Slovenija
92 ogledov

"Trudimo se biti dobri humanitarci"

begunci Anže Petkovšek
Včerajšnji zapis pripadnika civilne zaščite na Facebooku, v katerem izpostavi, da so za veliko večino nemirov v zbirnem centru v Brežicah krivi prostovoljci, je dosegel izjemno zanimanje na spletnih omrežjih in tudi na našem portalu. Zapis, ki je med prostovoljci pustil posledice, je z dodatnim komentarjem nekoliko omilil.

Matija Kolarič je kot predstavnik Civilne zaščite v Brežicah v tamkajšnjem sprejemnem centru za Begunce v torek preživel 12 ur. Svoje izkušnje je opisal na svojem Facebook profilu, v katerem je najprej izpostavil, da je zagovornik ideje o enakosti narodov in da podpira medčloveško pomoč.

Pohvalil je varnostno situacijo, delo policije in tudi vojske, medtem ko je precej okrcal delo prostovoljcev.

"Ne vem kje bi začel. Za veliko nemira so krivi prav prostovoljci. Včeraj smo preko prevajalca beguncem sporočili, da bomo pričeli z delitvijo hrane in naj se postavijo v vrste. V tem trenutku pa je prostovoljka iz Poljske pred 1500 beguncev prinesla 4 sendviče. Lahko si predstavljate za kakšno prerivanje in nemir je s tem poskrbela. Prostovoljci so se pokazali šele, ko je bilo potrebno deliti hrano. Ob tem so nam žugali, da begunci nočejo hrane, ker je preveč suhoparna (kruh, paštete, sirni namazi, sardine, jabolka, mleko, voda). Ko smo predstavniki Civilne zaščite in Rdečega križa čistila SRANJE za prvo skupino beguncev NI BILO NIKJER NOBENEGA PROSTOVOLJCA, ki so kasneje skakali naokoli v jopičih z napisi "no borders" ali "we are all equal". Lahko je deliti hrano. Težje je čepeti na vseh štirih in brisati razmazano pašteto in sardine ter v rokah nositi prenosna stranišča. Za čiščenje ni nikoli premalo ljudi. Če želi kdo biti koristen naj pomaga tam. Za deliti hrano nas je dovolj. Izjema so prostovoljci prevajalci. Ti so rešili marsikatero težavo," je zapisal Matija Kolarič. Celoten zapis na tej povezavi.

Brežice | Avtor: EPA EPA

"Ja, prihaja do manjših kiksov"

"Takšni zapisi do neke mere zrcalijo realnost, po drugi strani pa seveda zbijajo moralo," priznava Jernej Agrež, koorinator prostovoljcev organizacije Adra Slovenija na brežiškem koncu. "Seveda prihaja do majhnih kiksov, priznam, tudi tokrat je bilo nekaj slabe volje," pravi.

Predvsem je do zapletov prišlo pri tem, da so morali biti prostovoljci racionalni s hrano, da bi je beguncem radi dali več, a je ni bilo. "Na ljudeh, ki vodijo stvari na terenu je, da bi v bodoče takšne kikse preprečevali. Seveda se strinjam, da takšni spodrsljaji niso dobrodošli, še posebej, ko se pogovarjamo o prihodih več tisoč ljudi," samokritično do prostovoljcev pove Agrež. Poudari pa, da se trudijo biti dobri humanitarci in da jih takšnih zapisi od tega ne bodo odvrnili.

"Delamo v treh izmenah"

Agrež vidno utrujeno pravi, da je prostovoljcev v Brežicah in Dobovi za zdaj dovolj. "To pa ne pomeni, da ne bomo aktivirali še drugih skupin iz notranjosti države, saj tako na dolgi rok ne bomo mogli delati."

Z delom so prostovoljci Adre v Posavju začeli že v soboto dopoldne. Do četrtka se jim utrujenost že pozna. "Okrog 60 nas je le iz Posavja, javljajo se še skupine iz notranjosti. Upravljamo skladišče v Brežicah, kjer zbiramo hrano ter ostale stvari za begunce," pravi Agrež.

Jernej Agrež | Avtor: Barbara Barbič Barbara Barbič

Prostovoljci, ki s Civilno zaščito sodelujejo tudi na terenu, kjer pač pride do prehoda zelene meje ter v začasnem nastanitvenem centru v Dobovi tam pripravljajo center med menjavo skupin beguncev, čistijo prostore, delijo hrano in vodo ter obleke in obutev.

Zapis je naknadno dopolnil

Matija Kolarič je sicer že včeraj svoj prvotni zapis dopolnil: "Hvala vsem za pohvale, komentarje in ker zapis delite. Opažam, da sem s svojim zapisom marsikomu stopil na žulj. Danes sem namreč prejel kar nekaj sporočil iz krogov slovenskih novinarjev in prostovoljcev. Res sem naredil napako, ko sem v zapisu vse novinarje in vse prostovoljce označil kot nepridiprave. Seveda ni tako, obstajajo objektivni novinarji in obstajajo zgledni prostovoljci. Žal je bila moja izkušnja takšna kot sem zapisal. Upam pa, da se bodo vsi na katere je kritika letela prepoznali in morda vsaj malce ukrepali. S tem bodo močno vplivali na uspešno rešitev težave."

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Pepe007 07:57 23.oktober 2015.

    Še nekdo, ki je dejansko videl begunce: http://klip.si/video-zupan-zavrca-miran-vuk-brez-politicnih-zadrzkov-izrazil-mnenje-o-beguncih-12411

  • blueone 21:36 22.oktober 2015.

    zdej me pa neki povej...kje točno si doma...da nisi kje okrog prestolnice, pa najbolj glasen..

  • Avatar praufo
    praufo 16:02 22.oktober 2015.

    lahko si dobrotnik, ali pa bedak, kje je meja