Slovenija
378 ogledov

"Trg stanovanj ne zagotovi, naj jih država!"

Simon Maljevac Levica
Kandidat za ministra Simon Maljevac potrjen na odboru za delo.

Simon Maljevac, kandidat Levice za ministra za solidarno prihodnost, je na današnjem Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide predstavil svoje načrte za delo ministrstva v aktualnem mandatnem obdobju. Poslanke in poslanci so njegovo predstavitev podprli, kot minister bo zaprisegel na seji državnega zbora, ki bo v torek, 24. januarja. 

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo eno od novo vzpostavljenih ministrstev, ki jih predvideva z uspešnim referendumskim rezultatom podprti Zakon o vladi. Resor solidarne prihodnosti bo v tem mandatu pod Maljevčevim vodstvom pokrival tri ključna področja: javno dostopnost in razvoj storitev dolgotrajne oskrbe, zagotavljanje pravice do stanovanja in ekonomsko demokracijo.

Stanovanja ljudem

Stanovanjsko področje je v Sloveniji najbolj zapostavljeno, je prepričan Maljevac. Sameva že od 90-ih let, reševanje problematike pa je politika doslej prepuščala trgu. To je privedlo do stanja, da so se v številnih slovenskih mestih stanovanja spremenila v naložbe, ki si jih lahko privoščijo samo še bogati, tržne najemnine pa so glede na kupno moč prebivalstva med najvišjimi v Evropi. 

"Hrbtenico stanovanjske politike vidim v gradnji javnih najemnih stanovanj in vzpostavljanja mreže akterjev, ki bodo delovali pod enotnimi reguliranimi pogoji in bodo deležni javne podpore. To mrežo je treba razviti in okrepiti, da bo sposobna dolgoročne, stabilne in predvidljive gradnje stanovanj, ki bodo dostopna in kakovostna. Trg tega ne zagotavlja, zato mora to zagotaviti država.” 

stanovanja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dolgotrajna oskrba

Zaradi naraščajočega deleža starejše populacije, ki potrebuje pomoč v vsakdanjem življenju, je dolgotrajna oskrba eno izmed področij, za katero so ključne sistemske rešitve na ravni države. "Prioriteta, ki je pred nami, je celovit in izvedljiv predlog zakona o dolgotrajni oskrbi ter zagotovitev sistemskega financiranja, ki bosta zagotovila dostopno dolgotrajno oskrbo za vse."

Maljevac je izpostavil, da ne gre le za zagotovila, koliko novih domov starejših bomo zgradili ter koliko postelj in delovnih mest bomo v njih zagotovili, pač pa o širšem vprašanju medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti. "Popravki zakona o dolgotrajni oskrbi z jasnimi smernicami za njeno izvajanje in financiranje so zato na samem vrhu naših prioritet."

Za ekonomsko demokracijo 

Ekonomska demokracija je prihodnost solidarnega, skupnostnega ter družbeno in podnebno vzdržnega gospodarstva. “Na novem ministrstvu bo za implementacijo politik na področju ekonomske demokracije skrbel poseben direktorat, njegov primarni cilj pa bo vključevati državljane v proces sprejemanja odločitev glede ekonomskih vprašanj v družbi, ki se tičejo vseh nas. Torej tako s spodbujanjem lastništva zaposlenih, kot tudi vloge delavcev v upravljanju in dobičku podjetij ter mestu delavsko vodenih podjetij v skupnosti.”

V delokrogu direktorata bo tako glavni cilj spodbujanje praks porazdelitve lastništva kapitala in odločitvenih pravic v podjetjih. “V prenos lastništva kapitala seveda nobeno podjetje ne bo prisiljeno, naša želja je zgolj spodbuditi podjetja, da v delavskem solastništvu in soupravljanju prepoznajo dodano vrednost. V ta namen bomo pripravili bomo spremembe zakonodaje in ustanovli podporne institucije." 

Simon Maljevac, kandidat za ministra za solidarno prihodnost, je predstavitev sklenil z ugotovitvijo, da ustanovitev MSP javnosti pošilja jasno sporočilo, da aktualna vlada v ospredje svojih politik postavlja teme, ki so bile v preteklosti zanemarjene. Izpostavil je, da bo prihodnost solidarna ali pa je ne bo.

Fasada stopnišče blok Slovenija Pod streho Takšne so napovedi cen stanovanj v prihodnjem letu gradnja stanovanj stanovanjski sklad Pod streho Stanovanjski sklad žogico vrgel vladi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bobubob 13:51 13.januar 2023.

    Zarotniki poznamo čarobno besedo - decentralizacija! Zakaj bi moralo biti vse v Ljubljani? Pa bodo cene stanovanj hitro padle na neko evropsko raven. Če pa bi si kdo upal poseči še na zakonodajno področje ali vsaj v sodno prakso in ...prikaži več 'odščitil' nemarne in lahkomiselne najemnike, bi bilo v trenutku dovolj tudi najemnih stanovanj. Če bi disciplinirali tudi davčne krvosese, pa sploh. Upadel bi tudi promet po AC (+tranzit na železnico), pa zamaški (cestni, žilnih bo še kar nekaj). Za začetek.

  • LudvikK. 13:26 13.januar 2023.

    Psihopat

  • h4ck3r 13:17 13.januar 2023.

    Torej ne samo, da moram sofinancirati nekomu že od vrtca, šole, lenarjenja itd., sedaj bodo to še razširili na nakup stanovanja. Torej kam se vpišem, da lahko nekomu kupim eno 3 sobno stanovanje, medtem ko bodo moji otroci očitno morali ...prikaži več pristati na minimalcih ali celo sociali, da bodo deležni takšnega "luksuza", saj sam ne bom imel ničesar več da bi jim dal. Hjao ko se bo raji odpeljalo, si boste financirali samo še linije do venezuele.