.

"Furs ni ugotovil ničesar spornega okoli pogodb z medijskimi hišami, prav tako je bilo nesporno ugotovljeno, da so bili ti prihodki uporabljeni za delovanje društva," je zatrdil. Je pa društvo podalo samoprijavo.

S tem je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vilfan zavrnil današnje navedbe v tedniku Reporter, da bo moral plačati okoli 30.000 evrov davka. Časnik namreč navaja, da naj bi Furs pri Vilfanu ugotovil kršitev davčnih predpisov, ko sta mu RTV Slovenija in Pro Plus honorarje izplačevala na račun njegovega društva.

Vilfan je sporočil še, da proti društvu ne poteka prekrškovni postopek, sploh pa ne proti njemu kot fizični osebi, "je pa društvo podalo samoprijavo, kjer skupaj s Fursom za večletno obdobje ugotavlja morebitne knjigovodske napake ali nepravilnosti, ta postopek pa je v zaključni fazi". V DeSUS so za STA tudi zatrdili, da Vilfan oz. društvo v tem času ni plačalo Fursu nikakršnega zneska.

Institut samoprijave zavezance za davek spodbudi, da morebitne pozneje ugotovljene nepravilnosti v obračunih davka in davčnih napovedih sporoči finančni upravi. Zavezanec v tem primeru ni odgovoren za prekršek, mora pa izpolniti svojo realno davčno obveznost. 

Finančna uprava

Predsednik vlade Marjan Šarec od Vilfana pričakuje pojasnila glede navedb v Reporterju, so že zjutraj navedli v njegovem kabinetu.

Vilfan je zadevo Šarcu že pojasnjeval januarja, ko je prišlo do medijskega razkritja zgodbe. Tedaj je napovedal, da bo, v kolikor bi se izkazalo, da je prišlo do kakšnih napak, prevzel odgovornost. Dogovorjeni naj bi bili, da bo Vilfan v primeru, da bo Furs ugotovil nepravilnosti, odstopil kot državni sekretar.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da je sam poklical Vilfana in ta mu je zatrdil, da ni nobenega postopka. "Naredil je samoprijavo, Furs preverja te zadeve, ni pa izdana nobena odločba. Gre za netočno informacijo," je dodal Erjavec in izrazil željo, da Furs ta postopek na podlagi samoprijave čim prej zaključi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 13:36 23.februar 2019.

    V Sloveniji je vsakdo nedolžen dokler drugače ne odloči sodišče .

  • Snežinko 07:16 22.februar 2019.

    Zdaj pa vložit tožbo proti reporterju zaradi krivega pisanja! Drugič se pa prej preveri... pre**eti mrhovinarji novinarski...