Slovenija
1129 ogledov

Tonin: Življenja vojakov jim niso pomembna

Matej Tonin Saša Despot
Zakon predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Z zakonom o investicijah v Slovensko vojsko, sprejetim v petek, po besedah ministra za obrambo Mateja Tonina končujemo njeno 10-letno zanemarjanje. Varnostno okolje je vse bolj negotovo, na kar nas opominjajo tudi nedavni teroristični napadi v naši neposredni bližini, zato vse države pospešeno vlagajo v svojo varnost, je objavil na Twiitterju.

"Kdor nasprotuje temu, da odstotek proračuna namenimo varnosti, predlaga ukinitev Slovenske vojske," je minister poudaril v današnjem tvitu po tem, ko sta Levica in SD v soboto začeli zbirati podpise za začetek postopkov za razpis referenduma o vojaških investicijah. "Komur je odstotek proračuna preveč za varnost vojakov, naj pove, da mu njihova življenja niso pomembna. Zame so neprecenljiva!" je dodal.

Ministrstvo za obrambo pa je v tvitu izpostavilo, da je varnost predpogoj za obstoj države in družbe, da lahko normalno in varno živimo, delamo in ustvarjamo. "Za varno in uspešno Slovenijo!" so pozvali.

Vlada želi tak sklep

Zakon predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Rok za zbiranje 2.500 podpisov za začetek referendumskih postopkov je sedem dni. Če jih bodo pobudniki zbrali dovolj, bo nato predsednik DZ razpisal 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Je pa vlada državnemu zboru že predlagala sprejetje sklepa, da bi bil razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o vprašanju investicij in posodobitve Slovenske vojske ustavno nedopusten.

 
Komentarjev 13
 • Pohujšanje 19:23 22.november 2020.

  SD in Levičarji so ene navadne pizde. Volivcem stalno lažejo, kako so za varnost in Slovensko vojsko, potem pa, ko je treba po 10 letih nekaj vložiti, pa takoj zacvilijo. Me zanima kakšno varnost bod zagotovili, ko bodo po ljubljanskih ...prikaži več ulicah začeli operirati islamski teroristi. Upam, da bodo začele najprvo padati glave teh levičarjev. Tudi italjanki fašisti dvigujejo glave po naši primorski. Za obrambo naše meje bomo v prve vrste poslali vse levičarje, z opremo, ki so jo oni nabavili, če ne pa

 • bogdan76 15:30 22.november 2020.

  Tusose raspisali novodbni borci sedaj selahko vidi zakaj imamo šezmiaj toliko NOB pokojnin in potpornikov vrednot prejšnega sistema bravo rdeča falanga.

 • Avatar Zala
  Zala 15:23 22.november 2020.

  Gospod Tonin, vaše jezikanje glede potreb vojske je smešno. Da vam malo osvežimo spomin. Tudi vi ste se izognil naborništvu z ugovorom vesti. Nikoli niste služil domovini v uniformi vojaka. Toliko o tem. Obrambni minister, ki še puške ni držal ...prikaži več v roki, bi danes občestvu predaval o pomenu vojske. Ljudje imamo pamet in spomin. Na vašo žalost nismo ovce in ne zlate ribice.