Slovenija
3604 ogledov

V SDS požugali Golobovi vladi: Ukrepajte čim prej!

Poslanska skupina SDS Martina Čuk/Državni zbor
Vlada mora po nedavnih neurjih aktivno pristopiti k pomoči slovenskemu kmetu, so v današnjem pozivu predsedniku vlade Robertu Golobu poudarili v poslanski skupini SDS. Kot so ocenili, "v zadnjem času spremljamo predvsem PR akcije predstavnikov sedanje vlade", zato so predlagali svoj nabor ukrepov.

Pričakujejo interventni zakon

Ob obsežni škodi in težko popravljivih posledicah, ki spremljajo trenutno vremensko dogajanje v praktično vseh slovenskih regijah, je prizadeta tudi večina domačega kmetijstva, saj so neurja uničila večji del pridelka v vinogradih, sadovnjakih, vrtovih in ostalih kmetijskih površinah ter poškodovala orodje, vozila ter stanovanjska in gospodarska poslopja, so v sporočilu za javnost zapisali poslanci SDS.

"Potrebna sta hitra oz. intervencijska pomoč, a tudi sistemske prilagoditve na naravne nesreče," so pozvali, v tej luči pa vlado pozvali k hitremu in učinkovitemu ukrepanju za pomoč slovenskemu kmetijstvu.

Od vlade pričakujejo, da bo v najkrajšem možnem času pripravila interventni zakon o nujni pomoči prizadetim po vzoru protikoronskih zakonov in ga vložila v obravnavo po nujnem postopku, ne glede na parlamentarne počitnice.

Vlada mora po njihovih navedbah narediti vse, da bi kmetje čim hitreje lahko prišli do pomoči, "saj so redni postopki zelo dolgotrajni". Zagotovi naj, da bo državna pomoč kmetom izplačana najpozneje do konca letošnjega leta, so navedli v poslanski skupini največje opozicijske stranke.

Predlagajo davčne olajšave

Zavzeli so se še, da ministrska ekipa sprosti davčne omejitve oz. sprejme posebne davčne olajšave za kmetijsko dejavnost ter da primarno zaščiti slovenskega kmeta in sprejme ustrezne ukrepe "ob že tako nizkih odkupnih cenah ukrajinskih žit, ki ob uničenem pridelku dodatno ogrožajo konkurenčnost in eksistenco slovenskega kmeta".

Poslanci SDS upajo tudi na pripravo ugodnih posojil ribniškega sklada in uvedbo državne pomoči kmetijskemu sektorju v višini vsaj 50 milijonov evrov.

"Pripravi naj se akcijski načrt za pospeševanje investicij za kmetijstvo v sklopu prilagajanja na podnebne spremembe (mreže proti toči, namakalni sistemi in oroševanje, postavitev rastlinjakov); prednostno naj se pričnejo izvajati namenski razpisi iz skupne kmetijske politike za področje kmetijstva in čebelarstva," so sklenili niz pričakovanj.

Kot so podčrtali, "vsak kmet v Sloveniji, ki prideluje hrano, ne prideluje samo komercialnega izdelka, ampak prideluje nekaj, kar je ključnega pomena za naš obstoj".

Vlada bo medtem po napovedih premierja Goloba takoj po počitnicah obravnavala osnutek sprememb zakona o naravnih nesrečah. Kot je prejšnji teden povedal predsednik vlade, želijo kmetom, ki so imeli uničen celoten pridelek, omogočiti izplačila odškodnin po posebnih, hitrejših postopkih.

Po novem bo tam, kjer je škoda 100-odstotna, na voljo sistem de minimis, ki bo v primeru nedavnih neurij omogočal povrnitev škode že v letošnjem letu - tudi v primeru škode zaradi toče.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Gandolf 13:51 03.avgust 2023.

    Vizjak naj podari delnice Petrola.

  • Pierre 19:24 02.avgust 2023.

    Janša bo poskrbel za svojo rit, ne pa za kmetovo, kot vedno, le da zdaj cvili ker ni na oblasti!!!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:33 02.avgust 2023.

    A vi res verjamete tem pajacem v SDS, ki so ukinili vizo za kosovarje in srbe in nič plačali za zgrešene investicije v gospodarstvu in vojski ?