Slovenija
8212 ogledov

Trdi pogajalec Kuštrin se dokončno poslavlja

Konrad Kuštrin Boštjan Tacol
Člani zdravniškega sindikata Fides, na kateri bodo volili novo vodstvo. Največjega zdravniškega sindikata ne bo več vodil Konrad Kuštrin, ki je sindikat vodil kar 27 let.

Kuštrin že nekaj mesecev ne sodeluje na pogajanjih sindikata z vlado, prav tako Kuštrin trenutno ne dela v novogoriški bolnišnici, kjer je zaposlen. Razlogi za to so zdravstvene narave.

Delegati bodo danes izbirali med dvema evidentiranima kandidatoma za novega predsednika. Po poročanju časnika Večer sta to Bojan Kostić iz novomeške bolnišnice in Damjan Polh, zaposlen v bolnišnici Izola. Oba sta člana glavnega odbora sindikata, Polh pa je tudi podpredsednik sindikata in član Fidesove pogajalske skupine.

Letna konferenca je sicer najvišji organ sindikata, ki jo sestavljajo delegati. Nazadnje je bila sklicana izredna letna konferenca septembra lani, ko so v sindikatu z več kot 3500 podpisi članov zahtevali izstop iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju in tudi sprejeli odločitev o splošni stavki zdravnikov in zobozdravnikov.

Po Kuštrinovem umiku iz pogajalskega procesa je v imenu Fidesa pogajanja začel voditi podpredsednik sindikata Gregor Zemljič,  ki pa se po informacijah STA ni odločil potegovati za mesto predsednika. 

Zemljič je v imenu sindikata podpisal sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, ki kot odgovor na zdravniške zahteve predvideva oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja.

Ena zadnjih Kuštrinovih izjav za javnost je bila ravno komentar omenjenega sporazuma. Ocenil je, da predstavlja zgodovinski dosežek, miselni preboj, ki so si ga želeli več kot deset let. "To je prvi premik k razgradnji enotnega plačnega sistema. Do zdaj se ni zgodilo, da bi katerakoli vlada na to pristala," je dejal. 

Komentarjev 17
  • Kmodri 15:25 14.marec 2023.

    Žagar za višje plače. Ostalo ga ni zanimalo...

  • Ender3 14:03 14.marec 2023.

    Če kdo misli, da je ta znani sindikalist zbolel se je uštel..Samo žena ga je zapustila, končno je spoznala, da je tip pokvarjen škodljiv in nesposoben še sebe preživeti. Takšnim se potem poruši svet nato pa, hajd na bolniško in ...prikaži več v penzijo..Nihče ga ne bo pogrešel ne bolniki ne stanovski kolegi...

  • sam1 13:03 14.marec 2023.

    Kuštrin,Kalanova,Štrukelj-Slovenija si bo oddahnila od enih in istih napenjalcev,ki skrbijo le za svojo rit.....