Slovenija
16 ogledov

'Trg je sposoben gripo pozabiti'

"Svet jemlje grožnjo resno, tako da se ljudje verjetno ne bodo odpravili v Mehik Žurnal24 main
Andraž Grahek, direktor naložbenega sektorja KD skladi, meni, da je trg v primeru pozitivnega gibanja gospodarstva sposoben prašičjo gripo na neki način pozabiti.
 
 

Včeraj se je pokazalo, da je trg v primeru, če pride neka ekonomska objava, ki pokaže gibanje gospodarstva v pozitivno smer, sposoben prašičjo gripo na neki način pozabiti.

 
1. Glede na to, da je zadnje dni opaziti padec določenih indeksov in delnic. Kakšno posredno zvezo imajo delnice s prašičjo gripo?
Določeni vlagatelji, dolgoročni ali špekulanti, delajo predpostavke, kako bi pojav prašičje gripe lahko vplival na poslovanje podjetja. Če nekdo to jemlje samo kot prehoden pojav, ki bi lahko trajal le okoli dva meseca in dolgoročnih posledic ne bo pustil, potem se ne bo odzval na to. Zaradi ekstremnega poročanja medijev pa se pojavijo špekulacije, ki bi lahko bistveno spremenile poslovanje družb.

Določene farmacevtske družbe, ki so povezane z razvojem zdravil in tehnologijo, so veliko pridobile. Tu ne mislim samo Roche, podjetje, ki proizvaja cepivo tamiflu, ampak tudi nekatere manjše biološke družbe, ki se ukvarjajo z razvojem zdravil. Tu je opaziti tudi do stoodstotne skoke tečajev. Pri družbah, ki se ukvarjajo s storitvami na področju potovanja, pa se pojavlja strah, da bo naslednje četrtletje pod psihološkim vplivom, zaradi česar se ljudje ne bodo odločili za potovanja in bodo raje ostali doma. Opaziti je pritisk na transportne družbe, letalske družbe, delno tudi na naftni trg, predvsem zaradi manjše porabe bencina in povpraševanja po nafti.

 
 

Svet jemlje grožnjo resno, tako da se ljudje verjetno ne bodo odpravili v Mehiko na prašičjo pečenko.

 
2. Zakaj tako hiter odziv delniškega trga? Koliko časa bi se lahko ta trend nadaljeval?
Največ zgodnjih premikov je predvsem impulzivnih in psiholoških, nekaj pa je tudi špekulativnih v smislu, da naj bi neka stvar prinesla določen dobiček. Če bi se izkazalo, da se razmere poslabšujejo, bodo sledile večje prilagoditve. Videli smo dvodnevno reakcijo delnic na trgu, farmacevtske so narasle, letalske so padle, danes pa je že vidno okrevanje.

3. Katere gospodarske panoge bi bile lahko zaradi širjenja gripe najbolj prizadete?
Vse tiste, ki so nekako povezane z druženjem, stiki. Najbolj očitne so turizem, potovanja, tiste, kjer so osebni stiki zelo močni. Lahko bi se poznalo tudi na cenah energentov, ker bi bilo lahko manj transporta, logistiki. Predvsem psihologija virusa bi lahko dolgoročno vplivala na to, koliko bi ljudje trošili, saj bi večina ljudi ostala doma. Poraba nikoli ne izgine, ampak se delno prelije.

4. Kdo v tem primeru najbolj polni svoje žepe?
Neposredni proizvajalci zdravil in preservativov, kot so maske. Potem biotehnološka podjetja, ki razvijajo določena obetavna cepiva, in pa velika podjetja, ki proizvajajo zdravila, ki pomagajo ljudem lajšati bolečine. Tukaj sta v ospredju podjetje Roche in GSK (GlaxoSmithKline). Če pa bodo ljudje ostali doma, bodo več na internetu, gledali bodo DVD-je, kar bo posledično dvignilo delnice Googla ...

5. Kakšno je trenutno gospodarsko stanje Mehike? Kje bo gospodarstvo Mehike utrpelo največ škode?
Mehika je močno odvisna od izvoza energentov, predvsem surove nafte, saj so med desetimi največjimi izvoznicami nafte. Močan je tudi turizem in pa predelovalne dejavnosti izdelkov, ki jih v največji meri izvažajo v ZDA. Zaradi prašičje gripe je najbolj prizadet turizem in njihova lokalna živilsko-predelovalna industrija. Če bi cene nafte močno padle, bi država utrpela močne izgube, saj je ta industrija še vedno v državni lasti.

6. Pojavljajo se določene špekulacije o namernem lansiranju gripe s strani mehiške vlade, ki naj bi prikrila domače težave. Koliko je tu resnice?
Pri teorijah zarote smo vsi lahko dobri. Tudi če bi se to zgodilo, bi moralo biti zelo nadzorovano, prav zaradi tega, ker so vsi akterji zainteresirani, da se cena nafte giblje na neki določeni ravni. Mehika je odvisna od izvoza in nihče si ne želi, da bi se naftni trg zlomil. Zadnje čase je očitno, da je ponudba nad povpraševanjem. Vsa skladišča so polna, zato je tudi cena depresivna. Če bi šli špekulirat, bi lahko za mesec ustavili špekulativni vroč denar, ki se je vračal nazaj v Mehiko, vendar pa nikakor ne bi sprožili epidemije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.