Slovenija
20909 ogledov

To vlada počne pod krinko epidemije in za zaveso rasti

Vlada razpravlja o epidemiološki situaciji
1/2
Vlada RS
Visoka gospodarska rast trenutno zakriva slabšanje javnih financ, opozarja fiskalni svet. Samo letos bodo ukrepi, ki nimajo zveze z epidemijo in so trajni, stali 1,2 milijarde evrov, prihodnja leta pa za 2,2 odstotka BDP na leto.

Fiskalni svet opozarja, da to spodkopava srednje- in dolgoročno vzdržnost javnih financ.

Pri tem sploh še niso upoštevane morebitne dodatne zahteve po dvigu plač v javnem sektorju zaradi sprejetih parcialnih dogovorov in predlagana dohodninska reforma, ki bi lahko v primeru realizacije omenjeni strukturni učinek tudi več kot podvojili.

Skoraj 200 milijonov naj bi namenili za investicije v zdravstvu, 145 milijonov evrov bo stala izredna uskladitev pokojnin letos poleg 115 milijonov evrov zaradi uskladitve decembra 2020, 123 milijonov dvig plač medicinskim sestram in negovalnemu osebju, 114 milijonov evrov višje plače zdravnikov, 106 milijonov evrov zakon o dolgotrajni oskrbi in sto milijonov investicije v vojsko. Našteli smo le ukrepe, ki presegajo sto milijonov evrov na leto, vsi ukrepi so spodaj v tabeli.

 | Avtor: Fiskalni svet Fiskalni svet

Fiskalni svet opozarja, da ti ukrepi brez reform ogrožajo vzdržnost financiranja pokojninske in zdravstvene blagajne že na kratek rok.

Lani je bil proračunski primanjkljaj tri milijarde evrov, kar je skoraj 900 milijonov evrov manj, kot je načrtovalo ministrstvo za finance. Ne gre za kakšne izredne prihranke, ampak za rezultat prenapihnjene ocene izdatkov.

dezurni@styria-media.si


 


 

Komentarjev 58
  • david87 07:16 10.februar 2022.

    Bravo vlada. Se vidi komu je Slovenija intimna opcija.

  • Avatar Annsialla27
    Annsialla27 23:42 09.februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Dusan12 16:39 09.februar 2022.

    Danes v parlamentu. Kulovci. Če Madžari kupijo del Sava turizma, nekaj hotelov, bo piranski brancin zginil iz krožnikov teh hotelov, ja bravo, sam komaj čakam, da se bo na krožniku teh prodanih hotelov Madžarom, znašel krap in žaba iz Lake ...prikaži več Balaton in ogrska salama. Ja Židan, Golubović, kosovarka Hotova, bomo pa na krapih, ni kaj