Slovenija
910 ogledov

Tri azijska podjetja oddala ponudbe za nakup Gorenja

Tovarna Gorenje Žurnal24 main
Vsa tri podjetja so posredovala ponudbo za prevzem najmanj 50 odstotkov in ene delnice podjetja.

Gorenje je do danes prejelo tri zavezujoče ponudbe zainteresiranih strateških partnerjev iz Azije. Gorenje, ki v postopku zbiranja ponudb ne razkriva interesentov, bo z nekaterimi večjimi delničarji, ki so sodelovali v postopku preučevanja priložnosti za strateška partnerstva, pregledalo ponudbe in nadaljnje informacije sporočilo v tednu dni.

Kot so iz Gorenja danes še sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze, so v postopku zbiranja in preučevanja ponudb zavezani k zaupnosti.

Direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir je za STA ocenil, da je oddaja treh zavezujočih ponudb dobra informacija za družbo in delničarje. Vsa tri podjetja so se ponudbo za strateško sodelovanje odločila posredovati po skrbnem pregledu poslovanja. V Gorenju bodo sedaj zavezujoče ponudbe pregledali, naslednjo informacijo o postopku pa bodo objavili do 15. maja.

Prejeli štiri ponudbe, skrbni pregled opravili trije

Nezavezujoče ponudbe so oddali štirje potencialni strateški partnerji, skrbni pregled pa so opravili trije, ki prihajajo iz Azije. Vsi so aktivni v Gorenjevi panogi, torej v proizvodnji bele tehnike in gospodinjskih aparatov, in so posredovali ponudbo za prevzem najmanj 50 odstotkov in ene delnice podjetja.

Po neuradnih informacijah Financ sta nezavezujočo ponudbo gotovo oddala dva izmed največjih kitajskih proizvajalcev bele tehnike, Haier in Hefei Meiling. Kdo sta preostala dva, ni znano, se je pa med interesenti omenjala tudi družba Midea, ki pa naj bi bila bolj osredotočena na proizvodnjo klimatskih naprav.

Da je ponudbo oddal Hisense Electric, je danes za Radio Slovenija potrdil predsednik uprave borznoposredniške družbe Ilirika Igor Štemberger, ko je povedal, da je Ilirika njihov zastopnik pri oddaji ponudbe. "Trudimo se, da bi bili s ponudbo uspešni in da bi zastopali tudi končnega kupca," je dejal Štemberger.

Postopek izbora strateškega partnerja se je začel 2. februarja. Družba Rothschild & Co. je pred tem decembra stopila v stik s številnimi mednarodnimi skupinami, dejavnimi na področju gospodinjskih aparatov in z njimi povezanih panog, in preverila njihov interes za strateško partnerstvo s skupino Gorenje. V drugi polovici januarja so nato zainteresiranim poslali informacijska gradiva in postopkovno pismo, ki opredeljuje pravila in časovni okvir za oddajo ponudb.

Leta 2016 se je za nakup Gorenja zanimal japonski Panasonic, a do dogovora ni prišlo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.