Slovenija
97 ogledov

Tožilcu je dovolj, da je plačal.

Tomaž Lovše Dejan Mijović
Tomaž Lovše. Plačal milijon, izročil potni list in šel na obisk domov.

"Sporočamo, da se je tožilstvo odpovedalo pravici do pritožbe. Varščina v višini milijon evrov je bila položena na posebnem računu. Sklep o odpravi pripora je tako pravnomočen in sodišče je z današnjim dnem za omenjenega odpravilo pripor in s tem obvestilo pristojni zavod za prestajanje kazni zapora," so dopoldan pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer je preiskovalna sodnica v četrtek sprejela Lovšetovo ponudbo, da državi plača varščino v zameno za odpravo pripora.

Specializrano državno tožilstvo se je pravici do pritožbe  odpovedalo, ker je bila po odreditvi oziroma v času trajanja pripora sanirana škoda družbi Diners Club SLO d.o.o. iz naslova kaznivih dejanj, ki se Lovšetu in soobdolženim očitajo v zadevi za preiskavo. Upoštevali so, da je Lovše ponudil varščino v višini en milijon evrov v gotovini in da je sodišču izročil svoj potni list.

Poleg tega "obstaja določeno tveganje, da se zaradi obsežnosti in zapletenosti obravnavane gospodarsko-kazenske zadeve sama sodna preiskava iz razlogov, ki niso na strani naslovnega tožilstva, ne bi mogla kvalitetno zaključiti do 7.2.2014, ko bi bil pripor zoper obdolženca Tomaža Lovšeta, ki je omejen na šest mesecev, odpravljen po samem zakonu," so sporočili s tožilstva.

Čakali na tožilca

Kljub temu da je žena Tomaža Lovšeta še istega dne sodišču predala milijon evrov varščine v gotovini, je Lovše moral ostati v zaporih na Povšetovi ulici v Ljubljani, dokler ni bilo odločeno, ali se bo zoper odločitev sodišča, da Lovšeta izpusti na prostost, pritožil tožilec Specializiranega državnega tožilstva Jože Kozina, ki vodi postopek proti Lovšetu v tej zadevi.

"Sodišče oziroma preiskovalna sodnica je sprejela ponudbo za plačilo milijon evrov varščine ter naše argumente in razloge, zakaj gospod Lovše ni begosumen. Izdala je sklep, da se gospod Lovše lahko izpusti na prostost, ko plača ponujeni denar in če se zoper to v osmih dneh ne pritoži tožilstvo," pravi Lovšetova zagovornica Anka Kozamernik. Če bi se Kozina namreč odločil, da bo s pritožbo poskušal dokazati, da bi Lovše lahko pobegnil, bi sodišče moralo še enkrat odločati o varščini. Lovšetu naj bi ob plačilu varščine nemudoma odvzeli vse osebne dokumente, čemur ta neuradno ni nasprotoval.

Kozamernikova sicer poudarja, da je šele z njenim predlogom za odpravo pripora Lovšetu sodišče prvič poglobljeno ocenilo njene argumente oziroma dokaze o tem, da Lovše ne namerava nikamor pobegniti. Nazadnje mu je pred dnevi sodišče pripor sicer podaljšalo še za dva meseca, ker je sprejelo argumente tožilstva in ocenilo, da je Lovše begosumen. "Zdaj pa je sodišče sprejelo argumente, ki jih mi navajamo že od začeta tega postopka," dodaja Kozamernikova.

Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 20:14 25.november 2013.

    Miljon € v gotovini ? Tko se dela !

  • Veteran 19:49 25.november 2013.

    Interesantno kako tožilstvo ukrepa pri premožnih lopovih. Morala - če kradeš, kradi veliko!?

  • privat 14:25 25.november 2013.

    vse se da kupiti..pravijo tudi srečo!