Slovenija
26236 ogledov

Toliko sadik konoplje imate lahko za lastno uporabo

Marihuana PU Ljubljana
Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo nižjih sodišč.

Moškega, ki je bil na okrožnem in višjem sodišču obsojen zaradi šestih sadik konoplje, je vrhovno sodišče oprostilo, poroča časnik Dnevnik. Poudarili so, da je šlo za majhno količino, poleg tega pa tudi ni dokazov, da je bila prepovedana droga namenjena več osebam, ne zgolj obsojenčevi lastni uporabi. 

Sadike med 160 in 210 centimetri

Mariborčan je po poročanju časnika na domačem dvorišču gojil šest sadik, ki so zrasle od 160 do 210 centimetrov. Mariborsko okrožno sodišče mu je najprej prisodilo eno leto zapora, a mu ni bilo treba za zapahe, če v enoletni preizkusni dobi ne bi zagrešil novega kaznivega dejanja. 

lisice pripor aretacija Slovenija Kriminalist naj bi pomagal svojemu očetu pri gojenju konoplje

Višji sodniki so se strinjali, da je kriv, a se jim je kazen zdela previsoka, zato so jo znižali na pol. 

Zagovornik je po pisanju Dnevnika zoper pravnomočno obsodbo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in predlagal, da njegovo stranko oprostijo oz. primer vrnejo v ponovno presojo. 

Vrhovno sodišče presodilo, da ne gre za proizvodnjo

Vrhovno sodišče je nato presodilo, da jih stališče nižjih sodišč, da je šlo v konkretnem primeru za proizvodnjo, ne prepriča. Vrhovni sodniki so opozorili, da neupravičeno gojenje konoplje še ne pomeni proizvodnje, ki bi bila namenjena širšemu krogu ljudi. 

Konoplja Šentilj Slovenija Prijeli tri gojitelje konoplje

Šest sadik po oceni sodnikov nedvomno ni takšna količina, na podlagi katere bi bilo mogoče sklepati, da se je vrtnar nameraval ukvarjati s prodajo oziroma da bo njegov pridelek namenjen več osebam. "In ker tudi sicer ni bilo nobenih dokazov, da bi šlo za pridelavo, pri kateri se ustvarjajo 'presežki', o (kaznivi) proizvodnji ni mogoče govoriti," so po pisanju Dnevnika sklenili vrhovni sodniki.

Tudi 15 sadik še ni proizvodnja

Vrhovno sodišče je sicer podobno presodilo že v primeru moškega, ki je doma v lončkih gojil 14 rastlin, v gospodarskem posloplju pa so našli še dodatno, ki jo je sušil. Na mariborskem okrožnem in višjem sodišču je po pisanju Dnevnika dobil šestmesečno pogojno kazen z enoletno preizkusno dobo, na vrhovnem sodišču pa so ga oprostili. 

zaseg droge Slovenija Ujeli kriminalno združbo, nasvete za gojenje konoplje dajali kar prek spleta

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Avatar Leon
  Leon 14:28 25.november 2019.

  V Sloveniji je zaposlenih 8118 policajev in prav toliko je mnenj o marihuani ali konoplji ,saj tako ne ločijo pojmov .

 • moder 14:00 25.november 2019.

  Živela hortikultura!

 • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 12:38 25.november 2019.

  se premika na bolje. tudi v španiji imaš lahko brez težav nekaj teh rožic in ni konec sveta