Slovenija
177 ogledov

Tobačni cent bo znašal pol evra

Kajenje Reuters
Ministrstvo za zdravje uvaja novo dajatev na cigarete, takoimenovani tobačni cent. Podražitev cigaret poleg uvajanja enotne embalaža pa sta po mnenju mnogih ukrepa, ki lahko dosežeta ravno nasprotni učinek, kot želijo snovalci zakona - razrast črnega trga in prodajo še bolj strupenih tobačnih ponaredkov.

Začela se je javna razprava o predlogu zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje. Javna razprava bo trajala 30 dni, ker predlog zakona v našo zakonodajo prenaša tudi evropsko uredbo o tobaku, bi moral biti sprejet še pred poletjem.

Dodatna dajatev: 50 centov na škatlico

Zakon uvaja tudi takoimenovani tobačni cent, posebno dajatev na tobačne izdelke. Predlagano je, da bi se od vsakega prodane škatlice cigaret, oziroma 30 gramov rezanega tobaka, pobralo 50 centov. Z zbranim denarjem, oziroma tobačnim skladom, bo upravljajo ministrstvo za zdravje, namenjalo pa naj bi ga v preventivne programe varovanja in krepitve zdravja ter spodbujanja zdravega načina življenja ter za izvajanja javne službe obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jo opravlja zavod za zdravstveno zavarovanje.

Cigarete se bodo podražile

Glede na trenutno prodajo cigaret in tobaka za zvijanje v Sloveniji, naj bi letno iz tega naslova zbrali okoli 103,3 milijone evrov. "Če bo uveden tobačni cent se bodo tobačni izdelki po vsej verjetnosti, če se ne bo znižala marža, kar je malo verjetno, podražili. To spet pomeni slabšo dostopnost do cigaret za mlade," so prepričani na ministrstvu.

Za odvračanje tudi enotna embalaža

kajenje cigarete | Avtor: EPA EPA
Predvsem mlade naj bi od kajenja odvrnila tudi enotna tobačna emalaža, sličice s prizori bolezenskih posledic kajenja. Gre za strošji ukrep kot ga glede embalaže zahteva evropska direktiva. Ta prepisuje, da mora biti vsaj 60 odstotkov škatlice pokrite z zdravstvenim opozorilom, Slovenija pa tako kot nekatere druge države uvaja enotno embalažo, na kateri znamka cigaret ne bo več vidna.

 

V Avstraliji manj mladih kadilcev

Enotno embalažo je leta 2012 prva uvedla Avstralija, delež tistih, ki kadijo pa se je po podatkih njihovega ministrstva s 15 odstotkov v letu 2010 zmanjšal na slabih 13 odstokov v letu 2013. V istem obdobju se je starost ob začetku kajenja zvišala s 14 na 16 let. Delež mladih, ki niso nikoli kadili, je ostal visok med starimi od 12 do 17 let (95 odstotkov) ter se je zvišal z 72 odstotkov na 77 odstotkov med starimi od 18 do 24 let. Najverjetnejši razlog za te spremembe je prav enotna embalaža, saj v tem obdobju niso uvedli nobenih drugih novih ukrepov.
 

Pes, ki je odkril cigarete | Avtor: Curs Curs
Hkrati zacvetel črni trg

Študija, ki jo je opravila britanska finančna hiša KPMG, pa je pokazala, da je od leta 2012, ko je Avstralija uvedla enotno embalažo, delež pretihotapljenih in ponarejenih tobačnih izdelkov zrasel iz 11,5 odstotka na 14,3 odstotka cigaret. S tem je Avstralija samo na tem segmentu izgubila za okoli 866 milijijonov evrov davčnih prihodkov. KPMG prav tako navaja, da se je črni trg s tobakom razcvetel v tudi v času, ko je avstralska vlada dvignila trošarine na tobak za 25 odstotkov.

Slovenija je lani pobrala skoraj 28 milijonov evrov manj trošarin kot leta 2012, čeprav število kadilcev ne pada, trošarine pa se višajo.  Slovenija je zaradi svoje geografske lege izpostavljena nelegalni trgovino s tobakom. Največ nezakonitih cigaret, po podatkih KPMG okoli 72 odstotkov, v Slovenijo pride iz Bosne in Hercegovine in Srbije, kjer so tobačni izdelki bistveno cenejši kot v Sloveniji.

 V Bosni in Hercegovini zavojček v povprečju stane 1,91 evra, v Srbiji pa 1,79 evra.

zemljevid tobak | Avtor: KPMG KPMG
Črni trg s tobakom v Sloveniji danes po ocenah predstavlja okoli 10 odstotkov tobačnih izdelkov. Najbolj zastopane blagovne znamke med cigareti, ki jih kupujejo tujci v Sloveniji, ter cigareti, ki prihajajo iz BiH in Srbije, so mednarodne prepoznane znamke cigaret. Po podatkih KPMG, na črnem trgu s tobakom Slovenija izgubi vsaj 31 milijonov EUR letno.

Ponaredki zdravju še bolj škodljivi

Cigarete so tudi ene najbolj pogosto ponarejenih izdelkov na svetu, ponaredki pa še bolj strupeni in za zdravje bolj škodljivi. 40 odstotkov zaseženih cigaret v Sloveniji je bilo odremljenih iz BiH,  10 odstotkov iz Srbije, 10 odstotkov pa jih izvira iz drugih držav z Balkana (Kosovo, Makedonija, Hrvaška). Izvor 30 odstotkov zaseženih cigaret je v državah vzhodne Evrope (Belorusija, Moldavija, Ukrajina) ter 10 odstotkov v drugih državah EU-ja (Bolgarija, Romunija, Grčija) in v neznanih destinacijah. Po podatkih FURS je večina t. i. cigaret "Illicit White" (ki niso registrirane za prodajo v EU-ju), ki se tihotapijo v vozilih, izdelanih v državah zunaj EU-ja (Belorusija, Rusija, Ukrajina, nekaj tudi iz držav EU-ja, npr. iz Grčije, Italije). Cigarete Illicit White, tihotapljene v zabojnikih, pa so večinoma proizvedene v Združenih arabskih emiratih ter državah Daljnega vzhoda. 

Cigarete carina  | Avtor: Curs Curs

Komentarjev 16
  • Lavdan 19:56 07.marec 2016.

    Ali je kaj kar je v resorju ministrstva za zdravje tako kot je treba, a ti bučmani si dajo največ opraviti s cigareti. Pustite vendar ljudi naj uživajo, če jim tako paše. Iz kajenja ste naredili tako famo, da se ...prikaži več kadilci že sami sebe bojijo.

  • Avatar Leon
    Leon 12:09 07.marec 2016.

    Podpišem !

  • vzev 11:33 07.marec 2016.

    Že veliko katerega kadilca sem slišal, da je rekel, "Če so cigareti tako nevarni naj jih prepovejo in bom nehal kaditi". Zakaj enostavno ne prepovejo cigaret? Zato ker se politikom ne gre za zdravje temveč samo za pobiranje denarja!