Slovenija
1063 ogledov

Toliko denarja za prizadete v zadnjih neurjih

tornado pri Ilirski Bistrici Neurje.si/Miha Dimic
Vlada je odločitev sprejela na današnji dopisni seji.

Vlada je danes iz splošne proračunske rezervacije zagotovila 1,1 milijona evrov pomoči za prizadete v neurjih med 12. julijem in 2. avgustom. Oškodovancem bodo pomoč v sodelovanju z občinami dodeljevale humanitarne organizacije, so zapisali na uradu vlade za komuniciranje.

Gre za interventni ukrep za zagotovitev osnovnih življenjskih pogojev za zavarovanje zdravja in življenja ljudi, preprečitev nadaljnje škode in zagotovitev drugih osnovnih pogojev za življenje prizadetih v močnih neurjih z dolgotrajnimi nalivi, močnim vetrom, točo in poplavljanjem hudournikov.

Prek ministrstva za obrambo oziroma uprave za zaščito in reševanje bodo zagotovljena sredstva za sofinanciranje nabave najnujnejših sredstev in izvedbo najnujnejših sanacijskih del na stanovanjskih objektih Rdečemu križu Slovenije v višini 500.000 evrov, Slovenski karitas v višini 500.000 evrov in evangeličanski humanitarni organizaciji Podpornica v višini 100.000 evrov.

Vlada je ministrstvu za obrambo oziroma upravi naložila, da za izvrševanje omenjenega sklepa v sodelovanju z občinami in naštetimi humanitarnimi organizacijami določi kriterije in postopke za dodeljevanje pomoči.

Prizadetih več tisoč objektov

Skupno je bilo v navedenem obdobju prizadetih več tisoč objektov in zabeleženih več kot 10.000 različnih dogodkov. Skupno je bilo ob več neurjih s točo, obilnimi padavinami in orkanskim vetrom prizadetih več kot 190 občin. Na številnih območjih je toča uničila poljščine, nasade in pridelke.

Predstavniki rdečega križa, Slovenske karitas in organizacije Podpornica so obiskali posamezna območja, ki so jih prizadela neurja. Posameznikom in družinam, ki so jim ujme povzročile škodo tako na stanovanjskih kot na gospodarskih objektih, so pomagali na različne načine, nekaterim tudi z manjšimi vsotami finančne pomoči. Te organizacije sicer prejemajo vse več prošenj za pomoč.

Prizadetim posameznikom in družinam bodo pomoč dodeljevala na podlagi prejetih vlog v sodelovanju z občinami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.