Slovenija
5578 ogledov

Tonin odstopil kot predsednik državnega zbora

Matej Tonin Anže Petkovšek
Poslanci volijo Toninovega naslednika.

"Bilo mi je v veliko čast, da sem smel služiti kot predsednik državnega zbora," s temi besedami je Matej Tonin, sicer predsednik NSi odstopil z mesta predsednika državnega zbora.

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec, Marjan Šarec, Janez Janša, Dejan Židan, Matej Tonin in Alenka Bratušek Slovenija Novi začasni predsednik državnega zbora bo Matej Tonin

Toninov mandat na čelu predsednika parlamenta je bil najkrajši mandat kakega predsednika parlamenta v Sloveniji. Na to mesto je bil Tonin izvoljen začasno, z izvolitvijo prve podpredsednice državnega zbora pa se je njegovo predsedovanje zaključilo. Svojo odstopno izjavo je tonin objavil tudi na družbenih omrežjih.

Naslednjo izredno sejo, ki se začenja ob 12.45 bo tako že vodila podpredsednica Tina Heferle in LMŠ, ki so jo v državnem zboru izvolili s 44 glasovi, kar devet glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Poslanci bodo v nadaljevanju odločali o Toninovem nasledniku na predsedniški funkciji, na katero so koalicijske stranke predlagale  predsednika SD Dejana Židana. "Prišel je čas mojega slovesa, koalicija se je odločila, da za predsednika državnega zbora imenuje Dejana Židana, to je tudi razlog za moj odstop," je dejal Tonin, ki pravi, da se bosta zadnja dva meseca v njegov spomin vtisnila kot nekaj lepega in nepozabnega.

Plače poslancev in poslanska stanovanja

Matej Tonin | Avtor: Anže Petkovšek Matej Tonin Anže Petkovšek
Tonin je ponosen tudi na svoje delo, ki ga je opravil v zadnjih dveh mesecih. Eden najbolj odmevnih Toninovih predlogov je sprememba višine plač poslancev. "Ni res, da se bodo vsem poslancem zvišale plače. Stvari smo delali glede na to, kako so posamezni poslanci obremenjeni. Nekaterim se bodo plače zvišale, drugim pa znižale," je dejal Tonin.

Pripravili  so tudi spremembe glede obračuna potnih stroškov, do katerih bodo poslanci upravičeni le, če bodo prisotni na seji,  spremenila pa bi se tudi pravila glede poslanskih stanovanj. "Spremenili smo tudi pravila glede poslanskih stanovanj. Vendarle je treba priznati, da poslanec, ki je doma v Ljubljani, in poslanec, ki je doma v Prekmurju, nimata enakih pogojev za delo," Kot pravi Tonin, so spremembe, ki bodo posredovane novemu predsedniku državnega zbora, dobile podporo vseh poslanskih skupinah, razen Levice.

Matej Tonin Obračun Slovenija Levica: "Tonin ne počne drugega, kot skuša dvigniti poslanske plače"

poslanci, državni zbor, Tanko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Če sem v tem času kogarkoli prizadel, se opravičujem. Ves čas pa sem se boril za svobodo in napredek naše domovine. Srečno koalicija in srečno Slovenija," je nagovor na izredni seji DZ sklenil Tonin.

Za drugega podpredsednika DZ, ki pripada največji opozicijski stranki, so poslanci potrdili kandidata SDS Jožeta Tanka. Največja opozicijska stranka v prejšnjem mandatu svojega kandidata za podpredsednika DZ ni predlagala.

Komentarjev 16
  • alfagirl 21:10 23.avgust 2018.

    Zanimivo. Ostržek je izkoristil položaj, da si poviša svojo plačo.

  • mph 17:54 23.avgust 2018.

    Najkrajši in najbolj škodljiv mandat te države.

  • Tadej 16:33 23.avgust 2018.

    Greblca se je potrudila za svojo prihodnost in prihodnost svoje stranke.