Slovenija
14 ogledov

Tonin: "Stvari se spreminjajo iz ure v uro!"

Matej Tonin Saša Despot
Evropska komisija bo do ukrepov kritična in bo povedala, da z dvigom davkov zaviramo gospodarstvo, meni vodja poslancev NSi Matej Tonin. Sprašuje se, kako naj tej vladi zaupajo, ko pa dogovor z njo ne drži niti en dan. Sicer v NSi pozdravljajo namero privatizacije. Virant pravi, da bodo ukrepi krizo le še poglobili.

"Vreme je danes stabilno, stvari v državi pa se očitno spreminjajo iz ure v uro," je danes predstavljeni vladni program stabilnosti in reformni program v DZ komentiral Matej Tonin.

Spomnil je, da sta predsednica vlade Alenka Bratušek in minister za finance Uroš Čufer na sredinem sestanku opoziciji pojasnila, da je krizni davek golo dejstvo, davek na dodano vrednost pa da bo skrajni ukrep. Danes je vlada sporočila, da predlaga dvig DDV, krizni davek pa da je skrajni ukrep. "Težko si predstavljam, kaj tako dramatičnega se je spremenilo, da je vlada tako hitro spremenila svoje stališče," je dejal Tonin.

NSi sicer ocenjuje, da z dvigovanjem davkov ne moremo odpraviti krize ali ublažiti njenih posledic. "To je približno tako, kot da bi se želeli v avtomobilu peljati hitreje, obenem pa pritiskate na zavoro," je ponazoril Tonin. Po njegovih besedah namreč z dvigovanjem davkom prizadenemo realni sektor, ki danes še edini ustvarja proračunske prilive. Če pa bomo "še tega stisnili", Tonin ne ve, od česa bo Slovenija še živela.

Ob tem pa v NSi ugotavljajo, da je vlada upoštevala nekatere predloge opozicije, zlasti povezane s privatizacijo. Politika se mora umakniti iz gospodarstva, zunanjim investitorjem moramo dati sporočilo, da smo odprti navzven, meni Tonin.

NSi sicer predlaga, da vlada še bolj dela na zmanjšanju odhodkov in tudi na privatizaciji in obenem obžalujejo, da vlada odstopa od nekaterih projektov prejšnje vlade, kot je denimo zakon za uravnoteženje javnih financ. Ustavno sodišče je namreč po Toninovih besedah reklo, da ni dovoljeno selektivno posegati v pokojnine, ni pa reklo, da ne smejo linearno zmanjšati najvišjih pokojnin. Tu so po mnenju NSi rezerve. Predlagajo še krčenje javnega sektorja, saj da se z zniževanjem plač le prelaga težavo.

Države, ki so šle v to smer, so se po besedah Tonina nekako "izvile" iz težav, tiste, ki so poskušale z zviševanjem davkov, pa ne. "Zakaj bi odkrivali toplo vodo, če so jo odkrile že druge države," se Tonin sprašuje ob dvigu DDV.

"Ti ukrepi bodo krizo le poglobili"

Odločitev vlade, da s 1. julijem zviša davek na dodano vrednost (DDV), je po oceni poslanca SDS Andreja Vizjaka napačna. Dvig DDV bo namreč po njegovih besedah prizadel gospodarstvo, ki se v teh kriznih časih že tako ali tako bori za preživetje, prav tako pa omenjeni ukrep ne bo dosegel želenih finančnih učinkov.

"Tudi izkušnje iz drugih držav kažejo, da tak ukrep vodi v spiralo zmanjševanja gospodarske aktivnosti, potrošnje ter posledično zniževanja prihodkov v državni proračun," je na spletni strani SDS zapisal Vizjak in dodal: "Ker je takšna odločitev najslabša možna odločitev, ji v teh razmerah ostro nasprotujemo".

Kot je dodal, Slovenija danes potrebuje predvsem ukrepe za oživitev gospodarstva in racionalizacijo delovanja države, zato bi bilo treba najprej na teh dveh področjih storiti vse, kar je mogoče.

"Poudarjamo tudi, da tovrstni ukrepi ne vodijo iz krize, na žalost bodo zgolj poglobili recesijo in tako ne bodo dosegli želenih učinkov glede finančne konsolidacije. Dvomimo tudi, da bo Evropska komisija naklonjena takšnemu pristopu vlade," je še poudaril Vizjak.


Komentarjev 18
  • mph 10:06 14.maj 2013.

    Minusi so očitno ta kmečka pamet.

  • mia 08:00 10.maj 2013.

    krizni davek bi šel iz vseh prihodkov, če se ne motim, kar bi naneslo kar lep znesek in kdor ima več bi pač več plačal. zdaj ga ne bo in bo vlada zvišala ddv, tisti, ki imajo dovolj pod palcem ...prikaži več bodo v tujini kupovali še več, kdor pa pač nima bo kupoval še manj. in od kje vraga bo prišel denar?

  • Scott 23:52 09.maj 2013.

    Tonin; zakaj ste pa podpisal za finančne privilegije bonsai-ja in podobnih?Koliko bi se samo tu prihranilo?