Slovenija
3728 ogledov

Tudi o podtaknjencih v protikoronskem paketu

Opozicija na TVS TVS
Vodje opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levica so v pogovoru na TV Slovenija kritizirali komunikacijo vlade in premierja Janeza Janše, ki po njihovem mnenju škodi pri spopadanju z epidemijo.

Šarec, Fajonova, Mesec in Bratuškova so se dotaknili tudi ukrepanja za preprečevanje širjenja epidemije covida-19 ter stanja v domovih za starejše. Šarec je opozoril, da je Janša kot problematične okužbe izpostavil tiste, ki so prišle iz hrvaških Zrč, medtem ko so problemi v resnici v domovih za starejše. "Tam bi bilo treba populacijo zaščititi," je dejal.

Po mnenju Bratuškove sami verjetno ne bi sprejeli bistveno drugačnih ukrepov za zajezitev epidemije. Se pa ne more strinjati z navodilom domovom za starejše, da lahko tam delajo tudi okuženi zdravstveni delavci, ki nimajo simptomov.

Mesec pa meni, da je do tako hudega drugega epidemičnega vala prišlo zato, ker vlada celo poletje ni naredila nič v zdravstvu ali v domovih, pač pa so reševali nekdanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec in menjavali direktorje Nacionalnega preiskovalnega urada.

Podtaknjenci pri protikoronskih ukrepih

Kritični so bili tudi do nekaterih ukrepov, sprejetih za blaženje posledic koronske krize. Po mnenju Bratuškove sta si Janša oz. njegova vlada izbrala določene kategorije ljudi, ki so jih pustili brez pomoči. Kulturniki so skupina, ki si po oceni vlade ne zasluži pomoči in tudi šesti protikoronski paket tega ne bo rešil, je prepričana.

Fajonova je opozorila, da je vlada, namesto da bi pomagala kulturnikom ali nevladnim organizacijam, v šesti protikoronski paket umestila ustanovitev osamosvojitvenega muzeja, za kar so predvideni trije milijoni evrov. "Kar nekaj takšnih podtaknjencev je v protikoronskem paketu," je dodala.

Janez Janša Slovenija ''Janša je ugrabil državo, naša dolžnost pa je, da jo vrnemo državljanom''

Zdrsi pri zunanji politiki

Komentirali so nekatere Janševe poteze v zunanji politiki, kot je tvitanje glede volitev v ZDA in nedavno pismo, ki ga je premier poslal voditeljem članic EU, v katerem se je zavzel za vrnitev k julijskem dogovoru o finančnem okvirju za spopad z epidemijo.

Fajonova, ki je tudi evropska poslanka, je dejala, da dobiva vrsto klicev kolegov diplomatov o tem, "kaj se dogaja z našo politiko". Celo nemški konservativni mediji obravnavajo Janševo stališče kot pozicijo Slovenije, naša država pa je tako končala med problematičnimi evropskimi državami. Poudarila je, da vladavina prava ni nič novega, temveč je zapisana v Lizbonski pogodbi in je temelj EU.

Po mnenju Bratuškove s takšnimi potezami Slovenija izgublja priložnosti, ki bi se ji lahko ponudile v predsedovanju EU v prihodnjem letu. Podobno ocenjuje tudi Šarec. "Tvitanje pa je povezano z Orbanom. Ta je original, Janša pa želi biti njegova slaba kopija in hlapec," dodaja.

Spregovorili so tudi o možnosti konstruktivne nezaupnice, za katero je možni kandidat za mandatarja Jože P. Damijan napovedal, da jo bo vložil kmalu. Bratuškova in Šarec sta izpostavila predvsem programsko usklajenost štirih opozicijskih strank, Fajonova pa verjame, da je med tistimi, ki so danes na drugi strani, dovolj takšnih, ki želijo sodelovati v izvajanju programskih prioritet.

Janez Janša Slovenija Slovenija Kovač: ''Če bi bil paranoičen, bi rekel, da Janša počne to zavestno''

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar pantani
    pantani 07:54 20.november 2020.

    Nisem pristaš Janše, samo teli naj bodo kar tiho, še posebej Bratuškova in Fajonova!!!

  • AnGus 07:52 20.november 2020.

    Gospa Merkel je pohvalila Janšo. Kaj bodo pa sedaj naredili naši 4 jezdeci apokalipse?!

  • oneh 07:02 20.november 2020.

    Merklova: "...Janša se je v pismu zavzel za iskanja kompromisa...". Očitno se levaki in fake news mediji in kvazi strokovnjaki ala Mrak... danes ne bodo pokrili le z masko ampak vsaj z vrečko preko glave. Sramota od sramote so!