Slovenija
52740 ogledov

Toliko višje bodo letos pokojnine

Upokojenci
1/3
Saša Despot
Letos dve uskladitvi pokojnin in spet regres za vse, deset evrov višji kot preteklo leto.

Prvo zvišanje pokojnin bodo upokojenci občutili že pri februarski pokojnini. Skladno z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se sicer uskladitev izvede že januarja, a bodo podatki, potrebni za izračun, znani šele sredi februarja, tako da bodo s februarsko pokojnino upokojenci prejeli tudi poračun za januar.

"Glede na zadnje objavljene makroekonomske podatke se načrtuje redna uskladitev pokojnin v višini 2,2 odstotka," so nam pojasnili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Pri 500 evrov visoki pokojnini ta redna uskladitev za 2,2, odstotka pomeni 11 evrov višjo pokojnino, februarska pokojnina pa bo zaradi poračuna za januar 22 evrov višja (izračun za druge zneske objavljamo spodaj). 

Bo pa že aprila sledilo novo zvišanje pokojnin, ki mu uradno pravijo uskladitev. "Predlog zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019 predvideva za leto 2018 še izredno uskladitev pokojnin v aprilu v višini 1,1 odstotka," razlagajo na Zpizu.

Zaradi zvišanja pokojnin bodo odhodki pokojninske blagajne na letni ravni za 148 milijonov evrov oziroma tri odstotke višji, kot bi bili sicer.

"Nova višina pokojnine se izračuna, tako da se pokojnina, ki jo je uživalec prejemal pred uskladitvijo, poveča za odstotek uskladitve," so nam pojasnili na Zpizu, kar pomeni, da bo osnova za izračun že januarja zvišana pokojnina.

500 evrov visoka pokojnina bo slabih 17 evrov višja

Kdor je imel decembra 500 evrov pokojnine, je bo imel po januarski uskladitvi 511 evrov, aprila pa bo prejel 516,62 evra pokojnine.

Pri tisoč evrih pokojnine bo izkupiček dvakrat višji, tisti, ki dobivajo najvišjo izplačano pokojnino (slabih 2700 evrov), pa bodo imeli po drugi uskladitvi skoraj 90 evrov višjo pokojnino. Obe uskladitvi namreč veljata za vse pokojnine, tudi najvišje.


Višji bo tudi regres

Upokojenci bodo letos prejeli tudi višji regres, ki so ga že lani prejeli vsi upokojenci. Izplačilo je julija, regres pa bo, kot je pred novim letom napovedala ministrica za delo Anja Kopač Mrak, deset evrov višji, kot je bil lani, in bo znašal od sto evrov za tiste z najvišjimi pokojninami do 400 evrov, ki jih bodo prejeli tisti z najnižjimi pokojninami.

Kako in zakaj se izvede redna uskladitev pokojnin

"V letu 2018 bo izvedena redna uskladitev pokojnin po 105. in 106. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pokojnine se uskladijo za 60 % rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje januar–december preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40% povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in je seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti. Uskladitev pokojnin ne more biti nižja od ugotovljene polovične rasti cen življenjskih potrebščin," so nam pojasnili na Zpizu.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 41
  • Simeon 18:04 18.januar 2018.

    Jože, pravš se lahko smeje samo bedaku? Zakaj le bedaku? Konec koncev, od koga je, dobro je. Bolje, kot da ti vzamejo 10 eu..

  • srecnii 14:07 18.januar 2018.

    so bo že še kaj podražil

  • Jože Lovenjak 07:30 15.januar 2018.

    za 10e se lahko smeje samo bedaku.

Sorodne novice