Slovenija
73 ogledov

Tožilstvo se je predalo

Sojenje kriminalni združbi Žurnal24 main
Tožilstvo je tik pred koncem samo zaključilo petletni sodni proces.
 Tihotapec, ki sedi zaradi trgovine s heroinom, ne bo kaznovan za trgovino z orožjem.

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je tik pred dokončnim sodnim epilogom kar samo končalo več kot pet let trajajoči sodni proces. Ta se je pri nas začel po eni od največjih in najdražjih mednarodnih preiskav, pri kateri so do razbitja široke mednarodne mreže tihotapcev heroina aktivno sodelovali tudi slovenski tožilci in kriminalisti. V petek bi se moralo na ljubljanskem sodišču odviti sklepno dejanje v tem procesu, ki slovensko pravosodje zaposluje že od konca junija 2007, ko je policija posledično prijela do tedaj največjo 12-člansko kriminalno združbo tihotapcev droge in orožja, ki je pri nas delovala kot ena od verig ujete mednarodne združbe.

Nezadovoljna s kaznijo

Sodišče je devet tihotapcev konec septembra 2009 obsodilo na skupno 101 leto zapora, saj je tožilcem za pregon organiziranega kriminala uspelo dokazati, da so od januarja 2006 do junija 2007 s Kosova v Slovenijo pretihotapili najmanj 300 kilogramov heroina. Na najvišje, 15-letne zaporne kazni je sodišče obsodilo štiri po oceni tožilstva glavne organizatorje prepovedane trgovine. Med drugim Eleza Elezija, ki je deloval kot vezni člen združbe z dobavitelji droge na Kosovu, in Ramiza Saleševića, ki je pomagal pri organizaciji kriminalnih poslov. Kljub temu je tožilstvo dobro leto po tej obsodbi poskušalo dosojeno kazen izpodbiti s pritožbo na višjem sodišču in zahtevalo višje kazni za tihotapce, saj je zanje že na začetku zahtevalo skupno 133 let zapora. Višji sodniki po obravnavi pritožb niso ugodili tožilcem, temveč so delno uslišali obsojene tihotapce in njihove zagovornike, ki so s svojimi pritožbami poskušali razveljaviti sodbo in zahtevali vsaj nižje kazni, če ne že oprostilne sodbe. "Kazni zoper obdolženega Elezija in preostale so bile pred višjim sodiščem nekoliko znižane. Sodba je bila razveljavljena le glede enega kaznivega dejanja obdolženega Saleševića, ki pa ni bilo v povezavi z mamili, temveč z orožjem," pojasnjujejo na ljubljanskem sodišču, kjer so zato nameravali v petek znova začeti soditi Saleševiću zaradi domnevno nezakonite trgovine z orožjem.

Obtožba umaknjena

A Saleševiću na sodišče ne bo treba. "Predobravnavni narok, razpisan za 6. september, je preklican, saj je tožilstvo obtožbo umaknilo," dodajajo na sodišču. Na SDT niso pojasnili, zakaj so se odločili, da ne bodo več preganjali tihotapca, ki sicer dosojeno kazen za trgovanje z drogo že prestaja, prav tako kot njegovi pajdaši. Neuradno tega primera že nekaj časa ne vodi več tožilka Dragica Kotnik, ki je postopek sicer vodila praktično od aretacije članov združbe in tudi dosegla njihovo obsodbo. Kotnikova je bila prepričana, da je zbrala dovolj dokazov za vse nezakonite posle, ki jih je Elezijevi združbi očitala. Primere, ki jih je Kotnikova na SDT obravnavala do pred kratkim, naj bi vodja SDT Harij Furlan že razdelil med preostalih 15 tožilcev na SDT. Kotnikovi pa do nadaljnjega menda ne bodo več dodeljevali dela, saj ji nadrejeni očitajo, da naj bi nezakonito izdajala tajne tožilske dokumente v drugih postopkih, ki jih je prav tako vodila.

Komentarjev 11
  • suzana.kos 14:10 03.september 2013.

    to naš pravosodni sistem je ena velika farsa, nič drugega

  • Ferluci 10:40 03.september 2013.

    Te je zadel, a?

  • dragec 09:56 03.september 2013.

    mogoče je mafija denarno vplivala na sodstvo in pravosodje, mogoče je tudi verjetno????