Slovenija
15786 ogledov

Od danes v zdravstvu ta novost

Čakalnica v Zdravstvenem domu Andrej Leban Čakalnica v zdravstvenem domu.
V veljavo stopa uredba o plačevanju po realizaciji izbranih zdravstvenih storitev.

Od danes velja uredba, ki določa izbrane vrste zdravstvenih storitev, za katere bo izvajalcem zdravstvene dejavnosti v javni mreži zagotovljeno plačilo po realizaciji. Seznam zdravstvenih storitev bo veljal do konca meseca, nato bo, kot predvideva zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, pripravljen nov seznam.

Uredba, ki jo je vlada sprejela 25. julija, med drugim velja za tiste specialistično-ambulantne dejavnosti ali storitve, na katere je 1. junija letos nad najdaljšo dopustno čakalno dobo čakalo vsaj 1500 oseb, so ob sprejetju uredbe sporočili z zdravstvenega ministrstva.

Po njihovih navedbah velja enak kriterij za plačilo po realizaciji tudi za programe v bolnišnični dejavnosti, in sicer za endoprotezo kolka in kolena ter operacijo kile.

Da bi povečali dostopnosti do zdravstvenega varstva zaradi velikega števila čakajočih pacientov, je vlada na seznam storitev za plačilo po realizaciji uvrstila tudi zobozdravstveno protetiko, gastroenteorologijo in pediatrijo. Z uredbo se ureja tudi plačilo prvih pregledov za oromaksilofacialne preglede, alergološke preglede za otroke in odrasle ter pulmološke preglede otrok. Zaradi obsežnega števila čakajočih pacientov bo v celoti plačana tudi celotna dejavnost fizioterapije.

Po določilih NIJZ in ZZZS

Plačilo po realizaciji bo zagotovljeno izvajalcem zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe, ki v okviru svojih zmogljivosti izvajajo zdravstvene storitve nad obsegom programa, dogovorjenim z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Nabor zdravstvenih storitev je vlada določila na podlagi podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na predlog nabora, ki ga je pripravil ZZZS.

V seznam niso vključene specialistično-ambulantne dejavnosti, bolnišnične storitve in prvi pregledi, ki so v skladu z uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njihovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023 že plačane po realizaciji in bodo tako plačane tudi v prihodnje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • boris62 12:57 01.avgust 2023.

    spet nakladajo kako bodo poplačali storitve. Ko pa so storitve opravljene se pa zavračajo plačila. Banda

  • bobubob 11:01 01.avgust 2023.

    So mar od korita 'javnega zdravstva' odstavili kakega zamaščenega dobavitelja? Seveda ne, zato bomo še naprej plačevali vedno več za javno zdravje, poleg tega pa še posebej za lastno zdravje - pri zasebnikih. Vse dokler bodo tule prevladovali pišmeuharski volilci, ...prikaži več, ki bodo vedno znova podpirali obstoječo vladno levodesno kamarilo.