Slovenija
1032 ogledov

Tomaž Vesel: Pri 13 pogodbah sum kaznivega dejanja

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
Zaradi suma storitve kaznivih dejanj se je računsko sodišče obrnilo tudi na policijo.

Računsko sodišče je izdalo in že vročilo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19 vsem revidirancem, vladi, ministrstvu za gospodarstvo, zdravje in obrambo ter zavodu za blagovne rezerve. "Gre za približno 250 strani dolg osnutek poročila, v katerem natančno poročamo o celotnem obdobju, od izdaje sklepa o uvedbi revizije do izdaje osnutka," je v izjavi za javnost povedal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel

Dodal je, da je zadovoljen, da je osnutek poročila izdan, s čimer uspešno končujejo leto, v katerem so skupaj izdali 64 revizijskih poročil. "Revidiranci se lahko sedaj do osnutka opredelijo, da se demistificirajo vsa dogajanja, ki so povezana z izdajo tega poročila," je poudaril Vesel, zadovoljen, da so delo revizorji opravili v času epidemije covida. "Pregledali smo ogromno število dokumentov, opredelili smo se do vseh sklenjenih pogodb, aneksov in preverili še marsikaj drugega. Do vsakega stavka se bodo v naslednjem mesecu lahko opredelili vsi, ki so vključeni v poročilo."

Respiratorne maske N95 Slovenija Afera maske: Pritiski so bili strašni, grožnje, izsiljevanje Koronavirus maske Slovenija Nakup zaščitne opreme: KPK uvedla 21 preiskav, tudi zoper Počivalška in Galeta

Vsebine osnutka ni mogel komentirati, je pa pred novinarji povedal, da so policiji poslali dokument, v katerem so 13 sklenjenih pogodb označili za takšne, "pri katerih so okoliščine takšne, da bi lahko bili zaznani sumi storitve kaznivih dejanj". "Nabrali smo dokumentacijo, dokumente, interno komunikacijo in vse dali policiji," je dejal Vesel. "Za katere primere gre, ne morem povedati, gre pa tudi za primere, ki so poleg teh, ki so bili v medijih že izpostavljeni."

Računsko sodišče pa se je za revizijo odločilo maja, tudi po nekaterih razkritjih domnevnih nepravilnosti pri naročanju opreme, potrebne v spomladanskem valu epidemije.

Tedaj je sicer Vesel poudaril, da računsko sodišče dogajanje spremlja, ker ima pomembne učinke na javne finance in strukturo proračuna. Tako je med drugim napovedal, da bo revizija pokazala tudi, kako je država pripravljena na krizno javno naročanje.

Napovedal je tudi, da bodo "zelo dobro poslušali eno in drugo stran", da bodo pogledali, ali in zakaj naj bi od 1500 ponudb za zaščitno opremo, ki so bile na mizi zavoda za blagovne rezerve, skoraj polovica ostala nepregledanih. "Pregledali bomo, zakaj se je to zgodilo, zakaj so bile ponudbe obravnavane neenakopravno tako z vidika organizacije kot morebitne gospodarske škode," je orisal.

Zdravko Počivalšek Slovenija Počivalšek: Vprašanja so nas že vnaprej obtožila, obsodba pred procesom

Po njegovih besedah bodo upoštevali argument časovne stiske, kdaj se je država vrnila v normalen tek javnega naročanja, kako se je načrtovalo potrebe, so bile glede na okoliščine oblikovane realno, kdo je skrbel za kakovostni prevzem blaga, kdo je obravnaval in kdo podpisoval pogodbe.

Prvi namestnik osnutka ni želel podpisati

Vesel je sicer napovedoval, da si želijo vsaj osnutek izdati do konca leta, a se je tik pred izdajo zapletlo, saj prvi namestnik Jorg Kristijan Petrovič osnutka ni želel podpisati v rokih, ki jih je od njega pričakoval Vesel. Zato je ta pooblastilo za pregled in podpis osnutka prenesel na drugo namestnico Mojco Planinšek.

Tomaž Vesel Slovenija Zaradi cincanja namestnika je Vesel povlekel radikalno potezo

Kot je ob tem dejal, je njegova naloga, da zagotovi učinkovitost Računskega sodišča in izpostavil, da so tudi odgovorne osebe pri revidirancih večkrat pozivale, naj se ugotovitve razjasnijo čim prej. Špekulacije, da naj bi hitel zaradi političnih pritiskov in aktualne politične situacije, zanika.

Po nekaterih informacijah bi lahko bil namreč osnutek obremenjujoč za gospodarskega ministra in prvaka SMC Zdravka Počivalška, kar bi po mnenju nekaterih lahko vplivalo na zaupanje stranke v svojega predsednika, s tem pa na morebitno odločitev posameznih poslancev o podpori alternativni vladi. Tudi Počivalšek je izjavil, da "Veselova medijska angažiranost glede te teme vzbuja dvom".

A Vesel očitke zanika. Kot je pred dnevi dejal, so interni roki, ki jih imajo, že tako ali tako potekli, obenem pa osnutek ne bo javen, javno bo šele poročilo, ki bo izdano po tistem, ko se bodo do ugotovitev v osnutku opredelili revidiranci.

Janez Janša Slovenija Janša brezkompromisno proti Počivalšku: Kdo bo popustil?

Vesel je v izjavah za medije pojasnil tudi, da bo poročilo obsežno in da so imeli velike probleme s pridobivanjem dokumentacije predvsem s strani gospodarskega ministrstva. Počivalšek pa je to zavrnil. Kot je navedel v eni od izjav za javnost, so prejeli 210 vprašanj in so potrebovali nekaj tednov za celovit in natančen odgovor. Želi si, da namesto medijskih pritiskov preiskovalni organi pridejo na dan z dokumenti in argumenti. Ko bodo prejeli osnutek poročila računskega sodišča, se bodo po ministrovih zagotovilih nanj vsebinsko odzvali.

Počivalšek se je že zagovarjal na interpelaciji

Počivalšek se je moral zaradi očitanih nepravilnosti letos sicer zagovarjati tudi na interpelaciji v DZ, ki jo je uspešno prestal. Kriminalisti, ki so se prav tako lotili pregleda nabav, pa so pri njem izvedli hišne preiskave.

Nabave je pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je po izvedenem tematskem nadzoru nabav zaščitne opreme uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe. Preiskave je uvedla zoper Počivalška, nekdanjega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija, uslužbenko ministrstva Andrejo Potočnik, nekdanjega in aktualnega vodjo zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška in Tomija Rumpfa ter uslužbence zavoda Ivana Galeta, Alojzija Černeta in Marka Naraločnika, so sporočili iz KPK.

Sume kršitev je KPK zaznala v osmih poslih, v katerih so bili izbrani ponudniki Public Digital Infrastructure, Hmezad - TMT, Gorenje gospodinjski aparati, Geneplanet diagnostika, Cross Continental, Dobnik Trade, Tehno-Mag in Medicop. Kot so poudarili v KPK, bo šele preiskava pokazala, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali ovrženi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar praufo
    praufo 17:06 30.december 2020.

    naš večni vladar je že zdavnaj izjavil, da imamo zakonodajne birokracije okoli 20.000 komadov ali raje več ... zakoni, podzakonski akti, predpisi, uredbe , ... bla, bla bla ... več solate , več uradnikov, več tipkanja, večji problemi na koncu ...prikaži več ... kako sploh delat, da ne boš kaj zajebal ... ja zdej smo pa tam ... lepo se jamra, medtem ko naša birokracija raste in brsti v čudovitem okolju za rast ... ta tomaž vesel ni samo človek , on ima zadaj celo firmo, ki veselo drkajo zakonodajo ... HA

  • peter3 15:09 30.december 2020.

    Tovaris Vesel, takoj odstopi, politikantek z oporecno preteklostjo, skorumpirani inkasant, ti si kot prvi popolnoma neverodostojen, ker lazes kot pes tece ! Kje je, crno na belem, da ti je KPK pozegnal tvoj mali tasengeld ???