Slovenija
20 ogledov

Tokrat le končna odločitev o družinskem zakoniku?

Ustavni sodniki Danijel Novakovič/STA
Ustavno sodišče bo jutri znova obravnavalo zahtevo za referendum o družinskem zakoniku.

O protiustavnih posledicah odložitve uveljavitve zakona ali njegove morebitne zavrnitve na referendumu so sodniki razpravljali že trikrat. Upati je, da bo tokrat odločitev dokončna, pravi generalni sekretar ustavnega sodišča Erik Kerševan. Tudi če bodo sodniki izglasovali odločitev, je po Kerševanovih besedah zelo malo verjetno, da bi z njo že ta teden seznanili javnost, ni pa izključeno.

Po sprejeti odločitvi morajo namreč pripraviti končno besedilo in morebitna ločena mnenja. Odločitev nato podpiše predsednik ustavnega sodišča in dokler se to ne zgodi, je do takrat formalno niti ni, pojasnjuje Kerševan. Šele potem o odločitvi obvestijo stranke v postopku in javnost. Le izjemoma se odločijo, da stranke in javnost o tem, kakšna je dokončna odločitev in kakšna je njena vsebina, seznanijo prej.
Zahtevo za presojo protiustavnih posledic je vložil državni zbor. Odločitev o tem so poslanci izglasovali dan po tem, ko so pobudniki referenduma začeli zbirati podpise. Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je v dveh dneh zbrala več kot 25 tisoč podpisov, za razpis referenduma pa jih potrebujejo 40 tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.