Slovenija
3735 ogledov

Toliko občine letno zapravijo za sejnine

Žurnal24 main
Preverili smo, koliko občine letno porabijo za sejnine mestnih in občinskih svetnikov.

Potem, ko smo objavili, koliko za eno sejo prejmejo mestni in občinski svetniki, objavljamo še podatke, koliko za seje letno porabijo občine. Vprašanja smo poslali vsem mestnim občinam, od osmih smo prejeli odgovore. Objavljamo podatke za lansko leto in leto pred tem, letos namreč nekatere občine še nimajo podatkov, koliko bodo skupaj zapravile za sejnine.

Vodi glavno mesto

Od vseh mestnih občin, katerih podatke imamo, za sejnine največ zapravijo v našem glavnem mestu. Nekaj več kot 91.000 so za sejnine porabili v letu 2016, dva tisočaka več pa lani. Sledi Mestna občina Kranj, kjer je 33 svetnikov leta 2016 prejelo dobrih 85.000 evrov, lani pa nekaj manj, dobrih 80.000 evrov. Na tretjem mestu je mestna občina Nova Gorica. V njihovem svetu sedi 32 svetnikov, torej le 1 svetnik manj kot na primer v Celju, pa so ti lani za sejnine porabili dobro polovico manj kot v Novi Gorici. Tako visoko so zaradi visokega zneska sejnin, katere so pri njih med najvišjimi v Sloveniji. En svetnik za sejo prejme 458 evrov.

Celje in Murska Sobota najskromnejša med mestnimi občinami

Presenetljivo so leta 2016 od mestnih občin za sejnine letno najmanj porabili v Celju. Mestnih svetnikov imajo 33, vsak pa za sejo prejme nekaj manj kot 150 evrov. Relativno nizek znesek, vsaj v primerjavi z ostalimi občinami, gre morda pripisati tudi manjšemu številu sej, lansko leto seje vsak mesec niso sklicali, bilo jih je 7. Lani pa so sejnine med mestnimi občinami najmanj stale Mursko Soboto, 26 mestnih svetnikov je dobilo dobrih 25.000 evrov.

Daleč najmanj pa tudi na letni ravni za seje zagotovo porabi Ankaran, ki sicer ni mestna občina. Vsak od svetnikov tam za posamezno sejo, kot smo poročali, prejme simboličen znesek 1 evro.

Komentarjev 2
  • stefan228 20:15 06.december 2018.

    biti član obč. sveta je častno biti, zato bi jaz UKINIL vse in naj delajo brezplačno !

  • miki1234 08:02 05.december 2018.

    to parazitiranje na račun davkoplačevalcev je treba ukinit...