Slovenija
405 ogledov

Tole ni bil plaz, ampak ...

Plaz Trbovlje Občina Trbovlje
Če bo varno, bodo skale s cestišča začeli odstranjevati jutri.

Vozišče na cesti v bližini trboveljske cementarne, ki ga je v soboto zasul plaz, je precej poškodovano, za oceno škode in tega, kdaj bo mogoče spet vzpostaviti prevoznost ceste, pa bo treba počakati vsaj do ponedeljka, je po ogledu stanja na terenu za STA pojasnila namestnica direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljana Herga.

Kot je navedla, je predvideno, da bi z odstranjevanjem skal s cestišča začeli v ponedeljek v jutranjem času, še pred tem pa si bo geolog na brežini ogledal stanje in ocenil morebitne nevarnosti za delavce. Z delom bodo tako začeli, ko bodo od geologa dobili zeleno luč.

Plaz v Trbovljah | Avtor: S. B./Gasilski zavod Trbovlje S. B./Gasilski zavod Trbovlje

Skale bo treba pred odvozom zdrobiti

Šele po tem bo mogoče ugotavljati, kakšno je dejansko stanje vozišča in kakšna vrsta sanacije bo potrebna, da vzpostavijo prevoznost ceste ali vsaj njeno osnovno varnost. Pri tem bodo morali skale, ki so padle na cestišče in so precej velike, zdrobiti in odpeljati s kraja, je povedala Hergova. Po njenih besedah je vozišče sicer precej poškodovano, poškodovani pa so tudi komunalni vodi pod cesto.

Trenutno je tako težko oceniti samo škodo kot tudi, kdaj bo cesta spet prevozna. Več informacij pa bodo lahko posredovali že v ponedeljek.

To ni bil plaz, ampak podor

Kot so naknadno sporočili z ministrstva za infrastrukturo, so med današnjim ogledom kraja ugotovili, da gre za skalni podor in ne za plaz. Skalni podori so redkejši pojav, ki ga je izredno težko napovedati, so pa posledica večdesetletnih, celo stoletnih klimatskih dejavnikov, kot je na primer zmrzovanje vode v razpokah.

Plaz v Trbovljah | Avtor: S. B./Gasilski zavod Trbovlje S. B./Gasilski zavod Trbovlje

Material (velike skale, zemlja, drevesa) je zdrsel z višine približno 170 metrov v dolžini približno 270 metrov in zasul cesto v dolžini približno 50 metrov. Pod cesto je tudi pokriti vodotok, kar močno otežuje samo sanacijo.

Vsaka skala tehta med 200 in 250 ton

Koncesionar direkcije za infrastrukturo ima v pripravljenosti vso potrebno opremo in mehanizacijo za odstranitev treh skal, od katerih tehta vsaka med 200 in 250 ton. Z deli bodo pričeli takoj, ko bo izdana ocena, da je nivo varnosti zadosten. Prva ocena bo podana v ponedeljek in če bo pozitivna, bo koncesionar nemudoma pričel z deli za vzpostavitev prevoznosti.

Plaz v Trbovljah | Avtor: S. B./Gasilski zavod Trbovlje S. B./Gasilski zavod Trbovlje

V toku treh dni bosta geologa izdelala inženirsko poročilo, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepanje oziroma sanacijo posledic podora in mesta podora, so še sporočili z ministrstva.

Voznik in potnica v vozilu, ki ga je plaz zasul, in so ju v soboto odpeljali v trboveljsko bolnišnico, sta po neuradnih podatkih zunaj življenjske nevarnosti.

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Robi Kimovec 12:55 22.februar 2016.

    lahko bi.. pa smo raje pri EU koritu, kjer je treba papirologijo do zadnje črtice prvo spisat šele potem se karkoli dela :D

  • stilist 08:46 22.februar 2016.

    Zgodilo se je v soboto zjutraj, strokovne službe pa bodo začele z ogledom v ponedeljek.....Ob 9:00 v službo, nato kavica, nato malica, nato kosilo, ter popoldne malo ogleda, potem tri dni pisanje poročila, pa izbrati izvajalca bo še trajalo. ...prikaži več V prejšnjih časih bi samo z udarniškim delom v ponedeljek že tekel promet.