Slovenija
153 ogledov

Tri dni pred odhodom na dopust smo ceno zbili skoraj za polovico

Booking.com Booking.com
Primerjali smo cene nočitev v hotelih, ki jih ponujajo na priljubljeni spletni strani za rezervacijo Booking.com s cenami, ki smo jih s ponudbo oddano v zadnjem trenutku, neposredno hotelu, dobili sami. Razlika je lahko ogromna. Vendar pa morate biti v primeru last minute rezervacije prilagodljivi glede termina in kraja dopustovanja.

Preverili smo kakšne so cene v hotelih, če se za rezervacijo odločimo tri dni pred odhodom na dopust. V sredo, 20. julija smo iskali proste hotelske kapacitete za tedenski termin med soboto 23. 7. in soboto 30 7. Ponudba je vključevala dve odrasli osebi in enega otroka, ter sedem nočitev z zajtrkom.

Prazne sobe smo iskali na spletnem portalu Booking.com, nato pa smo glede na njihove cene, v katere je všteta tudi provizija spletne agencije, srečo s pošiljanjem ponudb poskusili tudi sami. Pri povpraševanju smo izrecno navedli naj nam posredujejo ponudbo „last minute“, saj smo računali, da nam bodo v hotelih raje ponudili zelo ugodno ceno, kot, da bi imeli sobo prazno. Poklicali in poslali smo ponudbo v tri hotele, enega s štirimi zvezdicami v Zadru (cena na booking.com je bila 1.700 evrov), v štirizvezdnični hotel na Pagu (cena na booking.com 1.400 evrov) in še v prestižni hotel v Zadru s petimi zvezdicami in ceno na booking.com 5.600 evrov za teden dni.

Cena skoraj za polovico nižja

Rajska plaža, Lopar | Avtor: Profimedias Profimedias
Najnižji popust smo dobili za štirizvezdični hotel v Zadru, kjer je bila cena v primerjavi s spletno ugodnejša za 150 evrov. Torej, namesto 1.700 evrov, 1.550 evrov. Ogromen "popust“ pa so nam ponudili tako na Pagu, kot v luksuznem petzvezdičnem hotelu. Cena hotela na Pagu je bila skoraj za polovico ugodnejša kot na booking.com. Namesto 1.400 evrov za ves teden smo dobili ponudbo 770 evrov. V luksuznem hotelu pa bi cel teden dva odrasla z otrokom (z vključenim zajtrkom) bivala za 2.650 evrov, namesto za 5.600 evrov, kolikor bi odšteli za rezervacijo preko spletne agencije.

V turistični agenciji priporočajo predhodne rezervacije

V turistični agenciji Palma so za zurnal24.si pojasnili, da lahko tik pred zdajci zares dobimo ugodnejše pakete. "Nekje do 15 odstotkov, vendar so dodali, da je ob tem potrebno vedeti, da izbira termina in trajanja ni možna. Za primer trenutno imamo akcijo za konec julija – Rabac, hoteli 3* in 4 *, bivanje 3 dni," so nam odgovorili. Tudi sami ugotavljajo, da so hotelirji naklonjeni nižanju cen v zadnjem trenutku, vendar pa pravila, za koliko so pripravljeni znižati cene, ni.

"Povpraševanje po last minute ponudbah je veliko, vendar je potrebno vedeti, da se v mnogih primerih zgodi, da ponudba, ki je še na voljo, ni ponudba, katero so si gostje v prvi vrsti želeli. Sledi, da so gostje v teh primeru še bolj neodločeni, kaj storiti, zato vsekakor svetujemo zgodnejše rezervacije," pravijo pri Palmi, kjer še pojasnjujejo, da je prostih kapacitet za hotele na Hrvaškem med 20. julijem in 15. avgustom zelo malo, v večini pa je omejena na krajše termine, za dve do tri nočitve.

Pojasnili so še, da last minute pri letalskih kartah skoraj ne poznajo: "V primeru nakupa letalskih kart velja nekako pravilo, da so cene občutno nižje za zgodnejše rezervacije (oziroma dlje vnaprej)."

Hotelirji zaznavajo trend kratkoročnosti rezervacij

O last minute ponudbah smo govorili tudi s hotelirji. Metka Erjavec Granov, direktorica prodaje v Sava Turizmu, je pojasnila, da turistični ponudniki že vrsto let zaznavajo izrazit trend v smeri kratkoročnosti rezervacij: "Odločitev, kam na počitnice in oddih, gostje v vedno večji meri sprejemajo tik pred prihodom na izbrano destinacijo. Vendar to nujno ne pomeni, da je rezervacija v zadnjem trenutku tudi najbolj ugodna. Ni vsaka ponudba oziroma program »pisan na kožo« vsakemu gostu. Pri ustvarjanju zadovoljstva gosta je pomembno razmerje med njegovimi pričakovanji in storitvijo, zato so prave informacije ključnega pomena za dobro odločitev."

Erjavec Granova pojasnjuje tudi, da je t.i. last minute ponudba, ponudba, ki je objavljena relativno kratek čas pred predvidenim prihodom ( npr. 15 dni ali manj), je ugodnejša od rednih ponudb in praviloma vključuje le osnovne storitve. Prav tako je last minute ponudba povezana s prostimi zmogljivostmi in višina ugodnosti je odvisna od trenutne zasedenosti kapacitet. "Oblikovanju t.i. last minute ponudb se v Sava Turizmu poslužujemo ciljano in predvsem v pred- in posezoni,2 še pravi sogovornica in dodaj, da so trenutne rezervacije za obdobje julij- avgust boljše v primerjavi z enakim obdobjem lani."

glamping | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


V termalnem delu Sava Turizma tudi v letošnji poletni sezoni pričakujejo, da bodo glavnino nočitev ustvarili domači gostje ter gostje iz germanskih trgov, držav Balkana, Italije, Češke in Izraela. V primerjavi z lani  letos beležijo tudi več športnih ekip na pripravah. Na Bledu, kjer ustvarijo več kot 95 odstotkov tujih prenočitev, v glavni sezoni pričakujejo največ gostov iz  Azije, Anglije, Italije, germanskih trgov,  Češke in Madžarske. Letos pričakujejo tudi več gostov iz arabskih držav. Kljub dobrim alokacijam in glede na aktualne razmere pa obstaja še vedno tveganje, da bodo azijski partnerji preusmerili programe izven Evrope.

V Sava Hotelih si dobro sezono obetajo tudi v Campingu Bled. Polno zasedenost pričakujejo od sredine julija pa do konca avgusta. Največ gostov je še vedno iz Nizozemske in Nemčije. Letos jih je zelo pozitivno presenetil obisk Angležev, Francozov in Belgijcev. Letos imajo tako popolnoma razprodan glamping Gozdne vile in glamping hiške za družine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.