Slovenija
4861 ogledov

Trgovci pri Janši. So kaj dosegli?

janez janša Reševalni pas/Twitter
Predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije na sestanku pri premierju Janši.

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj sestal s predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije. Iz zbornice so se sestanka udeležili predsednica mag. Mariča Lah, direktorica družbe Magistrat International Helena Drašković in predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal. Na sestanku so bili tudi vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje dr. Bojana Beović, minister za zdravje Tomaž Gantar ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Kot je znano, trgovinska zbornica je v četrtek sicer podprla prizadevanja za zajezitev širjenja epidemije, a pri tem dodali prepričanje, da ukrepi niso ciljno usmerjeni, s čimer se po njihovem mnenju povzroča neutemeljena gospodarska škoda. Vlado so zato znova pozvali, da omogoči obratovanje prodajaln, pozvali pa so tudi k vključitvi ukrepov za pomoč trgovcem v sedmi protikoronski zakon.

Navedli podatke - okužbe v trgovinah padle 

V trgovinski zbornici so še poudarili, da uradni podatki o deležu potrjenih primerov okužb kažejo, da dejavnosti, ki jih opravljajo člani TZS, ki ne smejo obratovati, niso vir širjenja okužb. Anketni podatki zbornice, saj je so v obdobju med 19. in 30. novembrom zabeležili celo upad okužb v trgovini, in sicer z 1,9 na 1,4 odstotka. "Trgovina torej ne predstavlja vira žarišča okužb med prebivalci," poudarjajo.

Da trgovina ni vir okužb, po navedbah zbornice nenazadnje pritrjuje tudi strokovna skupina za covid-19. V zbornici so prepričani, da odlok, ki prodajalnam onemogoča poslovanje, povzroča nesorazmerno gospodarsko škodo in jih potiska na rob obstoja, ob tem pa nastaja ogromna gospodarska škoda na državni ravni. "Dokaz za to je že več kot 10.000 na novo prijavljenih oseb iz trgovinske dejavnosti na Zavodu RS za zaposlovanje," so navedli v zbornici.

Vlado so zato pozvali, naj čim prej sprejme ukrep, na podlagi katerega bodo podjetja iz trgovinske dejavnosti znova lahko obratovala. Zaradi prihajajočih predbožičnih nakupov je to po prepričanju zbornice treba narediti čim prej.

Ne uporabljaj Policija Slovenija Vladni svetovalci prejeli pisma z grožnjami na dom

Vlada: Samo z nižjimi številkami 

Vlada je na svoji spletni strani objavila, da so se na sestanku "sogovorniki strinjali, da je edina pot za sproščanje trgovinske dejavnosti zmanjševanje števila okuženih s covidom-19, kar se lahko doseže samo z odgovornim ravnanjem vseh državljank in državljanov ter spoštovanjem ukrepov za preprečevanje in omejevanje epidemije covida-19".

Očitno predstavniki trgovinske zbornice s svojimi podatki niso prepričali, za odprtje trgovin bo potrebno počakati na padec dnevno novo potrjenih primerov okuženih z novim koronavirusom. 

Covid-19 Covid-19 Slovenija "Govoriti o sproščanju ne pripomore"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • nibbmangcont 05:02 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • Avatar right
    right 15:37 05.december 2020.

    trgovcem predlagam menjavo njega za voz gnoja. šifra: gnoj za gnoj

  • Ender3 14:49 05.december 2020.

    K Iveku so prišli potožit zaradi posledic ukrepov, a on jim je, po pričakovanju odgovoril, da vlada pri tem ni nič kriva, trenutni krivec je virus. To bi končno, že morali vedeti.😊😋