Slovenija
20533 ogledov

Toliko nižji bodo v resnici tri mesece računi za elektriko

Električna vtičnica Profimedia
Računi za elektriko, ki jih bo treba plačati aprila, maja in junija, bodo občutno, tudi za več kot dve tretjini nižji.

Vlada je za mesece marec, april in maj ukinila plačevanje prispevkov za obnovljive vire energije, agencija za energijo pa je ukinila plačevanje omrežnine za priključno moč. 

Začasno ukinjeni prispevki in omrežnina se plačujejo od priključne moči in niso odvisni od porabe. Pri tistih, ki imajo malo porabe, se bo račun znižal tudi za dve tretjini.

Poglejmo na konkretnih primerih. Ana iz Ljubljane z otrokom živi v manjšem stanovanju, za vikende sta pri možu, ki živi na Obali. Njen račun za elektriko je bil 26,79 evra. Ker ima obračunsko moč 10 kilovatov za omrežnino za priključno moč in prispevke SPTE+OVE plača z DDV kar 18,27 evra. Njeni računi za marec, april in maj bodo tako le 8,68 evra, kar pomeni, da bodo za dve tretjini nižji.

Drug primer, starejši par v ločenem stanovanju v stanovanjski hiši, njuna obračunska moč je 10 kilovatov. Februarja sta za elektriko plačala približno 40 evrov. Ob enaki porabi bodo njuni računi v prihodnjih treh mesecih skoraj pol nižji, znašali bodo le slabih 22 evrov.

Račun družine, ki plačuje okrog 60 evrov na mesec in ima 10 kilovatov obračunske moči, se bo znižal za okrog 30 odstotkov (s 60 na 42 evrov), kdor pa ima 90 evrov visok račun za elektriko, se mu bo račun znižal za petino na približno 72 evrov.

Plačila so oproščeni gospodinjski odjemalci in odjemalci iz odjemne skupine nizka napetost brez merjenja moči (kar je najbližje malim poslovnim odjemalcem). Ukrep torej ne velja za industrijo. Odjemalci bodo zmanjšanje torej občutili različno, v odvisnosti od tega, kolikšno imajo obračunsko moč in koliko porabijo električne energije. Če je poraba majhna, bo odstotek pocenitve večji, če je porabe veliko, bo odstotek pocenitve manjši.

Ministrstvo za infrastrukturo

Dodatno še nižje cene elektrike

Več dobaviteljev elektrike je napovedalo, da bo v času trajanja epidemije znižalo cene elektrike, Gen-I na primer za 15 odstotkov.

Na primeru računa za 90 evrov smo pogledali, kaj pomeni takšno znižanje. Elektrike je za 31 evrov, zaradi znižanja pa bo končni račun še za dodatnih slabih šest evrov nižji. Končni račun bo tako 65 evrov namesto 90, kar je 27-odstotno znižanje.

Starejša zakonca, ki imata okrog 40 evrov računa za elektriko, pa bosta v primeru 15-odstotnega znižanja cen elektrike imela še dodatna dva evra nižji račun, namesto 40 evrov bi tako plačala le 20, kar pomeni, da bo njun račun za pol nižji.

Ana, ki ima navadno 27 evrov računa za elektriko, bi imela ob 15-odstotnem znižanju cen elektrike 1,36 evrov nižji račun, skupaj z začasno ukinjeno omrežnino in prispevki bi bil račun le 7,32 evra namesto 26,79, kar pomeni, da bo plačala le 27 odstotkov običajnega računa.

Če je vaš dobavitelj napovedal petodstotno znižanje cen, bo za vas učinek tretjino opisanega (pri znižanju cen).

Vsi izračuni so opravljeni pod predpostavko, da se poraba elektrike ne spremeni, če se ta poveča, bo račun lahko celo večji.

Zaradi ukinjenega prispevka SPTE+OVE bo manj denarja za obnovljive vire, pol zbranega denarja dobijo sončne elektrarne, omrežnina pa je namenjena vzdrževanju prenosnega in distribucijskega omrežja. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • SonnyBlack 20:42 10.april 2020.

    zdsj so kao nizji stroski dobave el.energije...kao za vse,kar je s5 velika laz... ampak zavedajte se tega,da bo el.energija skoz samo se drazja,sploh v casih ki so in prihajajo

  • wolf.ata 19:34 10.april 2020.

    jaz imam preko Petrola in imam že popust 20% na Petrol pike,sicer vedno porabim od 680-780kw/h na mesec,zdaj pa sem za 797kw dobil popust cca. 12 €,tako,da sam en nateg, sramota, bo treba nekaj tretjega v bodoče voliti,samo v SLO ni nič izbire več,

  • 007 17:29 10.april 2020.

    To je ena velka laž ,niti prbližno je nej račun nižji za 25% razen dveh prispevkov 12.65eur . To je pa približno 5% nižja cena na računu. Še en nateg vlade.