Slovenija
1533 ogledov

Toliko sta zaslužila zdravnika, ki sta izdajala lažna potrdila

avtocestna policija Anže Petkovšek avtocestna policija
S podkupninami do nekaj manj kot 14.000 zdravniških spričeval.

Na današnji novinarski konferenci je vodja SKP PU Maribor Beno Meglič je predstavil vsebino kriminalistične preiskave sumov kaznivih dejanj, vodja Oddelka za poslovni in javni sektor na UKP GPU Dragan Obolnar pa je spregovoril o delu policije na področju gospodarskih in korupcijskih kaznivih dejanj.

Več kot 100 kriminalistov Sektorja kriminalistične policije PU Maribor in šestih sodelujočih policijskih uprav je izvedlo več zaključnih aktivnosti in na podlagi izdanih odredb preiskovalnega sodnika izvedlo aktivnosti v predkazenskem postopku.

Pristopili so do več kot 200 različnih naslovov po Sloveniji, opravili več kot 100 zasegov poslovnih in drugih dokumentacij, elektronskih naprav in drugih predmetov, poleg tega pa smo opravili več kot 150 razgovorov. ''Na podlagi ugotovitev je bila podana tudi prva kazenska ovadba, z aktivnostmi v predkazenskem postopku pa nadaljujemo,'' so sporočili iz PU Maribor.

Včeraj zvečer so oba osumljena s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njiju odredila sodno pridržanje. Zoper 2 osebi obstaja utemeljeni sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic, ki je storjen v sostorilstvu, zoper enega osumljenega zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine in zoper 9 osumljenih zaradi kaznivega dejanja dajanja podkupnine.

Predkazenski postopek še poteka zoper 69 oseb.

zdravnik Pri nas Slovenija Obsežne preiskave. Policija pridržala dva zdravnika.

Neupravičeno izdajanje zdravniških spričeval že od leta 2011

''Ugotovili smo, da sta osumljena zdravnika zlorabila svoj uradni položaj s tem, ko sta s kršitvijo različnih predpisov s področja medicine dela, prometa in športa, skupaj, oz. v sostorilstvu, neupravičeno izdajala zdravniška spričevala,'' so zapisali na PU Maribor.

Kriminalisti so ugotovili, da je prvo-osumljeni zdravnik, ki ima licenco za izvajanje preventivnih zdravstvenih pregledov s področja medicine dela, prometa in športa, svojo dejavnost v celoti prepustil drugo-osumljenemu zdravniku, sicer zdravniku splošne medicine, čeprav je vedel, da drugo-osumljeni za opravljanje te dejavnosti nima licence zdravniške zbornice.

Osumljena zdravnika sta kazniva dejanja izvrševala od leta 2011 na način, da se je eden od storilcev vnaprej dogovoril z zastopniki delodajalcev in športnih društev, da so mu dostavili podatke o zaposlenih delavcih, oz. športnikih, ki jih potrebuje za izdajo zdravniškega spričevala. V nadaljevanju je nato proti plačilu izdal zdravniška spričevala s področja medicine dela, prometa in športa, brez da bi preventivne zdravstvene preglede delavcev oz. športnikov tudi dejansko opravil. 

Izsledki preiskave so pokazali, da je izključni motiv obeh zdravnikov bilo koristoljubje. Denar, ki sta ga na ta način pridobila, sta si storilca medsebojno razdelila.

''Ugotovili smo, da je bilo na tak način od leta 2011, izdanih nekaj manj kot 14.000 zdravniških spričeval za več kot 400 podjetij, oz. organizacij. Predkazenski postopek poteka tudi zoper zastopnike oz. odgovorne osebe podjetij in drugih organizacij, ki so na tak način pridobili zdravniška spričevala in za to tudi plačali osumljenima zdravnikoma,'' ugotavljajo na Policiji.

avtocestna policija Slovenija Obsežne preiskave: Izdajali tudi ponarejena potrdila o prebolelosti covida

Tudi potrdila v zvezi s covid-19 v višini 1,2 milijona evrov

Med drugim je bilo ugotovljeno, da je eden od osumljenih zdravnikov zlorabil svoj položaj tudi s tem, da je v času trajanja epidemije covid-19 in v času veljavnosti ukrepov več osebam, proti plačilu denarne nagrade, neupravičeno izdajal zdravniška potrdila o prebolevnosti, čeprav je vedel, da te bolezni osebe niso prebolele. Prav tako je osumljeni zdravnik v zvezi s covid-19 proti plačilu neupravičeno izdajal potrdila o HAG in PCR testih. V zvezi s covid-19 je bilo skupno izdanih 90 različnih potrdil.

''Osumljena zdravnika sta z navedenimi kaznivimi dejanji pridobila najmanj 1,2 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Za eno izdano zdravniško spričevalo za področje športne dejavnosti sta osumljena zdravnika prejela med 10 in 15 evri, za zdravniško spričevalo v zvezi z zaposlitvijo v podjetjih med 50 in 65 evri, za izdana COVID-19 potrdila pa je en osumljeni zdravnik zahteval od 30 do 40 evrov za eno potrdilo,'' so ugotovili kriminalisti.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za jemanje podkupnine od enega do osmih let in denarna kazen. Za dajanje podkupnine je po kazenskem zakoniku predpisana zaporna kazen od enega do šestih let in denarna kazen.

Policisti nad nezakonite bližnjice pri izdaji zdravniških potrdil

Zaznavanje korupcijskih kaznivih dejanj je še posebej zahtevno v zdravstvu, zatrjujejo na Policiji, saj se ta kazniva dejanja izvajajo prikrito, interes za izvršitev pa imata tako dajalec kot prejemnik koristi: ''Ob predstavljeni kriminalistični preiskavi izpostavljamo, da gre za zavržna ravnanja vseh udeleženih oseb, zlasti pa tistih, ki jim je zaupana tako pomembna skrb, kot je skrb za zdravje. Takšna ravnanja imajo poleg kaznivosti lahko še druge posledice za prejemnike potrdil, delodajalce, druge deležnike in vse tiste, ki se te nevarnosti ne morejo zavedati, vse to pa zaradi lažnih dokazil o izpolnjevanju zdravstvenih pogojev,'' so sporočili iz Policije.

Policija v zadnjem obdobju obenem zaznava druge oblike zlorab na področju cepljenja proti nalezljivim boleznim, največkrat gre za različne oblike ponarejanja in uporabe ponarejenih listin – dokazil o prebolevnosti, testiranju in cepljenju.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
 • QSprm 16:07 11.november 2021.

  Realna vrednost rezimskih potrdil je cist ista kot je vrednost vsakega drugega potrdila. Tocno toliko, kot je vreden papir na katerem so napisana. Vse skupaj je le pateticn apredstava za rajo, s katero se skusa zmanipulirat cim vec nesrecnikov in ...prikaži več jih prisilit v cepljenje.

 • Kathy_Holmes 15:32 11.november 2021.

  Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

 • Avatar DvaPlusDvaJe4
  DvaPlusDvaJe4 15:26 11.november 2021.

  Koliko so zaslužili z igranjem svetovne prevare proti tema dvema.