Slovenija
102683 ogledov

Toliko višje pokojnine se obetajo

Denar, evri
1/2
Profimedia
Trenutno kaže, da se bodo pokojnine zvišale oziroma uskladile za 5,1 odstotka. Redna uskladitev se opravi februarja s poračunom tudi za januar.

V sredo bo znano, koliko višje bodo pokojnine. Statistični urad bo namreč objavil podatek o decembrskih plačah, to je podatek, ki še manjka za izračun povišice. Za četrtek je nato sklicana seja sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki bo ugotovil in nato objavil višino uskladitve. 

Pokojnine se vsako leto februarja zvišajo oziroma kot se pravilno reče redno uskladijo. Višina uskladitve je odvisna od višine inflacije in rasti plač v preteklem letu. Podatek za inflacijo že imamo za celotno lansko leto, medtem ko je podatek o rasti plač znan le za prvih enajst mesecev lanskega leta. Decembrske plače se namreč izplačajo šele januarja.

Pokojnine se zvišajo za seštevek 40 odstotkov inflacije in 60 odstotkov rasti plač v preteklem letu. Inflacija je lani znašala 8,8 odstotka. Čeprav ste morda kje prebrali, da je letna inflacija 10,3-odstotna, se pa pri izračunu ne upošteva ta podatek. To je namreč višina cen decembra v primerjavi s prejšnjim decembrom, zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pa izrecno določa, da se upošteva podatek o rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – december v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. V tabelah statističnega urada je treba poiskati stolpec I-XII 2022/I-XII 2021. K povišici inflacija prinese 3,52 odstotka.

Plače so se v prvih enajstih mesecih lanskega leta v primerjavi z letom prej zvišale za 2,6 odstotka (v prvih desetih mesecih za 2,1 odstotka), k uskladitvi bi tako prispevale 1,56 odstotka. Skupaj tako trenutno brez podatka o decembrskih plačah kaže na 5,1-odstotno zvišanje pokojnin. Kot najbolj verjetno zvišanje se je sicer omenjalo 4,9-odstotno zvišanje, ko so manjkali še podatki o plačah za dva meseca, je kazalo, da bo povišica 4,8-odstotna.

Spodaj si lahko ogledate, koliko prinese 5,1-odstotna uskladitev pokojnin.

Če bi bila uskladitev namesto 5,1- 4,9-odstotna, bi bila razlika pri 500 evrih en evro, pri tisoč evrih pokojnine pa dva evra.

protest upokojencev | Avtor: Saša Despot protest upokojencev Saša Despot

Upokojenci z napovedano redno uskladitvijo niso zadovoljni in zaradi visoke inflacije zahtevajo višjo uskladitev pokojnin, organiziran je bil celo velik protest, a fiskalni svet je v svoji februarski redni objavi o stanju javnih financ opozoril, da "so se povprečne pokojnine v zadnjih treh letih realno vidno povečale, v okviru epidemije pa so bili izplačani tudi dodatki v višini skoraj 200 milijonov evrov". Povedano bolj po domače, rast pokojnin je bila višja kot inflacija, kar pomeni, da so pokojnine za razliko od plač v javnem sektorju na primer realno zrasle. Po drugi strani pa so podražitve tiste z nižjimi prihodki, ki večino denarja namenijo za hrano, prizadele bolj kot kaže skupni podatek o inflaciji. Po zadnjih podatkih statističnega urada so se cene hrane in brezalkoholnih pijač v enem letu zvišale za skoraj 20 odstotkov. Januarja so bile v primerjavi z lanskim januarjem 19,3 odstotka višje.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ima na dnevnem redu v četrtek, 16. februarja, tudi predlog za izredno uskladitev pokojnin, ki sta ga podala Zveza društev upokojencev Slovenije in Sindikat upokojencev Slovenije. 

Diskrecijski ukrepi so lanske odhodke ZPIZ za pokojnine povečali skoraj za 200 milijonov evrov, skupaj z redno uskladitvijo pa so se povečali skoraj za 0,5 milijarde evrov.

Fiskalni svet

Upokojenci so sicer na boljšem kot zaposleni v javnem sektorju, saj so se jim pokojnine realno zvišale, medtem ko so plače v javnem sektorju realno ostale na istem nivoju, kar pomeni, da so zrasle toliko, kot je bila inflacija. Za razliko od pokojnin, ki so v zadnjih treh letih realno zrasle, "se realna kupna moč zaposlenih v sektorju država kljub dvema krizama v zadnjih treh letih z upoštevanjem dogovorov, sprejetih v letu 2022, ne bo znižala, za boj proti draginji so bili sprejeti številni drugi ukrepi, ki so jih deležni tudi javni uslužbenci," ugotavlja fiskalni svet.

Upokojenci so sicer z novembrsko in decembrsko pokojnino dobili 4,5-odstotni dodatek zaradi draginje, januarja pa je bilo izplačilo nižje, saj tega dodatka ni bilo, prav tako pa še ni bilo redne uskladitve, saj še ni bilo vseh potrebnih podatkov za izračun. Bo pa pri februarski pokojnini izplačan tudi poračun za januar, kot da bi bila pokojnina zvišana že 1. januarja.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 82
  • munja 15:03 14.februar 2023.

    Narobe je samo to, da je nekdo pred leti dobil pokojnino 80 % njegove plače , drugi čez nekaj let že 70 %, tretji že 60% itd. Tako so se nižale pokojnine.

  • srecnii 22:15 13.februar 2023.

    Podražitve so 30%, samo 5% je premalo za njih.

  • Avatar karjola
    karjola 20:33 13.februar 2023.

    Minimalna penzija za 40let dela 1000 eurov. Hočemo ustavno pravico za normalno življenje!