Slovenija
3377 ogledov

Toliko časa starejši še ne bodo varni pred virusom

Cepljenje proti covid-19, koronavirus Vlada RS
Kakšne učinke bo imelo, ko bomo cepili vse, starejše od 85 let in kdaj bi se to lahko zgodilo.

Več kot pol vseh smrti zaradi covida-19 v Sloveniji je v starostni skupini nad 85 let. Če bi torej cepili vse starejše od 85 let, bi se število smrti razpolovilo. A to bo še kar nekaj časa trajalo. 

Zelo velik učinek bi imelo cepljenje starostne skupine nad 85 let tudi na sprostitev kapacitet v bolnišnicah. Za Slovenijo sicer nismo uspeli pridobiti podatkov o starostni strukturi hospitaliziranih, a podatki iz ZDA in Kanade kažejo, da bi se zelo verjetno sprostila več kot tretjina vseh bolnišničnih postelj. V Kanadi je starejših od 80 let tretjina hospitaliziranih pacientov s covidom, v ZDA pa je samo starejših od 85 let kar 40 odstotkov.

A kdaj nam bo to uspelo, saj na teden dobimo le dobrih 16 tisoč odmerkov cepiva, vsak pa se mora cepiti dvakrat?

Starejših od 85 let je po podatkih statističnega urada 55 tisoč prebivalcev Slovenije. Če bi se za cepljenje odločili vsi in bi zanje namenili celotno količino dostavljenega cepiva, bi cepljenje te starostne skupine s dvema odmerkoma opravili v sedmih tednih, torej do začetka marca.

Ob tem velja opozoriti, da se bodo prednostno cepili zdravstveni delavci, nujne službe, cepivo pa bo potrebno zagotoviti tudi za drugi odmerek cepiva v domovih za starejše, kar bo vplivalo na počasnejšo dinamiko cepljenja, po drugi strani pa se za cepljenje zagotovo ne bodo odločili vsi starejši od 85 let.

Učinki cepljenja se bodo najbrž videli že pred zaključkom cepljenja, saj že prvi odmerek cepiva zagotavlja učinkovito zaščito pred hudim potekom bolezni.

Bistveno bo dinamiko cepljenja pospešila včerajšnja odobritev cepiva proizvajalca Moderna za uporabo v EU. Kdaj se bo začela dostava in koliko odmerkov tedensko bo prejela Slovenija, še ni znano. Če bi prejeli enako število odmerkov kot dobivamo trenutnega cepiva, bi se hitrost cepljenja podvojila, kar pomeni, da bi bila lahko najbolj ranljiva starostna skupina cepljena že v začetku februarja.

Za cepljenje celotne starostne skupine med 75 in 84 let z dvema odmerkoma bi potrebovali 17 tednov oziroma število odmerkov, kolikor jih trenutno prejmemo v 17 tednih, kar pomeni, da bi cepljenje zaključili konec junija.

V primeru podvojitve prejetih odmerkov bi se cepljenje začelo v začetku februarja in bi se lahko končalo do konca marca.

Ko bo cepljena še ta starostna skupina, se bo število smrti znižalo za 84 odstotkov. V starostni skupini nad 85 let je namreč umrlo več kot pol vseh bolnikov s covidom, v starostni skupini od 75-84 let pa 34 odstotkov vseh.

Po učinkovitem cepljenju te starostne skupine se bo sprostilo še precej dodatnih postelj na covid oddelkih. V ZDA je v tej starostni skupini 27 odstotkov vseh hospitaliziranih, po podatkih za Kanado pa je v starostni skupini med 70 in 79 let 21 odstotkov vseh pacientov s covidom, ki so v bolnišnicah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Emma_Campbell
    Emma_Campbell 14:02 07.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro od doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. Za več podrobn0sti .... ➤➤➤➤➤ LovesMeetx.Com

  • Avatar ovca
    ovca 12:19 07.januar 2021.

    Kdaj bi si lahko oddahnili? Ko bo ta neandrtalska vlada v zaporu brez vseh privilegijev....

  • sam1 08:32 07.januar 2021.

    Te napovedi so v praksi pokazale kaj malo tega,kar nam "strokovnjaki" vedežujejo vsak dan znova ........