Slovenija
1942 ogledov

Anže Logar za kandidaturo noče podpisov poslancev SDS

Anže Logar Profimedia
Poslanec SDS in prejšnji zunanji minister Anže Logar želi postati kandidat za predsednika države.

"Zelo preprosto sporočam, da sem se po tehtnem premisleku v pogovoru z ljudmi, ki jih cenim, odločil za kandidaturo na oktobrskih predsedniških volitvah," je danes sporočil Anže Logar. Kandidaturo bo vložil na podlagi podpisov državljank in državljanov. "Imam pa tudi podporo SDS, za kar sem stranki hvaležen," je dodal Logar. 
Vodja volilnega štaba bo Romana Jordan. Jordanova je nekdanja evropska poslanka, ki se je na nek način distancirala od politike SDS in Janeza Janše in v politiki v zadnjih letih ni bila aktivna. 

Kljub podpori SDS bo zbiral podpise

Podpise bo Logar začel zbirati v drugi polovici avgusta. "To sem jaz!" na vprašanje, zakaj se je kljub podpori stranke odločil za zbiranje podpisov podpore državljank in državljano, odgovarja Logar. "Že v fazi zbiranja podpisov želim stestirati, ali je tudi na terenu podpora tej kandidaturi, tej ideji. V kolikor bi se postopek zbiranja podpisov zavlekel, bi sam odločil, da podpore tej kandidaturi ni," pravi Logar. Zbrati mora 5000 podpisov overjenih na upravni enoti.

Kandidate za predsednika republike lahko predlaga najmanj deset poslancev državnega zbora.

- politične stranke: posamezna politična stranka lahko določi le enega kandidata, dvoje ali več političnih strank pa lahko določi skupnega kandidata. Predlog kandidature mora biti podprt s podpisi najmanj treh poslancev državnega zbora ali najmanj tri tisoč volivcev.
- volivci: posamezno kandidaturo mora podpreti najmanj pet tisoč volivcev.

"Državljani se bodo sami odločili, ali je moje preteklo delo dovolj močno za njihov glas. Moj namen je, da jim ponudbo predstavim, v kolikor se bodo tako odločili, bodo dobili delavnega predsednika, da Slovenijo približamo drugega k drugemu, ne drugega proti drugemu," poudarja Logar. 

NSi ga (še?) ni podprla

 "Kar se tiče podpore drugih strank, je to odločitev organov teh strank, vesel bom vsakršne podpore, vsakršna podpora bo tudi na nek način pripomogla k uspehu te kampanje," na vprašanje, ali ima podporo tudi NSi, odgovarja Logar. 

Kandidaturo so do zdaj že napovedale Nataša Pirc Musar, Marta Kos in Nina Krajnik ter glasbenik Gregor Bezenšek.

"Mislim, da je v času, ko je slovenska družba žal precej razdeljena pa tudi izzivi, ki so pred nami, varnostne grožnje, terjajo zelo tehtno sodelovanje vseh političnih subjektov, civilne družbe, strokovnjakov in tudi podjetniškega sektorja. V tej situaciji je funkcija predsednika republike najpomembnejša politična funkcija, ki lahko združi te različne poglede in v slovenski prostor prinese to potrebno enotnost," je dejal Logar in spomnil, da je predsednik države edini politik, ki ima večinsko podporo in s tem legitimiteto, da poskuša različne poglede spraviti v smer, ki je dobra za državljene in državljanke. 

"Pri vojni v Ukrajini je zgodba črno-bela in zelo pomembno je, da Slovenija od začetka do konca vojne ostane na pravi strani zgodovine," meni nekdanji zunanji minister.

"V kampanjo grem neobremenjen"

Glede dela nekdanjega predsednika Pahorja je Logar dejal, da je naredil veliko glede ideje o povezovanju Slovencev, sam pa želi ta dialog še intenzivirati. "Zame je uspeh pot, po kateri grem. Dvakrat sem prehodil Camino, mene najbolj veseli srečevanje z volivci in volivkami. V kampanjo pa grem neobremenjen."

"Funkcijo predsednika republike je potrebno maksimalno aktivirati kot vezni člen različnih pogledov," pravi Anže Logar. 

"Kot nekdo, ki je s preteklim delom pokazal, da zna povezovati, da je odprt za različne poglede, se trudi iskati soglasje, lahko Slovenkam in Slovencem ponudim aktivno držo predsednika z namenom povezovanja," pravi Logar. "Moja kampanja bo zelo inkluzivna, odvisno od vsakega posameznika, vsak lahko prispeva, začenši s podporo na upravni enoti za mojo kandidaturo."

Trikrat poslanec, šef Ukoma in zunanji minister

Šestinštiridesetletni Logar je bil na listi SDS trikrat zapored izvoljen za poslanca, vodil je parlamentarne preiskovalne komisije o bančnih luknjah. V prvi in drugi Janševi vladi je vodil vladni urad za komuniciranje, leta 2008 je opravljal funkcijo uradnega govorca slovenskega predsedstva EU. 

Logar velja za zmernejšega člana SDS, omenjalo se ga je tudi kot kandidata, ki bi lahko na mestu predsednika stranke zamenjal Janeza Janšo. Ob aferi “glupi davki” naj bi se Logar zavzel za odstop ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka.  

 

 
Komentarjev 10
 • batom 14:35 04.julij 2022.

  to je zdej neka fora, da bo govoru, da ni kandidat stranke. v bistvu je pa cel cajt daljinsko voden.

 • Avatar krucefix
  krucefix 12:28 04.julij 2022.

  za drva sekat bo dober

 • bobubob 12:22 04.julij 2022.

  Škoda, eden redkih ki še premore kanec zdrave pameti, žal premalo za spoznanje, da psihofizično zastrupljanje ljudstva in klečeplazenje po EU hlevih ne pripomore k uspehu na volitvah - celo pri Slovencih ne.